X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Wyzsze cisnienie nagle od 20 tyg ciazy
Odpowiedz

Wyzsze cisnienie nagle od 20 tyg ciazy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.

• Anka657 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też tak to wyglądało, aktualnie biorę leki na ciśnienie i organizm się wyciszył. Puls też spadł, a potrafił być ponad 100

Janette lubi tę wiadomość

Czekamy na Kubusia 🩵

Od 32+0 w szpitalu- odpłynięcie wód płodowych. Walczymy o każdy dzień! ♥️

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 marca, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.

120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
    No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza?

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
    No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza?
    Dziekuje za odpowiedz. Do lekarza jade w piatek,zamierzam sie o to wlasnie wypytac. Troszke sie przestraszylam jak przeczytalam ze w tym wieku jest podwyzszone ryzyko preeklampsji. Tego sie caly czas obawiam.Nie jestem w Polsce i tutaj z usg pierwszego tsk na szybko sprawdzonego tylko podali parametry dziecka. Odnosnie zagrozenia preeklampsja nic. Dostalam od poloznej aspiryne w malej dawce lecz byl to juz 18 tydz prawie,dlatego obawiam sie czy nie za pozno.We wtorek mam kolejne usg i mam nadzieje ze cos powiedza na temat przeplywow.

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 6 marca, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Dziekuje za odpowiedz. Do lekarza jade w piatek,zamierzam sie o to wlasnie wypytac. Troszke sie przestraszylam jak przeczytalam ze w tym wieku jest podwyzszone ryzyko preeklampsji. Tego sie caly czas obawiam.Nie jestem w Polsce i tutaj z usg pierwszego tsk na szybko sprawdzonego tylko podali parametry dziecka. Odnosnie zagrozenia preeklampsja nic. Dostalam od poloznej aspiryne w malej dawce lecz byl to juz 18 tydz prawie,dlatego obawiam sie czy nie za pozno.We wtorek mam kolejne usg i mam nadzieje ze cos powiedza na temat przeplywow.

Ja mam ryzyko preeklampsji 1:23 czy jakoś tak a mam 29 lat, także niekoniecznie wiek może grać główną rolę, u mnie to raczej genetyczne obciążenie nadciśnieniem miało wpływ na ten wynik (chociaż ja sama nadcisnienia nie mam), a jak bierzesz aspirynę to spoko, nie stresuj się tym za bardzo, bo to na pewno nie pomoże ;)

Janette lubi tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ