X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Wyzsze cisnienie nagle od 20 tyg ciazy
Odpowiedz

Wyzsze cisnienie nagle od 20 tyg ciazy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Janette Autorytet

Wysłany: 4 marca, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Anka657 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tak to wyglądało, aktualnie biorę leki na ciśnienie i organizm się wyciszył. Puls też spadł, a potrafił być ponad 100

Janette lubi tę wiadomość

Czekamy na chłopczyka 🩵

28.04 badania prenatalne III trymestru 🧬

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 marca, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.

120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
    No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza?

preg.png
  • Janette Autorytet

Wysłany: 6 marca, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
    No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza?
    Dziekuje za odpowiedz. Do lekarza jade w piatek,zamierzam sie o to wlasnie wypytac. Troszke sie przestraszylam jak przeczytalam ze w tym wieku jest podwyzszone ryzyko preeklampsji. Tego sie caly czas obawiam.Nie jestem w Polsce i tutaj z usg pierwszego tsk na szybko sprawdzonego tylko podali parametry dziecka. Odnosnie zagrozenia preeklampsja nic. Dostalam od poloznej aspiryne w malej dawce lecz byl to juz 18 tydz prawie,dlatego obawiam sie czy nie za pozno.We wtorek mam kolejne usg i mam nadzieje ze cos powiedza na temat przeplywow.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 marca, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Dziekuje za odpowiedz. Do lekarza jade w piatek,zamierzam sie o to wlasnie wypytac. Troszke sie przestraszylam jak przeczytalam ze w tym wieku jest podwyzszone ryzyko preeklampsji. Tego sie caly czas obawiam.Nie jestem w Polsce i tutaj z usg pierwszego tsk na szybko sprawdzonego tylko podali parametry dziecka. Odnosnie zagrozenia preeklampsja nic. Dostalam od poloznej aspiryne w malej dawce lecz byl to juz 18 tydz prawie,dlatego obawiam sie czy nie za pozno.We wtorek mam kolejne usg i mam nadzieje ze cos powiedza na temat przeplywow.

Ja mam ryzyko preeklampsji 1:23 czy jakoś tak a mam 29 lat, także niekoniecznie wiek może grać główną rolę, u mnie to raczej genetyczne obciążenie nadciśnieniem miało wpływ na ten wynik (chociaż ja sama nadcisnienia nie mam), a jak bierzesz aspirynę to spoko, nie stresuj się tym za bardzo, bo to na pewno nie pomoże ;)

Janette lubi tę wiadomość

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ