Zdrowe przepisy
-
Zaczynam więc pierwsza
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem typu feta porcja dla 2 osób.
-sałata 100 g (używam mixu sałat z roszponką -Biedronka)
-młody szpinak 100 g
-ser feta (ja używam Turek Islos, ser sałatkowy z pasteryzowanego mleka, dostępny w Biedronce) - 250g
-suszone pomidory w zalewie 250g
-oliwa z oliwek - 8 łyżek
-ząbek czosnku - 2 sztuki
-pieprz mielony
-sos sałatkowy - dowolny (ja akurat już nie używam tylko polewam sosem z suszonych pomidorów)
-opcjonalnie łyżka pestek dyni
-
Moja propozycja- sałatka z kurczakiem.
- pierś z kurczaka (drobno pokrojona w kosteczkę,usmażona na oliwie w ziołach) może być suszona bazylia lub zioła prowansalskie,
- mix sałat (może być sałata karbowana,rzymska,) czasem dorzucam garść roszponki,
- czarne oliwki ( można pokroić w plasterki )
- pomidorki koktajlowe,
- serek Turek brie,
Całość skrapiam cytryną,trochę soli do smaku,oliwy albo mój ulubiony sos paprykowo-ziołowy z Knorr. Generalnie można ją modyfikować Często wrzucam też paprykę pokrojoną w kosteczkę,grzanki. PychaaaaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2015, 10:20
Fatim, dddodiii lubią tę wiadomość
-
Martika a Brie nie jest zabronione w ciąży ? On chyba jest z niepasteryzowanego mleka, chociaż Turek może ma inne
Wklejam przepis na pyszny krem czekoladowy
-Duży banan ok.120g bez skórki
-pół dużego, dojrzałego awokado 70g
-kakao 16% w proszku ok 10g (4xczubata łyżeczka)
-2 łyżki miodu
Banana i awokado obrać, wrzucić do blendera zmiksować, dodać kakao i miód i ponownie dokładnie zmiksować lub wymieszać, gotową masą można smarować naleśniki, kanapki -
"Bakterie listerii giną w wysokiej temperaturze. A więc mleko pasteryzowane, czyli ogrzewane do temperatury 70–100°C, tych bakterii już nie zawiera. A to właśnie z pasteryzowanego mleka produkuje się miękkie sery pleśniowe w Polsce. Na przykład najpopularniejsze na naszym rynku serki brie i camembert marki Turek możesz jeść w ciąży bez obaw, bo są w stu procentach bezpieczne. Potwierdza to przedstawiciel mleczarni TUREK Agnieszka Kukuła-Wasilewska: – Nasze sery pleśniowe produkowane są wyłącznie z mleka poddanego pasteryzacji, a co więcej, każdą ich partię po wyprodukowaniu kontrolujemy na obecność Listeria monocytogenes. W produkcie, który opuszcza nasz zakład, nie ma wspomnianych bakterii. Zapewniam, że sery Turek mogą bezpiecznie jeść kobiety w ciąży"
Tak dla jasności
A więc bon appetitdddodiii, Fatim lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A to moje ulubione śniadanko w wakacje
Owsianka z borówkami i malinami
-40-50g płatków owsianych
-100g borówek
-100g malin
-180g jogurtu naturalnego
-2 łyżki miodu (ja uwielbiam gryczny)
Płatki gotujemy na wodzie a później wszystko mieszamy
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9066eea9628c.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9789452011d.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2015, 10:51
-
nick nieaktualny
-
Godzina śniadaniowa więc może komuś się przyda
Kasza jaglana na słodko
-kasza jaglana (45 g suchej),
-1 średnie jabłko (150-200 g),
-1 łyżeczka masła (5 g),
-1 łyżeczka płatków migdałowych (5 g),
-3 łyżki żurawiny suszonej (35 g),
-1,5-2 szklanki wody,
-szczypta soli,
-cynamon (w moim przypadku łyżeczka)
Kaszę wsypać do suchego garnka, prażyć przez chwilę na ogniu. Dodać wodę, masło i przyprawy. Gotować do momentu, gdy kasza prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, płatki migdałowe. Wymieszać i po 2 minutach zdjąć z ognia.
-
Fatim widzę,że uwielbiasz zdrowe jedzenie
Ja aż tak nie mam Dziś na śniadanie miałam kanapeczki po prostu kanapeczki z pyszną kruchą,szyneczką z kurczaka do tego po plasterku sera żółtego,pomidorka i ogórka małosolnego Też pyyyycha
Na obiad i kolację muszę coś wykombinować super lekkiego no i jutro też bo po jutrze cesarka i muszę mieć lżejsz dietkę przez 2 dni
Więc zapodaj coś pysznego jak maszWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 11:56
-
Martika wcale nie uwielbiam, ale staram się trzymać równowagę, bo uwielbiam słodycze i z obiadami też sobie na więcej pozwalam
Mam przepis na lekki obiad
Kotlety drobiowe w ziołowej marynacie z oliwą i cytryną oraz surówka
kotlety:
-1 pojedynczy filet z kurczaka (350 g)
-sól i pieprz
-oliwa extra vergine 1 łyżka
-sok z cytryny 1 łyżka
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylii, tymianku, rozmarynu, szałwii, kolendry)
Surówka z kopru włoskiego, ryżu z brokuła, jabłka i bazylii:
-1/2 bulwy kopru włoskiego
-kilka różyczek brokuła
-1/2 małego jabłka
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
-kilka listków bazylii
-sól, pieprz, oliwa extra, sok z cytryny, musztarda miodowa, miód
Filet opłukać, osuszyć, pokroić na 4 mniejsze filety (grubą część przekroić w poprzek na pół). Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 6-7 mm. Włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, posypać drobno posiekanymi ziołami i natką, skropić 1 łyżką oliwy i 1 łyżką soku z cytryny, wymieszać, dokładnie obtoczyć mięso w składnikach i odłożyć na minimum pół godziny (lub do lodówki na dłużej). Rozgrzać
patelnię grillową, położyć filety i grillować po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni.
Koper włoski opłukać, cieniutko posiekać, włożyć do salaterki i oprószyć solą oraz
pieprzem, wymieszać. Brokuła rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na
desce na niewielkie kawałeczki. Ugotować je na parze przez ok. 2 minuty (lub na
sitku nad wrzącą wodą lub po prostu w wodzie, odcedzić). Dodać do miski z koprem i wymieszać. Dodać poszatkowane jabłko, szczypiorek, posiekane orzechy i porwaną
bazylię. Wszystko skropić 2 łyżkami soku z cytryny, dodać 1 łyżkę oliwy extra vergine, łyżeczkę musztardy miodowej oraz łyżeczkę miodu, dokładnie wymieszać.
Do obiadku pasują ziemniaczki młode lub z piekarnika -
Fajny temat, myślę, ze warto jest go kontynuować. Sama od jakiegoś czasu staram się zdrowo odżywiać
Daję tutaj dobry przepis na roladki z kurczaka:
4 pojedyncze filety kurczaka
1 łyżka przyprawy do mięsa
200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego
150 g pieczarek
Połowa cebuli
ząbek czosnku
1.5 łyżki musztardy
100 gram żółtego sera startego lub sera ricotta
50 – 100 g sera mozzarella
1 łyżka oliwy
Połowa cukinii
(ewentualnie suszone pomidory)
Przygotowanie
Pojedyncze filety kurczaka myjemy i rozcinamy, by stworzyć w każdym filecie kieszonkę
Doprawić przyprawami, natrzeć przyprawą do mięsa
Przygotujemy pieczarki, myjemy i kroimy na cienkie plasterki
Pieczarki podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, poczekać aż woda odparuje
Pokroić cebulę i ząbek czosnku bardzo drobno i wraz z masłem dołożyć do pieczarek
Doprawić do smaku przyprawami
Do kieszonek w kurczaku wkładamy farsz z pieczarek, ser żółty, po 20-30 g sera ricotta i odrobinę musztardy
Kurczaka owinąć w plaster boczku wędzonego i włożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanym oliwą.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Przygotowujemy cukinię: cukinię kroimy w kostkę, doprawiamy, dodajemy oliwę, musztardę. Dodajemy do filetów i wstawiamy do piekarnika. Jeżeli lubisz suszone pomidory, możesz je także dodać.
Całość zapiekamy przez ok. 30 minut.
Cały przepis jest na tej stronie: https://kulinarnypodryw.pl/
-
Zbieranie przepisów to zawsze dobry pomysł. Szczególnie jak lubimy sobie we własnym zakresie pokucharzyć. W dzisiejszych czasach jest to bardzo dobry sposób na spore oszczędności, szczególnie jak spojrzymy na ceny w restauracjach. Nic nie stoi na przeszkodzie by we własnym zakresie przygotować coś pysznego. Tym bardziej jak mnóstwo przepisów znajdziemy chociażby tutaj - https://uwielbiam.pl/przepis/buleczki-bao-z-boczniakami Wykorzystanie grzybów z pewnością doda wiele do klimatu jesiennego. Przy okazji to źródło witamin jakie są nam potrzebne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2023, 17:04
-