X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr AFI-jakie poziomy?
Odpowiedz

AFI-jakie poziomy?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Martka89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam spytać was o poziom AFI. Na bad Usg mój lekarz stwierdził ze mam mało wód płodowych. Pomierzyl mo AFI i wyszło 10. Powiedział ze jednak ok i nic wiecej nie usłyszałam. Teraz sie martwie. Wiem ze mieszczę sie w normie, ale chciałam zapytać jak to u was wyglada. Jakoś będe spokojniejsza :)

w4sqyx8dc6bykj5r.png
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na usg kontrolnym u lekarza prowadzacego w 31tc wyszlo AFI 12 i lekarz powiedzial ze w normie ale ja sie martwie bo tydzien wczesniej na usg 3 trymestru AFI wyszlo 14... czy takie zmniejszenie ilosci wod przez tydzien jest normalne? Na tym etapie poziom wod powinien chyba jeszcze rosnąc :( jakie byly Wasze poziomy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2016, 07:21

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • Sidney Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, spokojnie ja mam od dłuższego czasu Afi 8. Kontroluje je co 1,5 - 2 tyg. Przede wszystkim duzo pij 3-5 l dziennie, duzo odpoczywaj i kontroluj czy wody gdzies Ci nie odplywaja sprawdzaj czy wkladka nie jest bardziej wilgotna niz normalnie.

• Elvi Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja leżałam w szpitalu na małą ilość wód płodowych. U prywatnego lekarza wyszło mi 5, za tydzień w szpitalu miałam 9, ale duzo piłam. Przez tydzień podawania kroplówek zwiększyli mi na 14 i na razie wypuścili do domu. Kontrola za 2 tygodnie. Pilnujcie tego, bo mi dziecko słabo się ruszało i nie przybierało na wadze a tydzień w szpitalu i już 200 g ma więcej. Teraz mam nakaz picia dużej ilości wody i w sumie leżący tryb.

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w 35 tygdniu ciąży i mam zaledwie AFI 11 i wszystko według gin. w nomie. Mi lekarz mówił ze prawidłowe AFI jest miedzy 5 a 20 :)

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na ostatnim badaniu wyszło AFI 17 ale nie wiem czy to nie pomyłka bo wczesniej kilka razy wychodziło AFI 12-14

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
  • Lilik Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawidłowe AFI jest między 80 a 200mm, czyli 8-20. Niektórzy lekarze mówią, że od 5-20, ale prawda jest taka, że w okolicach 8, należy już intensywnie kontrolować poziom wód płodowych, bo może zacząć drastycznie spadać. Powyżej 20 z kolei jest wielowodzie i też problemy.
    Wód płodowych nie przybywa już po 32 tygodniu...o ile mnie pamięć nie myli...

Marietta lubi tę wiadomość

3jgx9n73ycg6jadh.png
  • Lulu9 Nowa

Wysłany: 24 kwietnia 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie poczatkowo AFI 7, co skutkowało koniecznościa kontroli Usg co 3tyg. Pozniej AFI 9, 10, a obecnie 14 wiec na razie nie kontrolujemy

Kasia_94 lubi tę wiadomość

• osa Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest AFI 18,9 i musi być kontrolowane, żeby nie wyskoczyło ponad 20.
    Trochę mi to zmartwień przysporzyło :(

3jvzi09k998ztm99.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio wyszło ponad 16 i lekarz powiedział, że to bardzo dobry wynik. Wydaje mi się, że od początku miałam sporo wód - wcześniej lekarz nie mierzył dokładnie, oceniał tylko "na oko" i zawsze był zadowolony z ich poziomu, więc się nie stresuję.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ