Forum Męskie sprawy asthenozoospermia
Odpowiedz

asthenozoospermia

Oceń ten wątek:
  • melba Autorytet
    Postów: 541 131

    Wysłany: 28 sierpnia 2017, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z witaminami trzeba uważać, ponieważ jak jest jakiś stan zapalny to (nie wiem do końca w jaki sposób, ale spotkałam się z 2 opiniami lekarzy) witaminy zamiast pomagać są pożywką dla bakterii. U nas tak niestety było,że kiepskie wyniki znacznie się pogorszyły. Więc proponuję po 2-3 miesiącach suplementacji sprawdzić,czy nie namieszały.

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    KIR AA,brak KIR implantacyjnych; hla męża c1c1



    I ciężki OAT/krypto (skąd? Nie ustalono).

    XII 2015 początek starań
  • Motylek1313 Autorytet
    Postów: 1413 555

    Wysłany: 28 sierpnia 2017, 09:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melba, właśnie taki mamy zamiar - za 2 mc powtórzymy badanie w innej klinice tym razem zrobimy rozszerzone z morfologia, budowa itd.
    Zrobimy też badania hormonalne bo nigdy nie były robione.
    Niestety dziś dostałam okres, więc nawet relaksujący czas urlopowy nic nam nie dał w tym temacie:-(
    To dopiero był drugi cykl po przedmuchaniu jajowodów w trakcie badania HSG, więc staram się nie poddawać. Niestety zawsze w dniu miesiączki jest trudniej.

    3jvzzbmhlt3lv9mr.png
  • melba Autorytet
    Postów: 541 131

    Wysłany: 28 sierpnia 2017, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też zaczęłam nowy cykl. Nie można się poddawać ;-)

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    KIR AA,brak KIR implantacyjnych; hla męża c1c1



    I ciężki OAT/krypto (skąd? Nie ustalono).

    XII 2015 początek starań
  • Motylek1313 Autorytet
    Postów: 1413 555

    Wysłany: 29 sierpnia 2017, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety jest coraz trudniej. Troche psychika nam siada. Do tego wszyscy wokól albo w ciazy albo im sie dzidzius urodzil. U mojego gina na korytarzy tez full ciezarnych. Czasemmysle ze to sie nigdy nie uda,mam swoje lata niestety.

    3jvzzbmhlt3lv9mr.png
  • melba Autorytet
    Postów: 541 131

    Wysłany: 29 sierpnia 2017, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek a jesteś pewna,że z Twojej strony nie ma żadnego problemu? Widzę,że miałaś histero i drożność. Może w tym był problem? Robiłaś badania hormonów? Monitorowałaś cykl?

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    KIR AA,brak KIR implantacyjnych; hla męża c1c1



    I ciężki OAT/krypto (skąd? Nie ustalono).

    XII 2015 początek starań
  • Helenka_mała Autorytet
    Postów: 312 147

    Wysłany: 22 lutego 2018, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula30 wrote:
    Motylku,ja bym powtórzyła badanie (wg mnie za długi czas abstynencji) i zrobiła przy okazji posiew. Komórki okrągłe i podwyższone pH mogą wskazywać na jakiś stan zapalny. Dodatkowo nasienie zostało upłynnione mechanicznie. Może jest za duża lepkość? Aglutynacja? Nie ma tych parametrów na wyniku. A jeśli jest duża lepkość to i ruch będzie słaby. Lepiej powtórzyć badanie w innym miejscu. Głowa do góry! Na pewno nie zaszkodzą suplementy (duuużo witaminy c,e,salfazin,kwas foliowy, mój pił też ACC). To forum to kopalnia wiedzy.
    Nula30, a ACC to na to? widzę, że to jakiś lek odkrztustny.. Zaraz kończysz ciążę, ale super :) czyli Wam się udało!

    Dziewczyny, podbijam temat, jak Wasze wyniki, polepszyły się ?

    lukaszkowa, Miasa lubią tę wiadomość

    rocznik '85. AMH 1,3. Starania od 06.2017.Czynnik męski. Asthenozoospermia. Morfologia 3%, FDNA 8%. Invicta Gdańsk. Pierwsze ivf: 10.11.2018 - transfer blastki 4AB; 16.11 - bHCG - 46.28; 20.11 - bHCG - 285.81; ❄❄ w zapasie
    30.07.2019 - termin porodu, dziewczynka <3
  • Weronika999 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 17 listopada 2020, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jestem tu nowa. Od 7 miesięcy staramy się o dzidzie. Moje wyniki wszytskie w normie, mimo to w grudniu mam HSG.

    Niestety u mojego partnera nie jest ciekawie z nasieniem. Podam wyniki. Czy któraś z Was wie jakie są szansę na poprawę i co z takimi wynikami robiliście, będę wdzięczna za odpowiedź:)
    Oczywiście idziemy z wynikami do lekarza, ale wiecie jak to teraz z terminami. Może chociaż Wy mi powiecie coś do czasu wizyty. Z góry dziękuję!

    Diagnoza Asthenoteratozoospermia
    Objętość 3.6 ml
    Koncentracja 19.8 milony/ml

    Upłynnienie, lepkość - prawidłowe

    Ph 8.2

    Moroflogia 2%
    Głównie wady główki- 95%

    Ruch postępowy 10 %
    Ruch niepostepowy 10%
    Nieruchome 80%

    Typ A 0.78 %
    Typ B 9,59 %

  • MaBu Koleżanka
    Postów: 44 14

    Wysłany: 29 grudnia 2020, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.

    Starania od czerwca 2020

    ONA
    KIR AA
    AMH - 2.98
    Hiperprolaktynemia - Dostinex
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 100
    Cykle stymulowane od marca 2021
    Laparoskopia lipiec 2021 - brak endometriozy, brak zrostów, jajowody drożne



    ON
    Seminogram grudzień 2020 - 188 mln w ejakulacie, obniżona ruchliwość > Fertilman, pentoksyfilina, ruch, sok pomidorowy, olej z czarnuszki, omeka 3

    Kwiecień 2021 przeziębienie z gorączką > odłożone badania

    Październik 2021 - 2% morfologia (wszystkich plemników 84 mln) - teratozoospermia
    Fragmentacja DNA 14%
    HBA 58% (za nisko, powinno być minimum 80%)

    Kolejne planowane badania: glukoza, insulina, powtórzenie AMH (ostatnie badanie 3.0), witamina D3, ferrytyna
  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 2692 5221

    Wysłany: 29 grudnia 2020, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaBu wrote:
    Cześć, odkopię temat. Czy komuś udało się poprawić ruchliwość? Jesli tak to jak? Póki co widzę że sporo lekarzy zaleca CLO ale to jest szansa fifty fifty. U nas ruchliwość a+b 14%, c 12%, liczba wszystkich plemników to 188 mln.
    U mnie mąż zaczął właśnie drugi miesiąc z profertilem ale narazie nie wiem jak z efektami.
    U nas ruchliwość w maju 2019 było ok. Wrzesień 2020 ruchliwość była gorsza ale nadal mieszcząca się w normach. Październik 2020 była klapa... Nie pamiętam wyników ale chyba a+b wyniosło 7%. Nie wiem skąd ten nagły spadek....

    Starania od 12.2018 ❗35 cs ❗😔
    👩 '92
    Czynnik V (R2)❌, MTHFR C677T❌, PAI-1 4G - hetero❌
    🔹Jajowody drożne,
    🔹AMH 2020 - 5,09✔️06.21 - 8,14 😱
    🔹Laparoskopia - 12.2020 ➡️Endometrioza 1st. ❌
    🔹Homocysteina 8.21 - 4,55
    👨 '90
    Nasienie:
    🔹5.2019 ✔️
    🔹7. 2020 HBA 89%
    🔹04.2021: ruchliwość 45%, morfologia 4% 🥳
    🔹SDF: 6,15% 👍

    Invicta Warszawa
    1. IUI 26.09.20 🍷
    2. IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie ☹️
    __________________________
    31.03.21 nowa klinika - Novum Warszawa
    3. IUI 27.04.21 🍷
    💉In vitro:
    19.06 PUNKCJA - pobrano 15 oocytów - 4 blastki i 9 zamrożonych oocytów
    ❤️ 28.07.21 FET 4.1.2 😥
    💉08.21 histeroskopia - usunięte mikropolipy + biopsja endometrium
    ❤️ 22.09.21 FET 4.2.2 😥

    💔CB 23.10.22 FET 4.2.2 10dpt beta 9,3 --> 12 dpt 💔 - dałeś mi nadzieję kropeczku ❤️

    Został nam 1 zarodek ❄️w 5 dobie. 4.2.2

    15.11.21 Kir ❓
    15.11.21 Cytokiny ❓
    24.11.21 IMK ❓
  • MaBu Koleżanka
    Postów: 44 14

    Wysłany: 30 grudnia 2020, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wyczytałam na forum to wyniki seminogramu są bardzo bardzo zmienne i to krótkim czasie. Ech, czuję się jak dziecko we mgle :( zobaczymy co powie androlog

    Starania od czerwca 2020

    ONA
    KIR AA
    AMH - 2.98
    Hiperprolaktynemia - Dostinex
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 100
    Cykle stymulowane od marca 2021
    Laparoskopia lipiec 2021 - brak endometriozy, brak zrostów, jajowody drożne



    ON
    Seminogram grudzień 2020 - 188 mln w ejakulacie, obniżona ruchliwość > Fertilman, pentoksyfilina, ruch, sok pomidorowy, olej z czarnuszki, omeka 3

    Kwiecień 2021 przeziębienie z gorączką > odłożone badania

    Październik 2021 - 2% morfologia (wszystkich plemników 84 mln) - teratozoospermia
    Fragmentacja DNA 14%
    HBA 58% (za nisko, powinno być minimum 80%)

    Kolejne planowane badania: glukoza, insulina, powtórzenie AMH (ostatnie badanie 3.0), witamina D3, ferrytyna
  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 2692 5221

    Wysłany: 21 lutego, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    13 marca będziemy badać czy cos się poprawiło a powoduje to u mnie stres. 😬
    U nas ruch a+b+c
    maj 2019 ruch: 36+13+8 = 47%
    Wrzesień 2020: 15+14+7 = 36%
    Październik 2020: 1+3+3 = 7%

    Czy ten ruch z maja czasem też nie jest kiepskawy???
    Nie wiem jakie wyniki osiągają inni panowie stąd nie wiem czy wynik trochę powyżej normy jest ok.
    I czym może być spowodowany spadek?

    Starania od 12.2018 ❗35 cs ❗😔
    👩 '92
    Czynnik V (R2)❌, MTHFR C677T❌, PAI-1 4G - hetero❌
    🔹Jajowody drożne,
    🔹AMH 2020 - 5,09✔️06.21 - 8,14 😱
    🔹Laparoskopia - 12.2020 ➡️Endometrioza 1st. ❌
    🔹Homocysteina 8.21 - 4,55
    👨 '90
    Nasienie:
    🔹5.2019 ✔️
    🔹7. 2020 HBA 89%
    🔹04.2021: ruchliwość 45%, morfologia 4% 🥳
    🔹SDF: 6,15% 👍

    Invicta Warszawa
    1. IUI 26.09.20 🍷
    2. IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie ☹️
    __________________________
    31.03.21 nowa klinika - Novum Warszawa
    3. IUI 27.04.21 🍷
    💉In vitro:
    19.06 PUNKCJA - pobrano 15 oocytów - 4 blastki i 9 zamrożonych oocytów
    ❤️ 28.07.21 FET 4.1.2 😥
    💉08.21 histeroskopia - usunięte mikropolipy + biopsja endometrium
    ❤️ 22.09.21 FET 4.2.2 😥

    💔CB 23.10.22 FET 4.2.2 10dpt beta 9,3 --> 12 dpt 💔 - dałeś mi nadzieję kropeczku ❤️

    Został nam 1 zarodek ❄️w 5 dobie. 4.2.2

    15.11.21 Kir ❓
    15.11.21 Cytokiny ❓
    24.11.21 IMK ❓
  • Gosia24 Autorytet
    Postów: 463 282

    Wysłany: 19 maja, 12:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomożecie? Dostaliśmy wyniki męża nasienia, sama nie wiem co mam myśleć.
    DANE FIZYKO-CHEMICZNE:
    Objętość: 4,2ml (>1,5 ml)
    Aglutynacja: brak
    Upłynnienie [min]: 15 min (≤60)
    Kolor: mleczno-szary
    Lepkość: w normie
    pH: 8,3 (>7,2)

    Liczba komórek okrągłych: 0,30x10/6 /mL (<5 x10 /mL),
    w tym liczba leukocytów: 0,05 x10 /6/mL (<1 x10 /mL)

    Koncentracja: 54,4 x10/6/ml (>15)
    Całkowita liczba w ejakulacie: 228,4x10/06 (<39)

    ŻYWOTNOŚĆ (test eozyna-nigrozyna):50%(≥58%)

    Ruch postępowy a+b: 17%
    Ruch niepostępowy c: 12%
    Nieruchome: 71%.

    Morfologia: pleminiki prawidłowe 24%.

    W poprzednim badaniu ruch był lekk obniżony o 2 punkty procentowe, teraz tak spadł. Morfologia poprawiła się z 2% na 24%. Prosze pomóżcie czy bardzo jest się czym martwić?

    Miasa lubi tę wiadomość

    👩24l. -> PCOS potwierdzone badaniami lab i obrazem USG
    LH: 14 mIU/ml ---> 5,81 mIU.ml
    FSH: 8,34 mIU/ml ---> 8,94 mIU/ml
    Testosteron: 53,5 ng/dl ---> 48,07 ng/dl
    Insulina na czczo: 10,6uIU/ml ---> 7uIU/ml ---> 6,2 uIU/ml
    ▪️brak owulacji
    ▪️niedoczynność tarczycy -> Eythyrox 75/88
    ▪️ stymulacja owulacji od 03.21
    ▪️ cykle stymulowane Lametta

    🧔25l.
    ▪️badanie nasienia: morfologia 2% ---> 24%
    ▪️ obniżona ruchliwość 40% (a+b+c) ----> 29% (a+b+c)
    Plan na grudzień: rozszerzone badania nasienia
  • Parka9394 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 5 czerwca, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kochani.Maz też ma ta dolegliwość,uważacie że to bezpłodność?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 czerwca, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parka9394 wrote:
    Witajcie Kochani.Maz też ma ta dolegliwość,uważacie że to bezpłodność?
    Niepłodność, albo nawet obniżona płodność s zależności od parametrów.

  • Parka9394 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 6 czerwca, 13:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barwa słomkowa, Ruch całkowity 30, postepowy24, koncentracja leukocytów peryksydazo dodatnich 1, plemniki o prawidłowej budowie 2,wady główki 93, witki 16, wstawki 56,generalnie rozpoznano asthenoterazoospermie.Co sądzicie? Takie mąż ma wyniki.przeraza mnie myśl o braku dziecka..

  • Parka9394 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 6 czerwca, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie że to idzie w kierunku bezpłodności?ani nie pije ani nie pali ...dba o siebie itp.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 czerwca, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parka9394 wrote:
    Myślicie że to idzie w kierunku bezpłodności?ani nie pije ani nie pali ...dba o siebie itp.
    Kochana to tak nie działa. Są plemniki, nawet gdy ich w nasieniu nie ma sa możliwości ich pozyskania. Nie zastanawiaj się nad diagnoza, ale rob wszystko, by działać w przypadku czynnika męskiego liczy się czas. U nas przez lata leczenia, wyniki spadały i żałuję mocno, ze za późno zdecydowaliśmy się na in vitro. Zróbcie szczegółowe badania, idźcie do androloga, suplementujcie witaminy. Pamiętaj, że morfologia to czynnik bardzo zmienny.

  • Parka9394 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 7 czerwca, 12:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mąż też ma asthenotoozpermie?przez co tak ma? Mój ma żylaki powrózka nasiennego

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 czerwca, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parka9394 wrote:
    A mąż też ma asthenotoozpermie?przez co tak ma? Mój ma żylaki powrózka nasiennego
    Tak, a nawet oligoastheno... zmieniała się diagnoza. Nie ma żylaków, przyczyną nie jest znana. Wyniki w normie.

  • Parka9394 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 8 czerwca, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez przerąbane..uważasz że mój ma słabe plemniki?

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ