Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Bardzo złe wyniki - seminogram
Odpowiedz

Bardzo złe wyniki - seminogram

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Agnesx3 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Często czytałam forum podczas naszych starań. Po 10 cyklach mąż zrobił badania nasienia i… jest chyba tragicznie. Jestem załamana, nie wiem co robić dalej. Już wiem, dlaczego tyle czasu nie wychodziło. On 30 lat. Wyniki prezentują się następująco:
    Czas abstynencji: 4 dni
    Objetosc: 10,1 ml (norma: od 1,4 ml)
    pH: 7,9 (norma: od 7,2)
    Czas uplynnienia: 10 min (norma: do 60 min)
    Lepkosc: norma
    Aglutynacja i agregacja: brak (-)
    Leukocyty: ponizej 1 mln/ml (norma: ponizej 1 mln/ml)
    Koncentracja i ruchliwosc:
    Koncentracja: 2,04 mln/ml (norma: od 16 mln/ml)
    Calkowita liczba w ejakulacie: 20,60 mln (norma: od 39 mln/ejakulat)
    Ruch postepowy (a+b): 18,5% (norma: od 30%)
    Ruch postepowy szybki (a): 9,0%
    Ruch postepowy wolny (b): 9,5%
    Ruch niepostepowy (c): 19,5%
    Nieruchome (d): 62,0%
    Ruch calkowity (a+b+c): 38,0% (norma: od 42%)
    Morfologia:
    Plemniki o prawidlowej budowie: 2,0% (norma: od 4%)
    Prawidlowe w calym ejakulacie: 0,41 mln (norma: od 1,6 mln)

Co mamy robić dalej? Gdzie się kierować? Nie spałam całą noc po przeczytaniu tych wyników. Proszę o jakieś rady i wsparcie :(

• KaroMimi Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesx3 wrote:
    Dziewczyny,
    Często czytałam forum podczas naszych starań. Po 10 cyklach mąż zrobił badania nasienia i… jest chyba tragicznie. Jestem załamana, nie wiem co robić dalej. Już wiem, dlaczego tyle czasu nie wychodziło. On 30 lat. Wyniki prezentują się następująco:
    Czas abstynencji: 4 dni
    Objetosc: 10,1 ml (norma: od 1,4 ml)
    pH: 7,9 (norma: od 7,2)
    Czas uplynnienia: 10 min (norma: do 60 min)
    Lepkosc: norma
    Aglutynacja i agregacja: brak (-)
    Leukocyty: ponizej 1 mln/ml (norma: ponizej 1 mln/ml)
    Koncentracja i ruchliwosc:
    Koncentracja: 2,04 mln/ml (norma: od 16 mln/ml)
    Calkowita liczba w ejakulacie: 20,60 mln (norma: od 39 mln/ejakulat)
    Ruch postepowy (a+b): 18,5% (norma: od 30%)
    Ruch postepowy szybki (a): 9,0%
    Ruch postepowy wolny (b): 9,5%
    Ruch niepostepowy (c): 19,5%
    Nieruchome (d): 62,0%
    Ruch calkowity (a+b+c): 38,0% (norma: od 42%)
    Morfologia:
    Plemniki o prawidlowej budowie: 2,0% (norma: od 4%)
    Prawidlowe w calym ejakulacie: 0,41 mln (norma: od 1,6 mln)

Co mamy robić dalej? Gdzie się kierować? Nie spałam całą noc po przeczytaniu tych wyników. Proszę o jakieś rady i wsparcie :(

Bardzo mi przykro, że tak się czujesz. Takie informacje spadają na nas niespodziewanie. Na pocieszenie powiem, że na tym forum są historie z dobrym zakończeniem przy dużo gorszych wynikach, więc głowa do góry :) polecam wątek bardzo kiepskie wyniki nasienia a happyend.

Jeśli chodzi o partnera to przede wszystkim badania na początek -

Badania hormonalne:

* FSH
    * LH
    * testosteron całkowity (najlepiej rano)
    * SHBG (często pomocne do wyliczenia wolnego testosteronu)
    * prolaktyna
    * estradiol
    * TSH (ocena funkcji tarczycy)

USG moszny żeby wykryc

* żylaki powrózka nasiennego
    * zmiany w jądrach
    * nieprawidłowości najądrzy

Badania ogólne

* morfologia krwi
    * glukoza lub HbA1c
    * lipidogram
    * witamina D (opcjonalnie)
    * badanie ogólne moczu

Z tym wynikami do androloga i zobaczyć co powie dalej. Możliwe, że zleci badania genetyczne cftr, kariotyp, azf. Możecie zrobić od razu ale to jest dość kosztowne, więc od was zależy czy wolicie poczekać co powie lekarz.

A jeśli chodzi o ciebie to badałaś się? Masz owulację?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:49

• Agnesx3 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @KaroMimi bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź :) zabiorę męża na te badania hormonalne i USG, bo ogólne miał niedawno robione, i wszystko książkowe. Kupiłam mu również fertistim dla mężczyzn, dotychczas brał zwykłą pregna on.

Ja od trzech miesięcy się badałam, chodziłam na monitoring owulacji, robiłam badania zlecone przez ginekolog-endokrynolog jak AMH, LH, FSH, itd. Wszystko perfekcyjnie. Owulacja również jest, zawsze w 17-18dc, cykle 32 dniowe.
    Choruję na niedoczynność tarczycy, ale wszystko jest ustabilizowane od 4 lat, badam regularnie, tsh przy staraniach w okolicy 1. :)

Czułam, że coś nie gra, że za długo to trochę trwa… no nic, czas zakasać rękawy i działać dalej, a nie czekać bezczynnie. :) chętnie poczytam historie we wspomnianym wątku, aby trochę bardziej pozytywnie się nastawić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:18

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ