Głaskanie brzucha w ciąży
-
Już jakiś czas temu słyszałam od koleżanki, a dziś od pani w szpitalu, że nie mogę głaskać brzucha, bo mogę wywołać skurcze. Czy to prawda? Bo ja bardzo lubię, albo tak pukać szczególnie jak mała sama się rusza. Do tego właśnie też czytałam na parenting.pl chyba, że dobrze jest kontakt tak łapać z dzieckiem albo je uspokajać. Sama już nie wiem.
-
Ja nie mam zagrożonej.. i jak mała kopie to nie wiem jak miałabym nie pogłaskać albo chociaż nie nacisnąć w tym miejscu, żeby jej dać znać, że słyszę no ale najwyżej powstrzymam się z głaskaniem tylko będę właśnie delikatnie naciskać jak zakopie.
-
nick nieaktualny
-
Mnie się macica stawiała od 15 tc i od tamtej pory słyszałam że mam nie głaskać brzucha, teraz jestem na końcówce ale żeby córka posiedziała jeszcze z tydzień/dwa to znowu usłyszałam że mam nie głaskać , moge rękę położyć i sobie trzymać ale nic więcej. Coś więc w tym musi być skoro tyle razy to słyszałam od różnych osób
Nadzieja1987 lubi tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
Paola u mnie tak samo- można położyć rękę ale nie głaskać i pukać też mi zabronili. Generalnie jak najmniej dotykać choc czasami się nie da. Maleństwo przeciez musi wiedzieć, że mama kocha i chce przytulać...
Martusiazabka lubi tę wiadomość
Córcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
nick nieaktualny
-
Ja głaszczę od początku i dopiero od tygodnia (a jestem w 33tc) czuję, że czasami brzuch mi twardnienie (co niby jest normą w tym okresie ciąży). Nie jest to jednak związane z głaskaniem a raczej pojawia się przy wysiłku lub nagłej zmianie pozycji. Myślę, ze przy niezagrożonej ciąży nic się nie stanie, jeżeli przez chwilkę pogłaszczemy brzuch, zwłaszcza że moje maleństwo ewidentnie to lubi:)
NIKA1982 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jestem 4 dni po terminie i lekarz poza tradycyjnymi metodami zalecił mi intensywne potrząsanie brzuchem. Samo głaskanie nie wywołuje skurczy, pytałam położną, podobno gdyby tak było to kobiety na patologii ciąży w terminie nic innego by nie robiły tylko się masowaly i głaskały
-