Gbs, faktycznie dodatni?
-
Jak masz antybiogram i nazwę bakterii to wynik pozytywny. Najpierw identyfikuje się bakterię, a potem testuje na niej wrażliwość na dane antybiotyki. Nawet ta sama bakteria u różnych osób ma inną wrażliwość. U mnie np. wrażliwa jest tylko na jeden antybiotyk, także ten.
Natomiast nie stresuj się - GBS ma 30% kobiet i nie jest to wielki problem przy porodzie - dostaniesz antybiotyk w trakcie porodu, a jak nie zdążysz i mały się zarazi to podadzą maluchowi i po sprawie.
EDIT: dodam, że nawet przy pozytywnym GBS maluch może, ale nie musi zarazić się przy porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2019, 22:56
-
Basia 543 wrote:A to że mam wszędzie - to znaczy, że mam jakąś ladgodniejsza odmianę niż inni co np maja wzrost +++?
Ciężko mi się odnieść do tego, może nie zostało to sprawdzone, albo wypełnione. Generalnie jak jest robiony posiew i bakterii nie ma to napisane jest "Wynik: UJEMNY (-)", czy coś w ten deseń.
W którym tygodniu jesteś? 35-37? Czy młodsza ciąża? -
Basia 543 wrote:Jestem w 38+4, wynik był robiony w 36 tygodniu.
Pytam bo ja tez miałam GBS, tyle, że jakoś chyba w I czy II trymestrze, a na koniec ciaży w III trymestrze okazało się, że GBS zniknął oO. Niestety w szpitalu i tak podali mi antybola, bo dla nich jeden wynik pozytywny w trakcie ciąży oznacza nosicielstwo i możliwy nawrót -