Jak spać?
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Chciałabym zapytać Drogie Dziewczyny jak w ciąży, szczególnie w tym okresie kiedy brzuszek już wyraźnie widać, radzić sobie ze snem. Od miesiąca już nie przespałam pełnej nocy, zainwestowałam w specjalną poduszkę, ale nawet to nie pomogło. Zawsze spałam na brzuchu, teraz oczywiście, nie jest to możliwe, a na dodatek naczytałam się, że trzeba spać na lewym boku. No i staram się spać, ale po leżeniu na lewym boku, już po 2-3 godzinach snu zaczyna mnie naprawdę mocno boleć lewe udo. Domyślam się, że cały ciężar ciała spada mi na to jedno miejsce i ze spania po lewej stronie nici. Pytałam lekarza i faktycznie powiedział, że na plecach nie powinno się leżeć za długo, natomiast chciałam zapytać jakie ułożenie do snu preferują inne przyszłe mamusie? Zwracacie uwagę, by spać wyłącznie na lewym boku, czy na prawym też Wam się zdarza? Czy macie może jakieś sposoby na dobre ułożenie się do snu?
-
Ja również mam specjalną poduszkę i nieco ona pomaga. Również spałam kiedyś wyłącznie na brzuchu i prawym boku i do tej pory zasypiam na prawym boku. Często budzę się spiąć na plecach - wtedy mam mega ból kręgosłupa. Na lewym boku do tej pory nie umiem zasnąć. Żeby nie spać tak tylko na prawym boku, staram się opierać plecami o poduszkę ciążową, żeby ona przejęła chociaż trochę mojego ciężaru. Poza tym u mnie pozycję wymusza też córka - ona też nie lubi jak próbuję zasnąć na lewym boku - kopie wtedy lub ma czkawkę.
Sharin lubi tę wiadomość
-
ja nie mam żadnej poduszki, używam zwykłego jasia i kołdry ja spie głownie na lewym boku, mój ulubiony sposób tym bardziej, że dzisiejszej nocy spałam dużo na prawym i na wznak i obudziłam sie w nocy opuchnięta. Moja córeczka też daje mi znać jak źle leżę ach małe terrorystki
Truskaweczka250, Sharin lubią tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Ja też nie zawsze dobrze śpię ale ja od zawsze spałam na bokach i nie mam problemu gorzej jest bo zaczynają minie bolec jak długo śpię na jednym i muszę często sie przekręcać a skutkuje to tym że małą budzę i kopie mnie i znowu problem z zaśnięciem ale jak jej nie pasuje moja pozycja bo ją cisnę to tez foszki stroi i kopie:)
Sharin, Magic lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Też mam te problemy. Ten lewy bok już mnie tak męczy, najwygodniej jest mi na plecach ale staram się ograniczać. Przeważnie przekładam się z boku na bok a co jakiś czas na plecy żeby ciało odpoczęło a potem z nów na boczki i tak w kółko
Sharin lubi tę wiadomość
kkoolloo91 -
Ja zasypiam na prawym boku.. niemniej jednak za chwile mi duszno i przewracam się na lewy.. potem w nocy budzę się często na plecach z bezdechem .. ogólnie się bardzo kręcę.. staram się leżeć na lewym ale nie zawsze się tak da ..
strasznie tęsknię za leżeniem na brzuchu wcześniej tylko tak spałam -
U mnie poduszka- rogal dawała bardzo dużo. Jest z nią tylko jeden problem- tak ją pokochałam, że mimo iż jestem już 2msc po porodzie to nie potrafię się z nią rozstać i słyszę tylko pytania męża "jak długo ten ponton będzie z nami spał"
Ale pomimo to w ostatnim msc pojawiła się u mnie bezsenność i prawie wcale nie spałam.lys, dddodiii, FreshMm, zoniaa lubią tę wiadomość
-
Mnie też zaczynają kości boleć od spania na jednym boku. Trudno jest spać na jednym. Moja przyjaciółka to miała w nosie spała jak chciała a nie jak trzeba było i ma zdrowe dziecko. Ale ona ma w ogóle luźne podejścieLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTeż staram się spać jak najwięcej na lewym boku skoro jest najbardziej zalecany dla dobra mamy, a przede wszystkim dziecka. Niestety na jednej stronie mogę spać teraz max godzinę i budzi mnie drętwiejący ból biodra i nogi więc w sumie teraz co jakąs godzinę zmieniam pozycję z lewej na prawą, czasem udaje mi się pospać dwie godziny na jednej stronie. Przydaje się mały jasiek między nogami, jest dużo wygodniej. Na plecach nie mogę spać, bo nie dość że ciężko mi już leżeć na wznak, źle się oddycha i pobolewa brzuszek to jeszcze mamy zakaz od lekarza we wzg na to, że Mała ma pępowinę z przodu i leżąc na wznak jest większe ryzyko owinięcia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 15:48
-
Poczytalam Wasze komentarze i mi ulzylo, myslalam ze jestem wyrodna matką.
Staram się spać jak najwięcej na lewym boku z rogalem, ale dokuczaja mi bóle biodrek to zmieniamy bok. Na wznak nie bardzo mogę spać bo mi się słabo robi- chyba ze mam bardzo wysoko poduszki ulozone -
nick nieaktualnyJa śpię głównie na lewym boku, ale tak jak i u większości dziewczyn zaczyna mnie boleć po jakimś czasie biodro i etapami przekręcam się na drugi bok. Niestety często budzę się w nocy leżąc na wznak, nie mogę tego za bardzo kontrolować. Ale faktycznie, staram się stosować do zaleceń, a to powoduje częste pobudki w nocy.
-
Ja tak jak jedna z poprzedniczek daję radę spać po 1 godzinę na każdym boku. Więcej nie da rady! Biodra drętwieją na przemian i strasznie bolą, no trzeba zmienić pozycję. Na plecach jeszcze miesiąc temu dałam radę poleżeć chociaż chwilę, teraz to już niemożliwe, wszystko boli, ucisk potworny, jakby mi ktoś na brzuchu usiadł. Tak więc kręcę się całą noc ... Czasami przez to nie śpię w ogóle, ostatnio nie spałam od 2:30 aż do 6 ...
Trzeba się pomału przyzwyczajać