X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Badanie nasienia, agregacja i aglutynacja
Odpowiedz

Badanie nasienia, agregacja i aglutynacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aryaa239 Nowa

Wysłany: 10 lipca 2024, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, jakiś czas temu narzeczony robił badanie nasienia. Chciałabym się was spytać tak, że tak powiem "na oko" co sądzicie o jego wynikach. Wspomnę, że narzeczony ma żylaka powróżka nasiennego i zespół Gilberta, które również obniżają płodność (tak powiedział mu lekarz). A propo lekarza to wizytę ma dopiero za miesiąc a ja chciałabym przynajmniej w małym stopniu wiedzieć na co mamy się nastawiać.

Wyniki:
    objętość ejakulatu: 3,42 ml norma 1,4 - 5
    pH 7,6 norma 7,2 - 8
    liczba plemników w 1 ml: 46mln/ml norma 16 - 120
    całkowita liczba plemników: 157,32 mln/ejakul norma 39
    liczba plemników o prawidłowej budowie: 2% norma 4%
    plemniki patologiczne: 98% norma 96%
    całkowity ruch plemników: 54% norma 42%
    ruch postępowy 44% norma 30%
    szybki postępowy 24
    ruch oscylujący 10%
    aglutynacja 20% norma 0 - 10%
    agregacja 40% norma 0-10%
    Ogółem bardzo interesuje mnie ta aglutynacja i agregacja bo w sporym stopniu są powyższone, co o tym sądzicie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ