urlop po urlopie macierzyńskim/rodzicielskim
-
dziewczyny orientuje się któraś z was jak to jest z urlopem w pracy? Dokładnie chodzi mi o to, że pracowałam kilka miesięcy na umowe zlecenie, a w listopadzie 2015 dostałam u tego samego pracodawcy umowę o pracę na czas nieokreślony. Przepracowałam 2 miesiące i od stycznia 2016 juz byłam na zwolnieniu w ciąży ( niestety od samego początku ciaża była problematyczna..) Urlop rodzicielski konczy mi się 14 sierpnia i zastanawiam się czy po tak krótkim stażu przysługuje mi jakis urlop u pracodawcy, zebym do konca sierpnia mogła wykorzystac? Kilka osób mówiło mi, ze na zwolnieniu lekarskim też się naliczają dni do urlopu. Wiecie może jak to jest?
-
Pracodawca musi Ci umożliwić wykorzystanie urlopu z ubiegłego roku do końca września, za odmowę grożą mandaty. Urlop masz naliczany od dnia podpisania umowy o pracę w wymiarze należnym zgodnie z kodeksem pracy. Skontaktuj się z działem kadr w swojej firmie i ustal z nimi na jakich zasadach możesz wykorzystać ten urlop
-
Dziewczyny,mam pytanie jak wogóle to wygląda z urlopem macierzyńskim a później rodzicielkim..
Od początku ciąży jestem na L-4 pracuje na umowie o prace na czas nieokreslony.
Za ubiegły rok mam niewykorzystany cały urlop (wiec zostało mi 26dni!) + oczywiście za ten rok się nazbiera...
Jak to w kolejności wygląda? Najpierw macierzyńki i rodzicielski? Jeśli tak to ile?
A pozniej muszę wybrac zaległy stary urlop?
PozdrawiamMamą Być... -