Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum III trymestr Monitor oddechu - tak czy nie?
Odpowiedz

Monitor oddechu - tak czy nie?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • sznurowka Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w temacie. Jest sens kupować? Zakładając, że dziecko jest zdrowie i śpi w sypialni rodziców. Czy planujecie zakup? Może jakaś mama ma doświadczenie i się wypowie?
    Bo zastanawiam się czy faktycznie on uspokaja czy i tak się sprawdza co jakiś czas czy wszystko OK, bo jak tak to bez sensu się wydaje.

klz915nmy2gfnr76.png

30.09.2016 3240g 52cm 39tc
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kupiłam i nie kupiłabym. Za dużo się nasłuchałam od koleżanek o nagłych alarmach i stanach przedzawałowych ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam i polecam, byłam spokojniejsza, teraz też na pewno będę używać
    Używałam co noc i na drzemki przez jakieś 1.5 roku nigdy mi się nie włączył sam z siebie, chyba że wyciągnęłam dziecko z łóżeczka i zapomniałam go wyłączyć
    Podobno te 1płytkowe częściej same się włączają bez powodu bo "nie łapią" dziecka ja mam ten 2 płytkowy
    te przypinane do pieluchy to podobno kit

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2016, 20:50

82doroeqdnooy9dr.png
  • Virginia27 Koleżanka

Wysłany: 23 lipca 2016, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam plytkowy do lozeczka i na pieluche taki maly, wole falszywe alarmy niz smierc dziecka. Mysle ze przy dobrym sprzecie nie powinno sie wlanczac bez powodu, a kilka lat temu bylam swiadkiem jak znajomym zmarl niemowlak spal zaraz obok ich lozka monitora oddechu nie mieli.
    Za miesiac bede wiedziala czy dobry sprzet czy nie ;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Większość mam nie używa monitora, a dzieci nie umierają ;) Nie popadajmy w paranoję ;)

Pianistka, Puglia, Nieukowa lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam o monitorach, ale nie zdecydowałam ostatecznie i nie wiem czy nie odpuszczę na razie.. najwyżej dokupić po porodzie.

• agatia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:41

Behemottka, Stefa lubią tę wiadomość

• sznurowka Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem sama, dwie położne, z którymi rozmawiałam mówią, że nie tyle co są przeciwne, ale że to niepotrzebny wydatek, bo można się nastresować więcej, a jakoś dzieci przeżywały do naszych czasów...

klz915nmy2gfnr76.png

30.09.2016 3240g 52cm 39tc
  • Elvi Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze dziecko rodziłam 6 lat temu i nikt mi o monitorze oddechu nie wspominał. Teraz urodziłam kolejnego synka i wręcz zmuszona byłam do jego zakupu, bo urodziłam wcześniaka w 34 tygodniu z wagą urodzeniową 2200 g. Lekarki wręcz nie chciały mnie wypuścić ze szpitala, nalegając abym kupiła, chociażby używany i tak zrobiłam. Synio nie miał w ogóle problemów oddechowych, więc gdyby nie był wcześniakiem nie byłoby żadnych podstaw. Używałam go przez kilka tygodni w domu, a dziecko przeważnie spało ze mną, więc montowanie monitoru sprawiało trudności. Teraz już skończył 4 miesiące i nie używam monitora. Nie będę zachwalać ani odradzać. Używając go spełniał swoją funkcję, spałam spokojnie.

nietupska lubi tę wiadomość

• Tami Ekspertka

Wysłany: 18 sierpnia 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas myśle nad tym zakupem.... Ja znam 2 osoby którym w taki sposób zmarło dziecko i kurde No nie wiem.... Chciałam babysense i on kosztuje prawie 400 zł..... Moj facet pewnie powie mi ze to niepotrzebne wiec ta decyzje bede musiała podjąć sama....

atdcclb1ukdkpfkx.png
    PCOS- ciąża troche z zaskoczenia, juz w drugim cyklu po spontanicznym odstawieniu tabletek :D
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolę, żeby zaalarmował 3 razy fałszywie, ale potem przy prawdziwym bezdechu uratował dziecko.
    Bo potem bym sobie nie darowała.

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwójkę wcześniaków... w szpitalu nikt nie proponował kupna, sami zdecydowaliśmy. Jeden bliźniak raz zamarł mi w trakcie karmienia i niestety 2 epizody, że monitor zawył. raz w nocy, raz w dzień. Jak poleciałam do łóżeczka to normalnie oddychał, także nie wiem czy pomyłka, czy sam szybko doszedł dod siebie - a jeśli to drugie - masaakra... dobrze, ze jest coś takiego
    Kupiłam babysense II używane.

• ulola Autorytet

Wysłany: 4 września 2016, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam i dzieki niemu śpię spokojniej. Wydatek wprawdzie spory - mamy babysense- ale moim zdaniem warto. Tez raz nam się włączył ale po dobiegnięciu do łóżeczka i potrzasnieciu dzieckiem- oddychało wiec nie wiemy czy faktycznie cos sie działo czy nie. Nawet mąż który byl sceptyczny teraz jest zadowolony. A stwierdzenie ze kiedys nie bylo i ludzkość przetrwała jak dla mnie mało fajne- bo to owszem racja ale ja będę chronić moje dziecko najlepiej jak mogę.

Córcia Zosieńka 09.08.2016 <3 <3 <3 2680 g
    bl9ce6ydm80fo1bi.png

19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*]
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam od koleżanki Snuza Go przenosny :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Ignaszkowa Debiutantka

Wysłany: 10 września 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja położna powiedziała, że monitor oddechu kupuje się dla wcześniaków lub dzieci, które mają problemy oddechowe. U donoszonych dzieci nie występują fizjologiczne bezdechy i monitory są zupełnie zbędne.

polkosia lubi tę wiadomość

• Sunflower Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignaszkowa wrote:
    Moja położna powiedziała, że monitor oddechu kupuje się dla wcześniaków lub dzieci, które mają problemy oddechowe. U donoszonych dzieci nie występują fizjologiczne bezdechy i monitory są zupełnie zbędne.

Zauważyłam,że większość mam traktuje opinie położnych jak wyrocznie;)
    Myślę, że warto poczytać o SIDS np.
    http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79406,5696756,Czym_jest_SIDS_.html
    Dla mnie osobiście ze względu na SIDS bardzo ważną sprawą jest posiadanie takiego monitora. Było zarówno przy 1 dziecku, jak i przy drugim -i to mam na myśli nowy, na gwarancji. Komfort psychiczny.

(25.01-2016-beta hcg 28, 29.01-2016-beta hcg 402.6 2.02-2016- beta hcg 4519.0 :)5.02-2016- beta cg 14034 :)18.02-2016- beta hcg 44496.0 ????
    29.06.12 mój 1 cud <3
    16.09.2016 mój 2 cud <3
  • chivas Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszym dziecku nie miałam, bo nie wnikałam w tego typu urządzenia. Gdzieś raz mi mignęło o jakimś monitorze ale nie zagłębiłam się w temat.
    Teraz kupiłam. Termin na luty.
    Pamiętam że często wstawałam do pierwszego syna sprawdzać czy oddycha bo jedno dziecko z otoczenia znajomych zmarło na SIDS.

Ktoś napisał, że kiedyś tego nie było a jakoś dzieci żyły. No własnie.. NIE żyły. Często umierały. Nawet bardzo często. Na tyle, że ludzie się do niemowląt nie przyzwyczajali bo urodzenie zdrowego dziecka jeszcze za czasów naszych prababć i babć nie oznaczało wcale że to dziecko będzie... Mi taka starsza Pani (75 lat) z którą pracowałam a która poopowiadała mi sporo jak to kiedyś było, mówiła, że kiedyś granicznym wiekiem były 3 lata. Ponoć mówiło się że jak dziecko przeżyje do 3go roku życia to już raczej ryzyko śmierci spada. Jak teraz z ciążą do 12go tygodnia...

Co do kwestii finansowej. Mam sporo koleżanek, w pierwszej ciąży jak i w tej bywałam na grupach matek. Strasznie dużo kasy mamuśki przepierdzielają na pierdoły typu: setny kocyk, tona dekoracyjnych ubranek, sukieniusi czy słodkich Jeansów dla synusia... a jak już jest jakaś seria dla dzieci z lidlu czy biedronce to kasa leci bez opamiętania. Wiele z tych rzeczy te dzieci nie będą miały na sobie bądź nie użyją (np zestawu butelek ze sterylizatorem, smoczków, skoczków bujadeł i innych). Laski kupują po całe zestawy, wcale nie tanie, pościeli do łóżeczka, baldachimy, kołderki, poduszeczki, ochraniacze. Łapacze kurzu, zbędne gadżety. A ja kupiłam monitor ANGELCARE dwupłytkowy za 170zł. Wiem, że każdy inaczej waży pieniądz, ale 170zł to taka wyprawa po całą tonę ubranek z lidla plus dwa kebaby i pizza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 13:36

magda_lena86, Stefa lubią tę wiadomość

8unevfxmtkfkuxcs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja też z pierwszym dzieckiem nie miałam, ale tym razem miałam okazję kupić za punkty w aptece i kupiłam...

Chivas dobrze napisane laski kupują masę pierdół, tony ubranek i innych zbędnych gadżetów, a jak ktoś pyta o monitor to odradzają... nie chodzi mi o osoby które zwyczajnie nie stać na taki zakup- bo często tak bywa, ale o takie które każdą pierdołę mają, a potrzebne rzeczy odradzają...każdy zrobi jak uważa oczywiście i ufam , że monitor nie uruchomi się ale wolę być jednak zabezpieczona :)

Ja mam monitor nanny - taką płytkę którą się wkłada pod materac, znalazłam kilka pozytywnych opinii o nim - chyba nie jest popularny zbytnio ale takowy był dostępny to wzięłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2016, 10:42

chivas lubi tę wiadomość

• Carolina Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Używałam i teraz też kupię
    Córka miała 2msc kiedy zalegajacy śluz cofnął jej się do gardła i zaczęła się dusić
    Gdyby nie monitor... nie chce myśleć a tak zakończyło się "tylko" pozachlystowym zapaleniem płuc i 2 tyg pobytem w szpitalu

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to wy chyba nie śpicie z dziećmi w takim razie? Ja tam wyznaję RB i śpimy do dziś razem.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ