Mały brzuszek
-
Hej dziewczyny ,niewiem czy ktoras tez tak miala, ze stwierdzono u was za maly rozmiar brzuszka.
To jest moja 2ciaza ,stanowczo inna od pierwszej ,od samego poczatku moj brzuszek byl maly przy kazdej wizycie u lekarza mowilam ze martwie sie rozmiarem brzuszka bo w porownaniu z innymi mamami stanowczo mniejszy, lekarz moj prywatny do ktorego chodze zapewnial mnie is z dzieckiem jest wszystko ok, dobrze sie rozwija , jest aktywna i serduszko ma zdrowe, mala akurat ulozyla sie blisko mojego kregoslupa i tam jej wygodnie dlatego brzuszek jest mniej widoczny. Natomiast na wizytach w publicznym szpitalu nic ich niemartwilo az do ostatniej wizyty( wspomne ze mieszkam w londynie) stwierdzila polozna is moj brzusio w 35 tyg ma zaledwie 33cm(size of uretus) wiec skierowali mnie w ten wtorek na dodatkowe usg aby sie upewnic czy wszystko z malenstwem ok, wspominalam wczesniej ze prywatny lekarz do ,ktorego dodatkowo chodze ,powiedzial is mala jest w danej pozycji, na co moja polozna stwierdzila ze tez tak moze byc ale jednak w razie czego wykonane usg.
W mojej glowie siedzi milion mysli, ze jednak cos nie tak ,moze cos zostalo przeoczone ,prosze Was wszystkie jesli to mozliwe czy mozecie podac mi rozmiar waszych brzuszkow w 35 tyg.
Pozdrawiam wszystkie mamy xxxKamila -
Widzisz każda ciąża przebiega inaczej, ja mam mniejszy brzuch niż w poprzedniej ciąży. Na Twoim miejscu poszłabym na dodatkowe badanie usg które ci zalecili, być może okaże się że jest ok a jeśli coś nie tak to od razu będą działać. Myśl pozytywnie, Czasami jest tak że dziecko jest małe.
Z lubi tę wiadomość
-
Napewno skorzystam z dodatkowego usg ,codziennie staje przed lustrem i patrzę na moj brzusio i mierze ,do wtorku juz niedługo idzie zwariować ,moje ziarenko niepewności w głowie zdominowalo mnie konkretnie o niczym innym niejestem w stanie myślecKamila
-
Hej a waga dziecka jest prawidłowa? Ja mam tez malutki brzuszek. Na ostatniej wizycie np była Pani w poczekalni co miała większy brzuch niż ja. tylko różnica taka ze ja w 36 tyg a ona w 24. Całą ciąże z dzieckiem było ok a na ostatniej wizycie był już na mały przyrost wagi i mam badania w kierunku hipotrofii. U mnie dziecko w czwartek miało wagę 2300 wiec to troszkę mało ale lekarz kazał się nie martwić. Nadrobi po urodzeniu sie, najważniejsze że narządy i proporcje dziecka prawidłowe:)
-
Hej ,
Wlasnie jestem po wizycie usg , dzisiaj zaczelam 36 tydzien ,na dzien dzisiejszy malutka wazy 2,443g troszke za malo ale nadrobimy )) dzisiaj kamien spadl mi z serca , moja kruszynka ma sie swietnie, serduszko bije znakomicie .
Podczas badan byla bardzo aktywna co mnie bardzo ucieszylo ,bo wiem ze sie ma wspaniale I dobrze sie rozwija, pomachala raczkami I nozkami, ale najwieksze wrazenie zrobila na mnie kiedy zobaczylam jej buzie tak bardzo sie zmienila od ostatniego usg, , zamykala I otwierala powieki, a do tego jej grzywka maly irokez ,jesli sie urodzi sie z bujna czuprynka to uwierze ,ze kobieta ktora meczy zgaga bedzie miala potomstwo o dosc bujnych wloskach ))))
Pozdrawiam wszystkie mamusie xxxx
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 22:29
nojaniewiem lubi tę wiadomość
Kamila -
Po wczorajszej wizycie na dodatkowym usg oraz po wyczerpujacej rozowie z pania ultrasonograf dowiedzialam sie iz wielkosc brzucha nieswiadczy , ze im wiekszy buszek to dziecko duze i na odwrot, kazda ciaza przbiegac inaczej czy to jest 1sza czy kolejna, kazda kobieta jest inna ,ja jestem osoba drobnej budowy (petite) a wiec wieszkosc brzuszka jest indywidualna dla kazdej, jesli mamy jakies watpliwosci co do naszej ciazy zrobmy dodatkowo badania, porozmawiac z lekarzem prowadzacym badz ze swoja polozna .
Na dzien dzisiejszy dalej mam niepowsiagliwe wymioty ,ktore towarzysza mi od poczatku ciazy ,co tez wplywa na wielkosc mojego brzuszka , postanowilam ,ze sie zmierze w pasie a to moj dzisiejszy pomiar 97cm, 36tydz +1 dzien
Kamila -
Ja też mam bardzo mały brzuch, porównując z kolezankami, które są na podobnym etapie ciąży. Wymiary dziecka jednak są ok. Mój lekarz twierdzi, że wielkość brzucha zależy również od szerokości miednicy i czy mama jest wysportowana. Widocznie mam szerszą miednicę i dziecko ułożyło się jakby głębiej. Dodatkowo jeśli ktoś ma mocniejsze mięsnie brzucha i uprawiał aktywność fizyczną przed ciążą, to prawdopodobnie te mięśnie trzymają brzuch i dlatego jest mniejszy niż taki niewyćwiczony.
Ja bym się nie martwiła - nic tylko się cieszyć. A dzidziś nawet jeśli urodzi się troszke mniejszy niż książkowo, to napewno w końcu pogdoni.
U nas ani mąż ani ja nie jestesmy wysocy, więc to nawet naturalne że dziecko mam poniżej 50 centyla, ale wzrasta proporcjonalnie.
Bądź dobrej mysliMadzix84 lubi tę wiadomość
-