Agregacja
-
nick nieaktualnyCześć! Staramy się z mężem o dziecko od ponad roku. Niestety nigdy nie zobaczyliśmy dwóch kresek..
Mąż jest po laparaskopowym usunięciu żylaków podwrózka nasiennego II stopnia. Jest po kontrolnych badaniach po operacji, zwiększyła się liczba plemników ale niestety nie ich jakość.
Nadal morfologia wynosi 3%.
Dodatkowo wyszła agregacja 20 (norma 0-10), podwyższone komórki okrągłe i spermagenezy:
Komórki okrągłe 8 (norma 0-5)
Komórki spermagenezy 1,8 (norma 0-1)
Robiliśmy też posiew nasienia, wynik prawidłowy nie wykryto bakterii.
Czy któraś miała takie wyniki? Obszukalam cały Internet i mało co znalazłam.. wszędzie piszą o aglutynacji która mąż ma w normie. Dziewczyny wiem że macie ogromną wiedzę, może coś podpowiecie?? Któraś zmagala się z takim problemem? -
Olala094 wrote:Cześć! Staramy się z mężem o dziecko od ponad roku. Niestety nigdy nie zobaczyliśmy dwóch kresek..
Mąż jest po laparaskopowym usunięciu żylaków podwrózka nasiennego II stopnia. Jest po kontrolnych badaniach po operacji, zwiększyła się liczba plemników ale niestety nie ich jakość.
Nadal morfologia wynosi 3%.
Dodatkowo wyszła agregacja 20 (norma 0-10), podwyższone komórki okrągłe i spermagenezy:
Komórki okrągłe 8 (norma 0-5)
Komórki spermagenezy 1,8 (norma 0-1)
Robiliśmy też posiew nasienia, wynik prawidłowy nie wykryto bakterii.
Czy któraś miała takie wyniki? Obszukalam cały Internet i mało co znalazłam.. wszędzie piszą o aglutynacji która mąż ma w normie. Dziewczyny wiem że macie ogromną wiedzę, może coś podpowiecie?? Któraś zmagala się z takim problemem?
U nas podobna sytuacja, 3 lata temu mąż miał zabieg i do tej pory zwiększyła się tylko liczba plemników. Oprócz tego zaczęła się pojawiać agregacja i aglutynacja. Agregacja to pozlepiane martwe plemniki, nawet jeśli nie jest ich zbyt dużo mogą utrudniać innym dojście do komórki jajowej. Nam lekarz zlecił jeszcze badanie igg i niestety wyszły przeciwciała, które właśnie powodują agregację i aglutynacje, a to z kolei prawdopodobnie powikłanie po żylakach. Ale nie tracimy nadziei i jesteśmy właśnie po pierwszej inseminacji 🙂Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- słaba morfologia i ruchliwość plemników
- przeciwciała przeciwplemnikowe w nasieniu (mar test bez leków ok.60%)
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
nick nieaktualnyNatii06 wrote:U nas podobna sytuacja, 3 lata temu mąż miał zabieg i do tej pory zwiększyła się tylko liczba plemników. Oprócz tego zaczęła się pojawiać agregacja i aglutynacja. Agregacja to pozlepiane martwe plemniki, nawet jeśli nie jest ich zbyt dużo mogą utrudniać innym dojście do komórki jajowej. Nam lekarz zlecił jeszcze badanie igg i niestety wyszły przeciwciała, które właśnie powodują agregację i aglutynacje, a to z kolei prawdopodobnie powikłanie po żylakach. Ale nie tracimy nadziei i jesteśmy właśnie po pierwszej inseminacji 🙂
-
Olala094 wrote:Natii A badanie Igg robiliście oboje czy tylko Twój Mąż?
Lekarz zlecił tylko mężowi ze względu na tą aglutynacje właśnieStarania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
nick nieaktualny
-
Olala094 wrote:Nati dziękuję za odpowiedź i trzymam kciuki za Waszą inseminację 🤞🤞💪😁
Po jakim czasie starania zdecydowaliscie się na inseminację?
Dziękuję, ja również trzymam za Was kciuki 🙂 Ogólnie staramy się już 4 lata, myśleliśmy, że po zabiegu się poprawi i chyba aż do tej pory czekaliśmy na cud..ale znam osobę której właśnie przy żylakach i kiepskich wynikach nasienia udało się przez inseminację a później nawet naturalnie drugi raz ! Więc nie traćmy nadziei 🙂 a Wy zastanawialiście się nad inseminacja ?Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -
nick nieaktualnyMy staramy się już od ponad roku (Tak wiem może nie jest to mocno długo) i patrząc na wyniki męża coraz bardziej skłaniam się ku temu żeby spróbować z inseminacją 😊
jeśli pozwolisz spróbuje odezwać się do Ciebie na priv, chciałabym podpytac o kilka rzeczy, mogę?? -
Olala094 wrote:My staramy się już od ponad roku (Tak wiem może nie jest to mocno długo) i patrząc na wyniki męża coraz bardziej skłaniam się ku temu żeby spróbować z inseminacją 😊
jeśli pozwolisz spróbuje odezwać się do Ciebie na priv, chciałabym podpytac o kilka rzeczy, mogę??
Jasne, pytaj mam nadzieję że odczytam, bo mam tylko jakąś testową wersję tej apki 😁Starania od 2017 r.
👩31 lat
- niedoczynność tarczycy
- NK 20%
- genotyp Kir AA
👨34 lata
- fragmentacja DNA 27%
4 nieudane IUI 😔 -