waga dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, dziewczyny mam pytanie a skąd znacie wagi swoich maleństw tak krótko przed porodem? Bo ja ostatnie usg miałam 31t6 d i waga była 1730g. Od tamtej pory lekarka robi tylko ktg i powiedziała, ze nast. Usg to już w szpitalu przed porodem. Trochę się zastanawiam, ze nie znam prognozowanej wagi i w sumie nie wiem ile moja córcia urosła od tamtego czasu.
-
Kukuletka wrote:Hej, dziewczyny mam pytanie a skąd znacie wagi swoich maleństw tak krótko przed porodem? Bo ja ostatnie usg miałam 31t6 d i waga była 1730g. Od tamtej pory lekarka robi tylko ktg i powiedziała, ze nast. Usg to już w szpitalu przed porodem. Trochę się zastanawiam, ze nie znam prognozowanej wagi i w sumie nie wiem ile moja córcia urosła od tamtego czasu.
Ja gdzieś czytałam, że USG robi się 3 razy u ginekologa w ciąży. Na parenting.pl piszą jednak, że 4 razy, a ostatnie ok. 36 tc. I ja faktycznie w czwartek idę na czwarte USG w 36+6 i pewnie więcej już nie będę miała. Jeśli Twoje ostatnie USG było trzecim to chyba możesz powiedzieć lekarzowi, że powinnaś mieć jeszcze jedno. -
To zalecenie PTG, żeby robić min. 3 razy USG. Moim skromnym zdaniem większość lekarzy z NFZu się tego trzyma, natomiast prywaciarze robią częściej. Mam porównanie, bo z racji tego, że jestem osoba dość mobilną, moją ciążę niezależnie od siebie prowadzi 2 lekarzy. Do jednego chodzę prywatnie - i tam na każdej wizycie mam robione USG i miedzy innymi lekarz określa przybliżoną wagę dziecka. Natomiast u drugiego lekarza (z NFZ) będę miała robione dopiero drugie USG (33 tc !), czyli tak naprawdę do tej pory nie znałabym nawet płci dziecka...
Pytałam lekarza (tego prywatnego) czy to badanie jest bezpieczne, bo naczytałam się różnych opinii w internecie i on uważa, że tak. Ja osobiście też czuję się bezpieczniej, jak co miesiąc widuję małą i wiem na bieżąco co się dzieje
Ja z kolei do tej pory nie miałam żadnego KTG.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 21:03
-
Chyba można się o to ubiegać myślę, o te badania. Na moją lekarz narzekać nie mogę, wizyty zawsze miałam co miesiąc. Pierwsze USG jakoś w 12 tygodniu, potem na początku 6 miesiąca i potem 8. Czyli co 2 wizytę, a co 2 wizytę zwykłe badanie. Teraz na początku 9 mc będę miała 4 USG, a KTG pierwsze miałam jakoś w 30/31 tc, ale koleżanka wiem, że miała ok. 35 tc i się dziwiła, że miałam wcześnie, więc to pewnie zależy.
-
Kukuletka wrote:Hej, dziewczyny mam pytanie a skąd znacie wagi swoich maleństw tak krótko przed porodem? Bo ja ostatnie usg miałam 31t6 d i waga była 1730g. Od tamtej pory lekarka robi tylko ktg i powiedziała, ze nast. Usg to już w szpitalu przed porodem. Trochę się zastanawiam, ze nie znam prognozowanej wagi i w sumie nie wiem ile moja córcia urosła od tamtego czasu.
U mnie w 36tc usg było obowiązkowe w celu określenia m.in.prawdopodobnej wagi dziecka, weryfikacji środowiska przed porodem w którym się znajduje dziecko np. poziom wód, a najbardziej istotnym pomiarem zgodnie z opinią lekarza podczas tego usg było sprawdzenie tętnic. Widziałam, że jedna w mózgu dziecka, a druga już nie pamiętam musiałabym sprawdzić pogadaj z lekarzem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 01:43
-
37 i 3 dzień , chłopiec 3200 g. Maggie, że tak powiem waga Twojego małego jest książkowa:-) W 27 tygodniu mój mały miał 1300 kg, ale to nie ma co porównywać wagi między dzieciątkami bo każde rozwija się inaczej. Jedne mają wolne tempo wzrostu na początku a po 30 tygodniu rosną jak na drożdżach i odwrotnie.
Maggie_31 lubi tę wiadomość
[/url]