asthenozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Z witaminami trzeba uważać, ponieważ jak jest jakiś stan zapalny to (nie wiem do końca w jaki sposób, ale spotkałam się z 2 opiniami lekarzy) witaminy zamiast pomagać są pożywką dla bakterii. U nas tak niestety było,że kiepskie wyniki znacznie się pogorszyły. Więc proponuję po 2-3 miesiącach suplementacji sprawdzić,czy nie namieszały.Endometrioza I/II
Jajowody drożne
mthfr 128ac, pai, v-leiden
PCOS, niedoczynność tarczycy
XII 2015 początek (napro)starań
Mąż: OAT (przyczyna nieznana) -
Melba, właśnie taki mamy zamiar - za 2 mc powtórzymy badanie w innej klinice tym razem zrobimy rozszerzone z morfologia, budowa itd.
Zrobimy też badania hormonalne bo nigdy nie były robione.
Niestety dziś dostałam okres, więc nawet relaksujący czas urlopowy nic nam nie dał w tym temacie:-(
To dopiero był drugi cykl po przedmuchaniu jajowodów w trakcie badania HSG, więc staram się nie poddawać. Niestety zawsze w dniu miesiączki jest trudniej. -
Motylek a jesteś pewna,że z Twojej strony nie ma żadnego problemu? Widzę,że miałaś histero i drożność. Może w tym był problem? Robiłaś badania hormonów? Monitorowałaś cykl?Endometrioza I/II
Jajowody drożne
mthfr 128ac, pai, v-leiden
PCOS, niedoczynność tarczycy
XII 2015 początek (napro)starań
Mąż: OAT (przyczyna nieznana) -
Nula30 wrote:Motylku,ja bym powtórzyła badanie (wg mnie za długi czas abstynencji) i zrobiła przy okazji posiew. Komórki okrągłe i podwyższone pH mogą wskazywać na jakiś stan zapalny. Dodatkowo nasienie zostało upłynnione mechanicznie. Może jest za duża lepkość? Aglutynacja? Nie ma tych parametrów na wyniku. A jeśli jest duża lepkość to i ruch będzie słaby. Lepiej powtórzyć badanie w innym miejscu. Głowa do góry! Na pewno nie zaszkodzą suplementy (duuużo witaminy c,e,salfazin,kwas foliowy, mój pił też ACC). To forum to kopalnia wiedzy.
czyli Wam się udało!
Dziewczyny, podbijam temat, jak Wasze wyniki, polepszyły się ?lukaszkowa, Miasa lubią tę wiadomość
rocznik '85. AMH 1,3. Starania od 06.2017.Czynnik męski. Asthenozoospermia. Morfologia 3%, FDNA 8%. Invicta Gdańsk. Pierwsze ivf: 10.11.2018 - transfer blastki 4AB; 16.11 - bHCG - 46.28; 20.11 - bHCG - 285.81; ❄❄ w zapasie
30.07.2019 - termin porodu, dziewczynka -
Cześć, jestem tu nowa. Od 7 miesięcy staramy się o dzidzie. Moje wyniki wszytskie w normie, mimo to w grudniu mam HSG.
Niestety u mojego partnera nie jest ciekawie z nasieniem. Podam wyniki. Czy któraś z Was wie jakie są szansę na poprawę i co z takimi wynikami robiliście, będę wdzięczna za odpowiedź
Oczywiście idziemy z wynikami do lekarza, ale wiecie jak to teraz z terminami. Może chociaż Wy mi powiecie coś do czasu wizyty. Z góry dziękuję!
Diagnoza Asthenoteratozoospermia
Objętość 3.6 ml
Koncentracja 19.8 milony/ml
Upłynnienie, lepkość - prawidłowe
Ph 8.2
Moroflogia 2%
Głównie wady główki- 95%
Ruch postępowy 10 %
Ruch niepostepowy 10%
Nieruchome 80%
Typ A 0.78 %
Typ B 9,59 % -
Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.Starania od czerwca 2020
ONA
listopad 2020 - TSH - 3,4 (zmiana z Letrox 75 na Letrox 100) - do skontrolowania po miesiącu
AMH - 2.98 (w normie)
ON
Seminogram grudzień 2020
Rozpoznanie: AsthenoTeratozoospermia
Parametry poza normą:
Żywotność 56% (norma minimum 58%)
Ruchliwość 26% (norma minimum 40%)
Morfologia 3% (norma minimum 4%) -
MaBu wrote:Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.
U nas ruchliwość w maju 2019 było ok. Wrzesień 2020 ruchliwość była gorsza ale nadal mieszcząca się w normach. Październik 2020 była klapa... Nie pamiętam wyników ale chyba a+b wyniosło 7%. Nie wiem skąd ten nagły spadek....👩 28l.
Wzrost 166cm
HSG 09.2019/ 12.2020- ✔️
Hormony 4 dc- ✔️
AMH 2020 - 5,09✔️
PCOS ❌
DHEAS - podwyższony ❌
Laparoskopia + drożność 12.2020✔️
Wymazy z szyjki ✔️
Endometrioza ❌- 1st.✔️
👨 30l
Nasienie:
V.2019 ✔️
VII 2020 HBA 89% ✔️
X.2020 -spadek ruchliwości ❌
➡️suplementacja Profertil
1 IUI 26.09.20 🍷
2 IUI 27.10.20 🍷 -
Z tego co wyczytałam na forum to wyniki seminogramu są bardzo bardzo zmienne i to krótkim czasie. Ech, czuję się jak dziecko we mgle
zobaczymy co powie androlog
Starania od czerwca 2020
ONA
listopad 2020 - TSH - 3,4 (zmiana z Letrox 75 na Letrox 100) - do skontrolowania po miesiącu
AMH - 2.98 (w normie)
ON
Seminogram grudzień 2020
Rozpoznanie: AsthenoTeratozoospermia
Parametry poza normą:
Żywotność 56% (norma minimum 58%)
Ruchliwość 26% (norma minimum 40%)
Morfologia 3% (norma minimum 4%) -