X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Twardnięcie dołu brzucha
Odpowiedz

Twardnięcie dołu brzucha

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Werka121 Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Czy macie lub miałyście twardnięcie dołu brzucha?
    Z szyjką jest wszystko w porządku nie skraca się. Dostałam progesteron, magnez. Martwi mnie to mamy zaplanowany wyjazd kilku dniowy nad morze. Mam obawy lekarz powiedział że to za wcześnie na skurcze BH jestem w 26 tygodniu ciąży. Czy to mogą być ruchy lub poprostu te skurcze BH?

• Łati90 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werka121 wrote:
    Hej
    Czy macie lub miałyście twardnięcie dołu brzucha?
    Z szyjką jest wszystko w porządku nie skraca się. Dostałam progesteron, magnez. Martwi mnie to mamy zaplanowany wyjazd kilku dniowy nad morze. Mam obawy lekarz powiedział że to za wcześnie na skurcze BH jestem w 26 tygodniu ciąży. Czy to mogą być ruchy lub poprostu te skurcze BH?

Hej. Ja miałam w 2trymestrze (około 20tygodnia) twardnienie dołu brzucha Tyle że u mnie szyjka była krótka bo tylko 2,7cm ale nie musiałam leżeć. Nie miałam też szwu ani pessara.
    Lekarz kazał robić przerwy w ciągu dnia tzn powiedział że jak sobie rano chodzę to popołudniu się położyć i odpocząć a wieczorem znowu mogę chodzić. Chodziło o to żebym nie była od rana do wieczora na nogach bo zazwyczaj ten twardy brzuch miałam wieczorem po takim całodniowym chodzeniu.
    I faktycznie takie przerwy pomogły. Dodatkowo brałam magnez B6 forte 2x2 tabletki dziennie (Lekarz mi polecił) i to też bardzo mi pomogło. Ten Magnez ma dobrą przyswajalność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia, 21:21

Ona: 35lat , On: 34lat

Starania o dzidziusia od marca 2020r.
    ON -Ok
    ONA:
    08.2019- konizacja szyjki macicy (powód: dysplazja,CIN3)
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    P/C przeciwplemnikowe- nie wykryto.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

1IUI.05.2023 / 2IUI.6.2023 -❌
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

Wizyta potwierdzającą 3.10- Wszystko Ok. Mamy serduszko ❤️😍
    1 prenatalne 22.11🍀🙏 Wszystko OK ❤️🙏 ❤️
    2 prenatalne 10.01-Wszystko OK❤️ córeczka ❤️🍀
    wizyta 28.02 - wszystko OK ❤️ córeczka waga 1080g
    3prenatalne ok. Waga 1680g😍❤️
    TERMIN: 26.05.25 🥰

29.05.2025- Nasza córeczka już z Nami 🤱❤️🥰 3310g i 55cm szczęścia❤️

"Trzeba wierzyć, że sie uda... "
  • Werka121 Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za wsparcie bardzo się martwie nie chciałabym żeby skurcze wywołały poród zbyt wcześnie. Dopiero od wczoraj biore magnez mam nadzieje że pomoże. Po jakim czasie Pani przeszło?😊

• Werka121 Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie bardzo dobrze się czułam aż do tego czasu sporo spacerowałam przed ciążą jak i w ciąży. Może właściwie odpoczynek i magnez mi pomoże.

• Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciąży takie twardnięcie w drugim trymestrze, które nie przechodziło po odpoczynku, było objawem infekcji intymnej 😑 Która zresztą poza tym twardnięciem była bezobjawowa, wyszedł natomiast grzyb na posiewie. Po leczeniu wszystko się unormowało i twardnięcie ustąpiło.

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    .....
    22.10.2025 TP Syn III 🤞

_______
    Trombofilia wrodzona, każda ciąża na Clexanie

Obniżone parametry nasienia u męża, łącznie 7 lat starań o spełnienie marzeń 🫢
  • Werka121 Debiutantka

Wysłany: 26 kwietnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mniej spacerowałam teraz przez dwa dni brałam większe dawki magnezu zgodnie z tym co mi lekarz przepisał i czuje się lepiej 🥰

Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość

• Łati90 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Werka121 wrote:
    Dziękuje za wsparcie bardzo się martwie nie chciałabym żeby skurcze wywołały poród zbyt wcześnie. Dopiero od wczoraj biore magnez mam nadzieje że pomoże. Po jakim czasie Pani przeszło?😊

Jak zaczęłam tak odpoczywać i brać magnez to po ok 3 dniach już czułam różnice a z czasem to już w ogóle brzuch przestał twardnieć ☺️ mam nadzieję że magnez i odpoczynek też Ci pomogą ☺️

Ona: 35lat , On: 34lat

Starania o dzidziusia od marca 2020r.
    ON -Ok
    ONA:
    08.2019- konizacja szyjki macicy (powód: dysplazja,CIN3)
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    P/C przeciwplemnikowe- nie wykryto.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

1IUI.05.2023 / 2IUI.6.2023 -❌
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

Wizyta potwierdzającą 3.10- Wszystko Ok. Mamy serduszko ❤️😍
    1 prenatalne 22.11🍀🙏 Wszystko OK ❤️🙏 ❤️
    2 prenatalne 10.01-Wszystko OK❤️ córeczka ❤️🍀
    wizyta 28.02 - wszystko OK ❤️ córeczka waga 1080g
    3prenatalne ok. Waga 1680g😍❤️
    TERMIN: 26.05.25 🥰

29.05.2025- Nasza córeczka już z Nami 🤱❤️🥰 3310g i 55cm szczęścia❤️

"Trzeba wierzyć, że sie uda... "
  • Werka121 Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko teraz zastanawiam się nad tym wyjazdem czy nie zrezygnujemy. Wcześniej czułam się bardzo dobrze dlatego też zarezerwowaliśmy ten wyjazd.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ