X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Aura migrenowa w ciazy
Odpowiedz

Aura migrenowa w ciazy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fantazja61 Znajoma

Wysłany: 25 maja, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 34 tc dopadła mnie aura migrenowa, która trwała ponad 1.5h (mroczki, drętwienie dłoni, twarzy, splątanie i problemy z mówieniem/czytaniem). Przed ciążą miałam 7 letni okres bez epizodów migrenowych. Też ta migrena była inna, bo sama aura bez bólu głowy. Czy ktoś mial podobnie, ze migreny wróciły w ciąży? Jak to wyglądało wtedy po porodzie?

Mnie bardzo przestraszył ten epizod i obawiam się powrotu migren na dobre. Wcześniej głównie uwarunkowana była stresem i problemami emocjonalnymi, ale od kiedy zrobiłam porządek ze zdrowiem psychicznym wszystko się uspokoiło . Dlatego teraz tak się zastanawiam skąd się wzięła, czy to hormony? Oczywiscie neurolog mówi, że może być od wszystkiego, nie ma na to rady i trzeba obserwować 🙈

• Sylwix108 Nowa

Wysłany: 11 października, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jak się u Ciebie rozwinęło? Ja mam epizody aury ( mroczki+mowa) ostatnio coraz częściej.

• Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 15 października, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, ale moim zdaniem w ciąży nie ma co z tego typu dolegliwościami walczyć, trzeba przeczekać 🙁 Sama z powodu niemożliwego bólu głowy (uważam, że nie była to migrena, a te też miewam) spędziłam w tej ciąży 3 dni w szpitalu, ale nikt nie wiedział, jaka jest bezpośrednia przyczyna. Zalecenia - pić minimum 3 litry wody dziennie, w miarę możliwości nie stresować się, wysypiać się 😉
    Dodatkowo u mnie im wyższa ciąża, tym gorzej widzę i słyszę 😱 Mroczki to swoją drogą, ale robiłam w połowie ciąży nowe okulary i u optyka wyszło, że ciśnienie w gałce ocznej nie jest w normie. Olałam diagnostykę w tym temacie, bo po doświadczeniach drugiej ciąży, gdy nagle praktycznie przestałam słyszeć na jedno ucho i laryngolog nie wiedział co się dzieje, uznałam, że prawdopodobnie u mnie wszystkiemu winne są gwałtowne zmiany w układzie krążenia zachodzące w trakcie ciąży...
    Mam nadzieję, że znów wszystko wróci u mnie do normy po porodzie i Wam również tego życzę 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października, 22:32

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    .....
    22.10.2025 TP Syn III 🤞

_______
    Trombofilia wrodzona, każda ciąża na Clexanie

Obniżone parametry nasienia u męża, łącznie 7 lat starań o spełnienie marzeń 🫢
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ