asthenozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Z witaminami trzeba uważać, ponieważ jak jest jakiś stan zapalny to (nie wiem do końca w jaki sposób, ale spotkałam się z 2 opiniami lekarzy) witaminy zamiast pomagać są pożywką dla bakterii. U nas tak niestety było,że kiepskie wyniki znacznie się pogorszyły. Więc proponuję po 2-3 miesiącach suplementacji sprawdzić,czy nie namieszały.
-
Melba, właśnie taki mamy zamiar - za 2 mc powtórzymy badanie w innej klinice tym razem zrobimy rozszerzone z morfologia, budowa itd.
Zrobimy też badania hormonalne bo nigdy nie były robione.
Niestety dziś dostałam okres, więc nawet relaksujący czas urlopowy nic nam nie dał w tym temacie:-(
To dopiero był drugi cykl po przedmuchaniu jajowodów w trakcie badania HSG, więc staram się nie poddawać. Niestety zawsze w dniu miesiączki jest trudniej. -
Nula30 wrote:Motylku,ja bym powtórzyła badanie (wg mnie za długi czas abstynencji) i zrobiła przy okazji posiew. Komórki okrągłe i podwyższone pH mogą wskazywać na jakiś stan zapalny. Dodatkowo nasienie zostało upłynnione mechanicznie. Może jest za duża lepkość? Aglutynacja? Nie ma tych parametrów na wyniku. A jeśli jest duża lepkość to i ruch będzie słaby. Lepiej powtórzyć badanie w innym miejscu. Głowa do góry! Na pewno nie zaszkodzą suplementy (duuużo witaminy c,e,salfazin,kwas foliowy, mój pił też ACC). To forum to kopalnia wiedzy.
Dziewczyny, podbijam temat, jak Wasze wyniki, polepszyły się ?lukaszkowa, Miasa lubią tę wiadomość
rocznik '85. AMH 1,3. Starania od 06.2017.Czynnik męski. Asthenozoospermia. Morfologia 3%, FDNA 8%. Invicta Gdańsk. Pierwsze ivf: 10.11.2018 - transfer blastki 4AB; 16.11 - bHCG - 46.28; 20.11 - bHCG - 285.81; ❄❄ w zapasie
30.07.2019 - poród SN, dziewczynka
18.07.2023 - kriotransfer 4BB, 24.07. bHCG <0,2
18.08.2023 - kriotransfer ostatniej blastki 2BB na cyklu naturalnym
23.08.2023 - pozytywne testy, bHCG- 29,77
24.08.2023 - bHCG- 63,90
28.08.2023 - bHCG - 571,00 -
Cześć, jestem tu nowa. Od 7 miesięcy staramy się o dzidzie. Moje wyniki wszytskie w normie, mimo to w grudniu mam HSG.
Niestety u mojego partnera nie jest ciekawie z nasieniem. Podam wyniki. Czy któraś z Was wie jakie są szansę na poprawę i co z takimi wynikami robiliście, będę wdzięczna za odpowiedź
Oczywiście idziemy z wynikami do lekarza, ale wiecie jak to teraz z terminami. Może chociaż Wy mi powiecie coś do czasu wizyty. Z góry dziękuję!
Diagnoza Asthenoteratozoospermia
Objętość 3.6 ml
Koncentracja 19.8 milony/ml
Upłynnienie, lepkość - prawidłowe
Ph 8.2
Moroflogia 2%
Głównie wady główki- 95%
Ruch postępowy 10 %
Ruch niepostepowy 10%
Nieruchome 80%
Typ A 0.78 %
Typ B 9,59 % -
Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.Starania od czerwca 2020
Klinika Macierzyństwo - dr P -
nick nieaktualnyMaBu wrote:Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.
U nas ruchliwość w maju 2019 było ok. Wrzesień 2020 ruchliwość była gorsza ale nadal mieszcząca się w normach. Październik 2020 była klapa... Nie pamiętam wyników ale chyba a+b wyniosło 7%. Nie wiem skąd ten nagły spadek.... -
nick nieaktualny13 marca będziemy badać czy cos się poprawiło a powoduje to u mnie stres. 😬
U nas ruch a+b+c
maj 2019 ruch: 36+13+8 = 47%
Wrzesień 2020: 15+14+7 = 36%
Październik 2020: 1+3+3 = 7%
Czy ten ruch z maja czasem też nie jest kiepskawy???
Nie wiem jakie wyniki osiągają inni panowie stąd nie wiem czy wynik trochę powyżej normy jest ok.
I czym może być spowodowany spadek? -
Dziewczyny, pomożecie? Dostaliśmy wyniki męża nasienia, sama nie wiem co mam myśleć.
DANE FIZYKO-CHEMICZNE:
Objętość: 4,2ml (>1,5 ml)
Aglutynacja: brak
Upłynnienie [min]: 15 min (≤60)
Kolor: mleczno-szary
Lepkość: w normie
pH: 8,3 (>7,2)
Liczba komórek okrągłych: 0,30x10/6 /mL (<5 x10 /mL),
w tym liczba leukocytów: 0,05 x10 /6/mL (<1 x10 /mL)
Koncentracja: 54,4 x10/6/ml (>15)
Całkowita liczba w ejakulacie: 228,4x10/06 (<39)
ŻYWOTNOŚĆ (test eozyna-nigrozyna):50%(≥58%)
Ruch postępowy a+b: 17%
Ruch niepostępowy c: 12%
Nieruchome: 71%.
Morfologia: pleminiki prawidłowe 24%.
W poprzednim badaniu ruch był lekk obniżony o 2 punkty procentowe, teraz tak spadł. Morfologia poprawiła się z 2% na 24%. Prosze pomóżcie czy bardzo jest się czym martwić?Miasa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Barwa słomkowa, Ruch całkowity 30, postepowy24, koncentracja leukocytów peryksydazo dodatnich 1, plemniki o prawidłowej budowie 2,wady główki 93, witki 16, wstawki 56,generalnie rozpoznano asthenoterazoospermie.Co sądzicie? Takie mąż ma wyniki.przeraza mnie myśl o braku dziecka..
-
nick nieaktualnyParka9394 wrote:Myślicie że to idzie w kierunku bezpłodności?ani nie pije ani nie pali ...dba o siebie itp.
-
nick nieaktualny