twardy brzuch 16tc
-
nick nieaktualnyMi zaczął twardnieć właśnie w 17-18 tygodniu. Powiedziałam o tym lekarzowi, który najpierw sprawdził, czy twardnienia nie wpływają na szyjkę (jej twardość, długość, zamknięcie). Wszystko było ok, lekarz mówił, że macica po prostu ćwiczy i tak reaguje na bodźce - ruchy dziecka (nawet jak jeszcze ich nie czujemy), jak się podnosisz z łóżka, jak chodzisz. Ja miałam te twardnienia też jak leżałam, nawet w nocy, więc lekarz zalecił mi przyjmować magnez. Jakiś tydzień po rozpoczęciu przyjmowania te ściągania brzucha zdarzały się sporadycznie, 2-3x na dobę
na najbliższej wizycie powiedz o tym lekarzowi, na pewno coś doradzi, będziesz spokojniejszamalami1 lubi tę wiadomość
-
Ja również osberwuję twardnienie brzucha (kilka razy za dobę). Zaczęło się około 17tc-18tc. A co najdziwniejsze twrnieje mi brzuch raczej po bokach - jakby się stawiał Byłam u lekarza, z małą wszystko ok, szyjka również w porządku.07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
My wylądowaliśmy na oddziale przez twardnienia plus doszedł ból podbrzusza. Z dzieciątkiem wszytko ok, szyjka piękna 3,7cm.
Kazali pić końską dawkę magnezu, Duphaston i Luteina dopochwowo. Pomaga, ale ciągle zdarzają się dni, że ciągnie w brzuszku. Najczęściej zbiega się to z aktywnością dziecka. Trzeba odpoczywać, obserwować, ale nie panikować -