Forum Męskie sprawy Badanie nasienia i hormony męskie.
Odpowiedz

Badanie nasienia i hormony męskie.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 106

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo Was proszę o pomoc w interpretacji wyników.
    Mam świadomość tego, że ruch i morfologia leżą.
    Jednak nie wiem jaki wpływ mają wyniki hormonów męża na wyniki nasienia.
    Akurat z hormonami nigdy nie było u niego problemów. Przy wcześniejszych staraniach mieliśmy problem z nasieniem z powodu żylaków powrózka nasiennego.

    Wklejam wyniki. W nawiasach normy.

    TSH 1,307 (0,350-4,940 uIU/ml)
    FT3 3,13 (1,88-3,18 pg/ml)
    FT4 0,90 (0,70-1,48 ng/dl)
    FSH 1,81 (0,95-11,95 mIU/ml)
    LH 1,12 (1,14-8,75 mIU/ml)
    Stosunek LH do FSH 0,62
    Estradiol 16,00 (11,00-44,00 pg/ml)
    Progesteron 0,20 (0,10-0,20 ng/ml)
    Prolaktyna 7,90 (3,46-19,40 ng/ml)
    Testosteron 290,72 (142,39-923,14 ng/dl)
    Anty-TPO 0,45 (0,00-5,61 IU/ml)
    Anty-TG 5,66 (0,00-4,11 IU/ml)

    Abstynencja: 4 dni
    Objętość: 3,4 ml
    Kolor: opalizujący
    Aglutynacja: brak
    Lepkość: w normie
    Upłynnienie: zupełne
    pH 7,5
    Liczba komórek okrągłych: <5x10*6 / mL (<5mx10*6 / mL)
    w tym liczba leukocytów: <1x10*6 /mL (<1x10*6 / mL)

    Koncentracja: 26.3 x 10*6 /mL (≥15x10*6 mL)
    Całkowita liczba w ejakulacie: 89,5 x10*6 (≥39x10*6)
    Żywotność: 78 (≥58%)

    Ruch postępowy (typ a+b): 23%
    Puch niepostępowy (typ c): 13%
    Nieruchome: 64%
    (≥32% plemników o ruchu a+b lub ≥ 40% plemników o ruchu a+b+c)

    Plemniki prawidłowe: 1% (≥4%)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 18:51

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Iga66 Autorytet
    Postów: 712 615

    Wysłany: 26 sierpnia 2018, 00:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym poszła z tymi wynikami do androloga - wydaje mi się że hormony są ok a morfologia i ruchliwość faktycznie bardzo słaba.
    Próbowaliście jakiś suplementów?

    Zapewne lekarz zrobi szerszy wywiad i raczej napewno suplementy włączy+zdrowa dieta+więcej ruchu :) to standard przy takich wynikach. A co jeszcze to wyjdzie w wywiadzie i ewentualnie dodatkowych badaniach.

    40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 106

    Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga66 wrote:
    Ja bym poszła z tymi wynikami do androloga - wydaje mi się że hormony są ok a morfologia i ruchliwość faktycznie bardzo słaba.
    Próbowaliście jakiś suplementów?

    Zapewne lekarz zrobi szerszy wywiad i raczej napewno suplementy włączy+zdrowa dieta+więcej ruchu :) to standard przy takich wynikach. A co jeszcze to wyjdzie w wywiadzie i ewentualnie dodatkowych badaniach.
    Iga musimy znaleźć androloga. Niestety najbliższego znajdziemy w Lublinie, a to już kawałek od nas.
    Póki nikogo nie znajdziemy mąż pójdzie jeszcze tutaj na miejscu do endokrynologa.

    Martwi mnie kilka wynikow, między innymi tarczyca i progesteron na granicy normy i lh poniżej normy.
    Mąż suplementuje się już ponad 4 miesiące i i tak jest poprawa bo mieliśmy jeszcze zanizona żywotność i aglutynacje.
    Ruchliwość tylko odrobinkę się poprawiła, a morfologia stoi w miejscu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 06:07

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 26 sierpnia 2018, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja wydaje mi się że przy tym testosteronie trochę za nisko jest fsh i LH
    Jutro poszukam artykułu w którym jest opisana ta zależność bo nie chce przekręcić
    Co do morfologii to niestety wiesz sama że trudno ją poprawić jakie mieliście wyniki wcześniej?

    Anja89 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 106

    Wysłany: 27 sierpnia 2018, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Anja wydaje mi się że przy tym testosteronie trochę za nisko jest fsh i LH
    Jutro poszukam artykułu w którym jest opisana ta zależność bo nie chce przekręcić
    Co do morfologii to niestety wiesz sama że trudno ją poprawić jakie mieliście wyniki wcześniej?

    MARZEC 2018
    Abstynencja: 4 dni
    Objętość: 3,5 ml
    Kolor: opalizujący
    Aglutynacja: brak
    Lepkość: 1+
    Upłynnienie: zupełne
    pH 7,5
    Liczba komórek okrągłych: <5x10*6 / mL (<5mx10*6 / mL)
    w tym liczba leukocytów: <1x10*6 /mL (<1x10*6 / mL)

    Koncentracja: 20.3 x 10*6 /mL (≥15x10*6 mL)
    Całkowita liczba w ejakulacie: 71,2 x10*6 (≥39x10*6)
    Żywotność: 76 (≥58%)

    Ruch postępowy (typ a+b): 20%
    Puch niepostępowy (typ c): 9%
    Nieruchome: 71%
    (≥32% plemników o ruchu a+b lub ≥ 40% plemników o ruchu a+b+c)

    Plemniki prawidłowe: 5% (≥4%)

    Tutaj mąż zaczął brać Profertil.

    CZERWIEC 2018
    Abstynencja: 4 dni
    Objętość: 3,9 ml
    Kolor: opalizujący
    Aglutynacja: brak
    Lepkość: 2++
    Upłynnienie: zupełne
    pH 8,1
    Liczba komórek okrągłych: <5x10*6 / mL (<5mx10*6 / mL)
    w tym liczba leukocytów: <1x10*6 /mL (<1x10*6 / mL)

    Koncentracja: 30,3 x 10*6 /mL (≥15x10*6 mL)
    Całkowita liczba w ejakulacie: 118,2 x10*6 (≥39x10*6)
    Żywotność: 55 (≥58%)

    Ruch postępowy (typ a+b): 19%
    Puch niepostępowy (typ c): 11%
    Nieruchome: 70%
    (≥32% plemników o ruchu a+b lub ≥ 40% plemników o ruchu a+b+c)

    Plemniki prawidłowe: 1% (≥4%)

    Robiliśmy też posiew i wynik: posiew jałowy.

    To wyniki po 3 miesiącach brania Profertilu. Szczerze mówiąc nie zakładam, że Profertil mógł zaszkodzić. Za pierwszym razem nam pomógł, ale też sytuacja była inna.
    Wyniki z pierwszego postu są z końca lipca tego roku (urolog kazał mężowi brać Androvit i Multiuri i po miesiącu powtórzyć badanie).
    Teraz zamówiliśmy znów Profertil żeby dawka witamin była większa i będzie brał dodatkowo Wit. D3 + Wit C i jadł orzechy brazylijskie i włoskie.

    Myślisz, że na nasz obecny wynik mogą mieć wpływ wyniki hormonów? Czy nie są aż tak złe, żeby wpływały na morfologię i ruchliwość?
    Mąż też ok. 2 miesięcy temu zmienił tryb życia, zrezygnował w fastfoodów (alkoholu nie pije odkąd odebraliśmy pierwsze wyniki), więcej się rusza i wypija duże ilości wody.

    Czy w tym momencie powinniśmy zrobić jeszcze jakieś badania?


    Edit: Aha. I od marca do czerwca przed moja ovu mąż pił flegamine.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 18:27

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 28 sierpnia 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aja hormony szczególnie fsh i LH pobudzają produkcje testosteronu a tym samym dają sygnał do produkcji plemników natomiast chyba nie ma udowodnionego wpływu na morfologie . ja chyba bym póki co nie panikowała i zrobiła jeszcze jedno badanie - trocha za bardzo drastyczny spadek morfologii jak na 3 miesiące może a casem nie chorował na przełomie luty /marzec kwiecień ??
    z badań jeśli następne wyniki będą podobne do ostatnich to chyba bym jeszcze tylko zrobiła usg jader bo mieliście żylaki co nie ??

    jest spore PH i lepkość wec coś w układzie moczowym jest może ten Multiuri zedł jałowy ale wiesz też ze posiewy niestety obejmują tylko pewien zakres bakterii

    Anja89 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 106

    Wysłany: 30 sierpnia 2018, 08:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Aja hormony szczególnie fsh i LH pobudzają produkcje testosteronu a tym samym dają sygnał do produkcji plemników natomiast chyba nie ma udowodnionego wpływu na morfologie . ja chyba bym póki co nie panikowała i zrobiła jeszcze jedno badanie - trocha za bardzo drastyczny spadek morfologii jak na 3 miesiące może a casem nie chorował na przełomie luty /marzec kwiecień ??
    z badań jeśli następne wyniki będą podobne do ostatnich to chyba bym jeszcze tylko zrobiła usg jader bo mieliście żylaki co nie ??

    jest spore PH i lepkość wec coś w układzie moczowym jest może ten Multiuri zedł jałowy ale wiesz też ze posiewy niestety obejmują tylko pewien zakres bakterii
    Myślisz, że pH nadal wysokie? Może powinien mąż kontynuować branie Multiuri? Jednak chyba po nim spadło.

    Co do choroby to przy pierwszym badaniu (tym marcowym) mąż miał świeżą opryszczkę, natomiast tydzień przed czerwcowym mąż pił alkohol na jednej imprezie (poza tym alkoholu nie pije odkąd się staramy).

    A USG jąder robiliśmy- są pojedyncze poszerzenia żylne śr. do 2mm (pozostałości po żylakach) i pojedyncze mikrozwapnienia (obustronnie). Lekarz mówił, że tutaj nie ma się do czego przyczepić.

    Mam nadzieję, że przy kolejnym badaniu będzie lepiej...
    Czyli lepiej od nowa powtórzyć wszystkie badania?

    Martwi mnie też, że Anty-TG jest powyżej normy i FT3 w górnej granicy.

    svchvfxmiau6k2p0.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ