Wyzsze cisnienie nagle od 20 tyg ciazy
-
Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Janette wrote:Nie wiem czy tak jest i tym sie nie przejmowac ale juz drugi raz zdarza mi sie zle samopoczucie odkad skonczylam 20 tydz ciazy. Zwykle moje cisnienie bylo niskie,max 100/60 a od kilku dni mam do 120,80 a w przychodni 130/90. Bole glowy prawie codziennie i czasem q ciagu dnia nagle jak sie zaczynam wiecej ruszac to zle sie poczuje,mdlosci,sennosc,zmeczenie i czuje ze cisnienia dostaje.pije wode ale musze sie raczej polozyc bo serce zaczyna walic. Czy to sa objawy paniki? Czy skad moze sie wziasc takie czasem bardzo zle samopoczucie w ciagu dnia? Dodam ze stresowalam sie caly pierwszy trym bo czekalam na usg ale wtedy czulam sie lepiej.
120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza? -
Blackapple wrote:120/80 to jest optymalne ciśnienie, 130/90 to już dość wysokie, ale jeszcze się mieści w normie (ja w przychodni zawsze mam za wysokie np wczoraj 142/85, a w domu 110/70, podobno to efekt białego fartucha) i też jest tak, że fizjologicznie chyba do jakiegoś 20-22 tygodnia jest niższe ciśnienie a potem się normuje.
No ale te bóle głowy i walenie serca to trochę niepokojące, pytałaś o to lekarza?Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Janette wrote:Dziekuje za odpowiedz. Do lekarza jade w piatek,zamierzam sie o to wlasnie wypytac. Troszke sie przestraszylam jak przeczytalam ze w tym wieku jest podwyzszone ryzyko preeklampsji. Tego sie caly czas obawiam.Nie jestem w Polsce i tutaj z usg pierwszego tsk na szybko sprawdzonego tylko podali parametry dziecka. Odnosnie zagrozenia preeklampsja nic. Dostalam od poloznej aspiryne w malej dawce lecz byl to juz 18 tydz prawie,dlatego obawiam sie czy nie za pozno.We wtorek mam kolejne usg i mam nadzieje ze cos powiedza na temat przeplywow.
Ja mam ryzyko preeklampsji 1:23 czy jakoś tak a mam 29 lat, także niekoniecznie wiek może grać główną rolę, u mnie to raczej genetyczne obciążenie nadciśnieniem miało wpływ na ten wynik (chociaż ja sama nadcisnienia nie mam), a jak bierzesz aspirynę to spoko, nie stresuj się tym za bardzo, bo to na pewno nie pomożeJanette lubi tę wiadomość
-