WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Gbs, faktycznie dodatni?
Odpowiedz

Gbs, faktycznie dodatni?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Basia 543 Nowa

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, w przychodni położna powiedziała mi, że wynik gbs jest dodatni, na wyniku nic nie ma napisane tylko organizm streptococcus agalactiae wzrost -, szczep -, ilość - i wykres antybiotyków każdy wrażliwy, czy to faktycznie dodatni wynik? :)

• Leira Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz antybiogram i nazwę bakterii to wynik pozytywny. Najpierw identyfikuje się bakterię, a potem testuje na niej wrażliwość na dane antybiotyki. Nawet ta sama bakteria u różnych osób ma inną wrażliwość. U mnie np. wrażliwa jest tylko na jeden antybiotyk, także ten.

Natomiast nie stresuj się - GBS ma 30% kobiet i nie jest to wielki problem przy porodzie - dostaniesz antybiotyk w trakcie porodu, a jak nie zdążysz i mały się zarazi to podadzą maluchowi i po sprawie.

EDIT: dodam, że nawet przy pozytywnym GBS maluch może, ale nie musi zarazić się przy porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 22:56

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Basia 543 Nowa

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to że mam wszędzie - to znaczy, że mam jakąś ladgodniejsza odmianę niż inni co np maja wzrost +++?

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia 543 wrote:
    A to że mam wszędzie - to znaczy, że mam jakąś ladgodniejsza odmianę niż inni co np maja wzrost +++?

Ciężko mi się odnieść do tego, może nie zostało to sprawdzone, albo wypełnione. Generalnie jak jest robiony posiew i bakterii nie ma to napisane jest "Wynik: UJEMNY (-)", czy coś w ten deseń.

W którym tygodniu jesteś? 35-37? Czy młodsza ciąża?

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Basia 543 Nowa

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 38+4, wynik był robiony w 36 tygodniu.

• Leira Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia 543 wrote:
    Jestem w 38+4, wynik był robiony w 36 tygodniu.

Pytam bo ja tez miałam GBS, tyle, że jakoś chyba w I czy II trymestrze, a na koniec ciaży w III trymestrze okazało się, że GBS zniknął oO. Niestety w szpitalu i tak podali mi antybola, bo dla nich jeden wynik pozytywny w trakcie ciąży oznacza nosicielstwo i możliwy nawrót :/

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Basia 543 Nowa

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ