USG - co ile w 3 trymestrze?
-
Kobietki powiedzcie mi jaka powinna być częstotliwość badań USG w 3 trymestrze?
Szczerze mówiąc ostatnie USG miałam 6.10 (30 tydzień), a poźniej 23.10 wizyta u lekarza z pobraniem wymazu na paciorkowca i "ręczne" badanie mojego brzucha, gdzie lekarz stwierdził położenie głowkowe i stwierdził, że wszystko jest z brzuszkiem ok. Ale powiedział, żebym na następne USG przyszła 21.11 (to będzie 36 tydzień)
Czy to aby nie za późno? Nie powinno to być nieco wcześniej? Zastanawiam się czy isć do lekarza na badanie już dziś czy poczekać te 2 tygodnie.
HELP? -
nick nieaktualny
-
Przez większość ciąży miałam wizyty co 4 tygodnie, a pod koniec co 3 tygodnie. Lekarz miał aparat usg w gabinecie, więc za każdym razem na chwilę "zaglądał" do malucha, ale to dosłownie na 30 sek.
Ostatnie "duże" usg przeprowadził 15 dni przed terminem porodu, kolejne było już w szpitalu.
-
W 3 trymestrze co mniej więcej 3 tygodnie mam wizyty i za każdym razem usg. Trwa bardzo krótko i ma na celu 'zbadanie' sytuacji tj. jak się ma łożysko, szyjka macicy, serduszko córki i jak jest dokładnie ustawiona. Z kolei usg w trybie 3d/4d miałam do tej pory 3 razy. Jestem teraz w 34 tygodniu. Powiadomiono mnie również, że prenatalne usg 3d/4d będę miała jeszcze w 38 tygodniu.
Abradaba
-
Chodzę do medicover. Wszystkie usg są planowo, tak jak przewiduje NFZ - czyli genetyczne, polowkowe i między 28-32 tygodniem ciąży. Więcej nie przysługuje. W pierwszej ciąży miałam jeszcze dodatkowo w dniu porodu w szpitalu. Teraz, w drugiej ciąży będę mieć jeszcze w 38 tygodniu, bo mam cukrzycę ciążową i niedoczynnosc tarczycy, żeby sprawdzić czy dzidzia dobrze rośnie.
-