Forum Męskie sprawy Badanie nasienia, wyniki -prosze o pomoc w interpretacji
Odpowiedz

Badanie nasienia, wyniki -prosze o pomoc w interpretacji

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 11 października 2020, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, bardzo proszę o interpretację wyników nasienia męża. Staramy się o dziecko od 10 miesięcy. Wyniki bardzo mnie zmartwiły, czy jest źle?
    Liczba dni od ostatniej ejakulacji 3
    Upłynnienie 35 minut
    Objętość 3 ml
    pH 8,0
    Barwa opalizująca
    Lepkość prawidłowa
    Preparat bezposredni: erytrocyty świeże 1-3 wpw.
    Aglutynacja brak
    Koncentracja plemników 10,5 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie 31,5 mln
    Ruch plemników całkowity 55%
    Postępowy 25%
    Brak ruchu 45%
    Żywotność 55%
    Plemniki o prawidłowej budowie 25%
    Koncentracja komórek okrągłych 0,3 mln/ml

  • Koniczynka28 Autorytet
    Postów: 1671 958

    Wysłany: 11 października 2020, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dobrze pamietam to norma liczny plemników jest zwykle od 15 mln na mln. Wiec mogłoby być ich trochę więcej. Ale jest bardzo dobra morfologia (l. Plemników o prawidłowej budowie) i ruch postępowy.
    Generalnie bardzo dobry wynik:)
    Nie ma się czym martwić.
    A jeśli macie jakieś wątpliwości to warto żeby mąż wybrał się do androloga.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2020, 14:20

    Domistr lubi tę wiadomość

    Razem starania 3 lata, on 7letnia historia leczenia

    💃28lat 🕺37 lat
    2020: 5*inseminacja z nasieniem dawcy (w tym 3 w cyklu stymulowanym)🍷

    Zmiana kliniki>Novum waw
    Biopsja TESE (ivf z nasieniem partnera)
    +leki od immunologa (encorton, accofil, heparyna)
    1.2021: transfer 2-dniowca 6.3 😢
    13.02.2021 transfer ❄️❄️2 blastek 4.2.2. 😓
    5.03 histeroskopia diagnostyczna
    Kwiecien 2021 start ivf z nasieniem dawcy
  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 11 października 2020, 14:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, trochę się uspokoiłam :) na pewno skonsultuje to z moim ginekologiem ale do wizyty jeszcze trochę czasu.

  • kokoszka31 Autorytet
    Postów: 733 710

    Wysłany: 11 października 2020, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki bardzo dobre, jedynie trochę można podrasować ilość suplementami, np fertilman, profertil itp. i jeszcze te erytrocyty-nie powinno ich tam być, więc to do konsultacji lekarskiej

    Domistr lubi tę wiadomość

    🌿15 CS:
    - 28.01.21 ⏸️ beta 200->504 (po 48h)
    - 12.02.21 USG: zarodek 4.4mm FHR 111 😍
    - 22.02.21 USG: dziedzic ma już 13 mm 😍
    16udugpjnw5iiahk.png
  • Nikola Ekspertka
    Postów: 284 57

    Wysłany: 11 października 2020, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaka metoda było robione badanie?

    Domistr lubi tę wiadomość

  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 11 października 2020, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, na badaniu jest napisane ocena makroskopowa i ocena mikroskopowa. Badanie było wykonane w laboratorium analitycznym

  • Nikola Ekspertka
    Postów: 284 57

    Wysłany: 11 października 2020, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam, bo to ma ogromne znaczenie. My pierwsze badanie jakie wykonaliśmy było badane w zwykłym laboratorium, bez specjalistycznego sprzętu. Wówczas morfologia wyszła nam 29%. Lekarz prowadzący dał nam do zrozumienia, ze to badanie nie jest miarodajne i morfologia zawsze wychodzi dobrze. Kolejne wykonaliśmy już w klinice. Badanie komputerowe i tu niestety 3% potem zaledwie 2%. Straciliśmy mnóstwo czasu przez to. Oczywiście nie uważam, ze Was to dotyczy, ale morfologia jak to powiedział mój lekarz ok 20% to już u prawdziwych supermenow😄 czego oczywiście Wam życzę 😊 i trzymam kciuki :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2020, 19:40

  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 11 października 2020, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie właśnie zastanawiało te 25% bo raczej niespotykany wynik, z tego co mi się udało znaleźć w internecie to wartości które się pojawiały wynosiły przeważnie 3%-4% hmmm... Zobaczymy co mój lekarz na to, mam nadzieję że będzie dobrze :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2020, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola wrote:
    Pytam, bo to ma ogromne znaczenie. My pierwsze badanie jakie wykonaliśmy było badane w zwykłym laboratorium, bez specjalistycznego sprzętu. Wówczas morfologia wyszła nam 29%. Lekarz prowadzący dał nam do zrozumienia, ze to badanie nie jest miarodajne i morfologia zawsze wychodzi dobrze. Kolejne wykonaliśmy już w klinice. Badanie komputerowe i tu niestety 3% potem zaledwie 2%. Straciliśmy mnóstwo czasu przez to. Oczywiście nie uważam, ze Was to dotyczy, ale morfologia jak to powiedział mój lekarz ok 20% to już u prawdziwych supermenow😄 czego oczywiście Wam życzę 😊 i trzymam kciuki :)

    o matko, co za wynik morfologii. To ja mam odwrotne widzisz przeżycie, że u mnie w klinice wyszły fatalne wyniki i okazało się że te badania komputerowe nie są wcale takie dobre bo często mogą zaniżyć faktyczny wynik. Ale przy badaniu manualnym za to ogromnie ważne jest doświadczenie laboranta. Nam te badanie dało nadzieję na naturalne starania, gdybym została w klinice pewnie bym zbierała już na in vitro modląc się o cud, a byc może mamy jeszcze szanse na naturalne starania

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 października 2020, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr wrote:
    Witam, bardzo proszę o interpretację wyników nasienia męża. Staramy się o dziecko od 10 miesięcy. Wyniki bardzo mnie zmartwiły, czy jest źle?
    Liczba dni od ostatniej ejakulacji 3
    Upłynnienie 35 minut
    Objętość 3 ml
    pH 8,0
    Barwa opalizująca
    Lepkość prawidłowa
    Preparat bezposredni: erytrocyty świeże 1-3 wpw.
    Aglutynacja brak
    Koncentracja plemników 10,5 mln/ml
    Całkowita liczba plemników w ejakulacie 31,5 mln
    Ruch plemników całkowity 55%
    Postępowy 25%
    Brak ruchu 45%
    Żywotność 55%
    Plemniki o prawidłowej budowie 25%
    Koncentracja komórek okrągłych 0,3 mln/ml


    Nie ma co się załamywać, wyniki nie są takie złe :) Przy obniżonej ruchliwości można zbadać witaminę b 12. My zupełnie odstawiliśmy też alkohol, doszły suplementy dobrane po badaniach krwi. Kontrola u urologa czy androloga nie zaszkodzi - urolog ma trochę szerszy zakres u nas się sprawdziło akurat to.
    Niedługo się okaże czy te kilka miesięcy leczenia u nas coś dały, dodam że to było kilka-kilkanaście procent ruchu całości i stado umarlaków.

    Domistr lubi tę wiadomość

  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 13 października 2020, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) byłam dziś u mojego ginekologa z wynikami męża i powiedział tylko, że nie jest tak źle... Z kolei ja mam się zgłosić w czwartek na badanie HSG. Czuje się trochę przygnębiona, nie wiem czego się spodziewać i co to dla nas oznacza :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 października 2020, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr wrote:
    Witajcie :) byłam dziś u mojego ginekologa z wynikami męża i powiedział tylko, że nie jest tak źle... Z kolei ja mam się zgłosić w czwartek na badanie HSG. Czuje się trochę przygnębiona, nie wiem czego się spodziewać i co to dla nas oznacza :(

    Nie miałam takiego badania, ale z tego co czytałam niektórym po tym badaniu drożności jajowodów szybko zaskoczyło. Wynikami męża nie masz co się tak martwić, ja marzę o takiej poprawie żeby mieć jakiekolwiek szanse na naturalne zajście w ciąże. :) Wizyta u lekarza, suplementy i powinno coś jeszcze się poprawić.

  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 13 października 2020, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollipop wrote:
    Nie miałam takiego badania, ale z tego co czytałam niektórym po tym badaniu drożności jajowodów szybko zaskoczyło. Wynikami męża nie masz co się tak martwić, ja marzę o takiej poprawie żeby mieć jakiekolwiek szanse na naturalne zajście w ciąże. :) Wizyta u lekarza, suplementy i powinno coś jeszcze się poprawić.

    Mi lekarz zlecił to badanie z tego wzgledu, że w maju miałam operację wyrostka i mogły pojawić się zrosty lub jajowody mogą być niedrożne po operacji (podobno) trochę się stresuje, ale mam nadzieję że po badaniu wszystko już będzie ok :) mam jeszcze takie pytanie, bo badanie wypada mi na 11 DC a owulację mam zazwyczaj 13-14 DC ( tak wychodzi z testów) lepiej odpuścić sobie ten cykl czy działać? Bo zdania są podzielone i już sama nie wiem co robić...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 października 2020, 23:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr wrote:
    Mi lekarz zlecił to badanie z tego wzgledu, że w maju miałam operację wyrostka i mogły pojawić się zrosty lub jajowody mogą być niedrożne po operacji (podobno) trochę się stresuje, ale mam nadzieję że po badaniu wszystko już będzie ok :) mam jeszcze takie pytanie, bo badanie wypada mi na 11 DC a owulację mam zazwyczaj 13-14 DC ( tak wychodzi z testów) lepiej odpuścić sobie ten cykl czy działać? Bo zdania są podzielone i już sama nie wiem co robić...

    Lekarzem nie jestem, ale jak się boisz może lepiej poczekać. Poza tym skoro owu jest później, to możesz "zdecydować" jeszcze po zabiegu, zobaczysz co powie lekarz czy wszystko gra.

    Domistr lubi tę wiadomość

  • Koniczynka28 Autorytet
    Postów: 1671 958

    Wysłany: 13 października 2020, 23:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr wrote:
    Mi lekarz zlecił to badanie z tego wzgledu, że w maju miałam operację wyrostka i mogły pojawić się zrosty lub jajowody mogą być niedrożne po operacji (podobno) trochę się stresuje, ale mam nadzieję że po badaniu wszystko już będzie ok :) mam jeszcze takie pytanie, bo badanie wypada mi na 11 DC a owulację mam zazwyczaj 13-14 DC ( tak wychodzi z testów) lepiej odpuścić sobie ten cykl czy działać? Bo zdania są podzielone i już sama nie wiem co robić...
    Wszystko zależy od metody, która będziesz miała robione badanie. Ja miałam sono HSG. Czyli HSG przez usg pod kontrastem. Ta metoda nie wyklucza działani. Koszt to jeśli pamietam 700zl. Boli chwile, ale daja leki przeciwbólowe silniejsze takie na receptę. Na NFZ robią chyba takie klasyczne HSG pod narkoza jeśli dobrze pamietam. Tu trzeba się powstrzymac od działań i czasem kilka dni wraca się do normy. Wszystko tez zależy od tego czy jajowody były drożne.
    Ogólnie warto iść na sono HSG. Czasem jak są lekko przytkane to się podobno udrożniają w trakcie badania.

    Razem starania 3 lata, on 7letnia historia leczenia

    💃28lat 🕺37 lat
    2020: 5*inseminacja z nasieniem dawcy (w tym 3 w cyklu stymulowanym)🍷

    Zmiana kliniki>Novum waw
    Biopsja TESE (ivf z nasieniem partnera)
    +leki od immunologa (encorton, accofil, heparyna)
    1.2021: transfer 2-dniowca 6.3 😢
    13.02.2021 transfer ❄️❄️2 blastek 4.2.2. 😓
    5.03 histeroskopia diagnostyczna
    Kwiecien 2021 start ivf z nasieniem dawcy
  • Domistr Ekspertka
    Postów: 185 120

    Wysłany: 13 października 2020, 23:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Wszystko zależy od metody, która będziesz miała robione badanie. Ja miałam sono HSG. Czyli HSG przez usg pod kontrastem. Ta metoda nie wyklucza działani. Koszt to jeśli pamietam 700zl. Boli chwile, ale daja leki przeciwbólowe silniejsze takie na receptę. Na NFZ robią chyba takie klasyczne HSG pod narkoza jeśli dobrze pamietam. Tu trzeba się powstrzymac od działań i czasem kilka dni wraca się do normy. Wszystko tez zależy od tego czy jajowody były drożne.
    Ogólnie warto iść na sono HSG. Czasem jak są lekko przytkane to się podobno udrożniają w trakcie badania.
    Badanie będę miała robione w szpitalu na NFZ przez ginekologa do którego chodzę, z tego co mi tłumaczył to będą wprowadzać mi kontrast :) dopytam go jeszcze po badaniu żeby mieć pewność :)

  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 879 1109

    Wysłany: 27 października 2020, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Jestem załamana.... 😭
    Rok temu w maju robiliśmy badanie nasienia i wyszlo bardzo dobre. No oprócz braku upłynnienia.
    Miesiąc temu podchodziliśmy do IUI i nasienie było gorsze ale nadal mieszczące się w granicach.
    Dziś też podchodziliśmy do IUI (sami podjelismy taką decyzję). Nasienie po preparatyce wynosiło : ruch postępowy 74%, liczba plemników 2mln/300ul. Ta ilość trochę słaba ale mimo to zaryzykowaliśmy.
    Martwi mnie wynik bez żadnej obróbki:
    Sposób upłynnienia: mechaniczne (za każdym razem tak wychodzi)
    Objętość ejakulatu: 3ml👍
    Liczba plemników w 1mln: 23,45mln/ml👍
    Liczba plemników w ejakulacie: 70,35ml👍
    Liczba komórek okrągłych 0,20 mln/ml👍

    I tu się zaczynają schody:

    Plemniki o szybkim ruchu postępowym : 1%👎

    Plemniki o wolnym ruchu postępowym: 3%👎

    Plemniki o ruchu niepostepowym:. 3%👎

    Plemniki nieruchome:. 93%👏

    Średnia prędkość przeciętnego toru 17,6 um/s. (norma >23,1) 👎

    Średnia prędkość ruchu postępowego 10,1um/s (n.>16,3)👎

    Średnia prędkość względem zarejesrowanego toru 30,8 um/s ( n.>36,7)👎

    Średnia amplituda Bocznych odchyleń główki 1,7um (n.1,5-2,6)👍

    Średnia częstotliwość bocznych odchyleń główki 4,5 Hz (n. >6,1)👎

    Prostoliniowość 49,6% (n.>66,4)👎

    Liniowość ruchu 34,0% (n.>44,1)👎

    Skąd takie szybkie pogorszenie ?????? 😭

    Miesiąc temu tylko średnia częstotliwość odchyleń główki była trochę zaniżona ale reszta się mieściła w normach.

    Dodam, że mąż od 1,5 miesiąca łyka Androvit, cynk, witamin D3 2000j i witaminę C 1000j a wyniki zamiast być lepsze są gorsze

    Około 26cs + 1 rok, gdy mąż wyjeżdżał w delegacje 🇩🇪.
    👩 '92
    HSG 09.2019/ 12.2020- ✔️
    TSH (1,12-1,33) ✔️
    Hormony 4 dc- ✔️
    AMH 2020 - 5,09✔️
    PCOS ❌
    DHEAS - podwyższony ❌ ➡️pabi-dexa
    Laparoskopia + drożność 12.2020✔️
    Endometrioza 1st. (Drobne ogniska do 1mm)
    👨 '90
    Nasienie:
    V.2019 ✔️
    VII. 2020 HBA 89% ✔️
    X.2020 -spadek 🐛 ruchliwości ❌
    ➡️ suplementacja FertilMan PLUS, 🥜orzechy brazylijskie, maca
    1 IUI 26.09.20 🍷
    2 IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie 😔
    !!!! Rodzę w listopadzie 2021 🙏!!!!
    p19u9jcg4bkjb46g.png
  • nikus Znajoma
    Postów: 25 7

    Wysłany: 27 października 2020, 23:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co pamiętam , to na szybkość plemników bardzo wpływa poziom testosteronu. Ja mam raczej wysoki testosteron 25ng/dL w skali 8-28 i nie mam problemu z poruszaniem się plemników - co mogłoby potwierdzać tę tezę.
    Wogóle czy mąż miał robione badania FSH i testosteronu ?
    Być może jest jakieś chwilowe zaburzenie - miał podwyższony kortyzol jakoś dużo stresów, albo za wysoki poziom glukozy ? Nie ma problemów z poziomem cukru ?

  • Zielone.Slońce Autorytet
    Postów: 879 1109

    Wysłany: 28 października 2020, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tych badań nie miał nic robione prócz testosteronu jakiś czas temu na własną rękę. Nie pamiętam wartości ale teoretycznie mieścił się w normie laboratoryjnej choć liczył na wyższy wynik. Wydaje mi się że coś kolo 350 miał tylko w innych jednostkach.
    Ale testosteron badał jakieś 1,5-2 miesiące temu a miesiąc temu nasienie było ok.

    Około 26cs + 1 rok, gdy mąż wyjeżdżał w delegacje 🇩🇪.
    👩 '92
    HSG 09.2019/ 12.2020- ✔️
    TSH (1,12-1,33) ✔️
    Hormony 4 dc- ✔️
    AMH 2020 - 5,09✔️
    PCOS ❌
    DHEAS - podwyższony ❌ ➡️pabi-dexa
    Laparoskopia + drożność 12.2020✔️
    Endometrioza 1st. (Drobne ogniska do 1mm)
    👨 '90
    Nasienie:
    V.2019 ✔️
    VII. 2020 HBA 89% ✔️
    X.2020 -spadek 🐛 ruchliwości ❌
    ➡️ suplementacja FertilMan PLUS, 🥜orzechy brazylijskie, maca
    1 IUI 26.09.20 🍷
    2 IUI 27.10.20 🍷- słabe nasienie 😔
    !!!! Rodzę w listopadzie 2021 🙏!!!!
    p19u9jcg4bkjb46g.png
  • anulla91 Przyjaciółka
    Postów: 231 49

    Wysłany: 28 października 2020, 07:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikus wrote:
    z tego co pamiętam , to na szybkość plemników bardzo wpływa poziom testosteronu. Ja mam raczej wysoki testosteron 25ng/dL w skali 8-28 i nie mam problemu z poruszaniem się plemników - co mogłoby potwierdzać tę tezę.
    Wogóle czy mąż miał robione badania FSH i testosteronu ?
    Być może jest jakieś chwilowe zaburzenie - miał podwyższony kortyzol jakoś dużo stresów, albo za wysoki poziom glukozy ? Nie ma problemów z poziomem cukru ?

    U nas niestety testosteron wysoki w górnej granicy a ruch praktycznie zerowy.... ale to pewnie przez to że zmagamy się też z lepkością

    Anulaa
    Wiek 28 lat
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego