X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Aura migrenowa w ciazy
Odpowiedz

Aura migrenowa w ciazy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fantazja61 Znajoma

Wysłany: 25 maja, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 34 tc dopadła mnie aura migrenowa, która trwała ponad 1.5h (mroczki, drętwienie dłoni, twarzy, splątanie i problemy z mówieniem/czytaniem). Przed ciążą miałam 7 letni okres bez epizodów migrenowych. Też ta migrena była inna, bo sama aura bez bólu głowy. Czy ktoś mial podobnie, ze migreny wróciły w ciąży? Jak to wyglądało wtedy po porodzie?

Mnie bardzo przestraszył ten epizod i obawiam się powrotu migren na dobre. Wcześniej głównie uwarunkowana była stresem i problemami emocjonalnymi, ale od kiedy zrobiłam porządek ze zdrowiem psychicznym wszystko się uspokoiło . Dlatego teraz tak się zastanawiam skąd się wzięła, czy to hormony? Oczywiscie neurolog mówi, że może być od wszystkiego, nie ma na to rady i trzeba obserwować 🙈

• Sylwix108 Nowa

Wysłany: 11 października, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jak się u Ciebie rozwinęło? Ja mam epizody aury ( mroczki+mowa) ostatnio coraz częściej.

• Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 15 października, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, ale moim zdaniem w ciąży nie ma co z tego typu dolegliwościami walczyć, trzeba przeczekać 🙁 Sama z powodu niemożliwego bólu głowy (uważam, że nie była to migrena, a te też miewam) spędziłam w tej ciąży 3 dni w szpitalu, ale nikt nie wiedział, jaka jest bezpośrednia przyczyna. Zalecenia - pić minimum 3 litry wody dziennie, w miarę możliwości nie stresować się, wysypiać się 😉
    Dodatkowo u mnie im wyższa ciąża, tym gorzej widzę i słyszę 😱 Mroczki to swoją drogą, ale robiłam w połowie ciąży nowe okulary i u optyka wyszło, że ciśnienie w gałce ocznej nie jest w normie. Olałam diagnostykę w tym temacie, bo po doświadczeniach drugiej ciąży, gdy nagle praktycznie przestałam słyszeć na jedno ucho i laryngolog nie wiedział co się dzieje, uznałam, że prawdopodobnie u mnie wszystkiemu winne są gwałtowne zmiany w układzie krążenia zachodzące w trakcie ciąży...
    Mam nadzieję, że znów wszystko wróci u mnie do normy po porodzie i Wam również tego życzę 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 22:32

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    .....
    22.10.2025 TP Syn III 🤞

_______
    Trombofilia wrodzona, każda ciąża na Clexanie

Obniżone parametry nasienia u męża, łącznie 7 lat starań o spełnienie marzeń 🫢
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ