X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Macierzynski
Odpowiedz

Macierzynski

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2021, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest? Aktualnie jestem na zasiłku macierzyńskim, do pracy nie wracam, bo miałam umowę tylko do dnia porodu (byłam zatrudniona na czas określony). W przyszłym roku chciałabym znowu zajść w ciąże, ale przed zajściem myślałam o pójściu do pracy i przepracować kilka msc, żeby w razie ciąży nie zostać bez pieniędzy przez te 9 msc. Orientujecie się może ile muszę przepracować na umowie na czas określony i nieokreślony, żeby dostać te pieniądze?

Osetta, Jagnam lubią tę wiadomość

• Jagnam Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teoretycznie po 30 dniach możesz iść na L4. Musisz oczywiście mieć ukończony 12 Tc i zaczęty 13 tc.
    W praktyce w większości takich wypadków ZUS podważa umowę i nie wypłaca chorobowego a co za tym idzie również macierzyńskiego. Oprócz tego wysyła wniosek do sądu o podejrzeniu popełnienia przestępstwa jakim jest wyłudzenie. Niestety przez takie osoby kobiety pracujące nawet rok są posadzane o pozornosc zatrudnienia.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ