Forum Męskie sprawy Bitwa o ciążę przy słabym nasieniu:(
Odpowiedz

Bitwa o ciążę przy słabym nasieniu:(

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kochane, byliśmy dziś u androloga po tym jak mąż w listopadzie odebrał słabe wyniki badania nasienia. Niestety potwierdziło się to, co przypuszczaliśmy i co napisał ekspert na bocianie. Pani doktor powiedziała, że widziała ciąże przy takich wynikach.... ale musimy nastawić się, że to będzie długa bitwa.. liczona w latach - rok, może 2 a może 3. Wiem, że powinnam może trzymać się myśli, że przecież nie jesteśmy skreśleni. Mąż dostał skierowanie na FSH, TSH, testosteron i prolaktynę oraz USG jąder. Powiedziała też, że może być to efekt świnki, którą mąż przechodził mając 15 lat, ale sama już nie wiem, bo podobno przechodził ją bardzo lekko, bez żadnych powikłań, zapalenia jąder itp. Badania porobimy ale sama już nie wiem, czy nie odpuścić tego łażenia po lekarzach i pakowania kasy jeśli wynik hormonów wyjdą dobre, usg też dobre, to chyba już naprawdę w d. z tym wszystkim!!! Czy są na tym forum, którym się udało wygrać taką bitwę bez in vitro ?
    W skrócie:
    koncentracja: 11,5, całkowita liczba: 48,3, ruchliwość A - 4 %, B -32 %, C-10%, nieruchome 54 %. Morfologia prawidłowa 2 % ( głównie główki). Reszta w normach.
    TSH - 0,992 norma : 0,55 - 4,0
    Testosteron - 143,17 norma : 241-827
    Prolaktyna - 4,23 norma : 2,1 -17,70
    FSH - 6,47, norma : 1,4 - 18,10.

    O czym świadczą takie hormony??
    Oczywiście doktorka kazała badania za parę miesięcy powtórzyć...

    Proszę o szczerą, nawet przykrą prawdę... czy jest sens próbować naturalnie??

    Wiadomość wyedytowana przez autora 22 grudnia 2014, 19:39

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH jest calkiem calkeim..
    a co powiedziala o testosteronie ? bo jest ponizej normy >?

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie byliśmy z tymi wynikami, zrobiliśmy dziś po wizycie i w 2 godziny są wyniki - wiadomo wszystko za kasę. Zależy nam bo zaraz po Świętach mąż zmyka za granicę. Dopiero jutro USG jąder. I pójdziemy razem z całością. Testosteron faktycznie do bani, bo na normach z lab. napisali że 37-198 to norma dla chłopców w okresie pokwitania, a on ma przecież w tym przedziale. Nie muszę chyba dodawać, że ma 31 lat!

    Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!

    mówisz, ze FSH ok? Bo ja tak popatrzyłam, że w sumie wszystkie blisko dolnej granicy normy... ale nie znam się na tym :(

    Znalazłam coś takiego:
    Badania endokrynologiczne

    Aby ocenić wydolność osi podwzgórzowo - przysad­kowe - jądrowej wskazane jest wykonanie nastę­pujących badań endokrynologicznych:

    1. Stężenie FSH w surowicy

    Podwyższone stężenie FSH obserwuje się wtedy gdy stwierdzone są ciężkie defekty produkcji nasienia związane z występowaniem nieprawidłowych obrazów histologicznych w materiale biopsyjnym pobranym z jądra.6 Wydaje się, że ta zależność odzwierciedla spadek poziomu inhibin będący wynikiem spadku produkcji nasienia.7 Pomiar stężenia FSH ma głównie zastosowanie w diagnostyce różnicowej azoospermii mechanicznej i azoospermii spowodowanej nie­prawidłowościami spermatogenezy. (patrz niżej)

    2. Stężenia testosteronu i LH w surowicy

    Choroby jąder mogą być przyczyną niewystarczającej produkcji testosteronu i co za tym idzie niskiego jego stężenia w surowicy. Aby wyeliminować wpływ globu­lin wiążących hormony płciowe, bardzo użyteczne jest oznaczanie stężeń wolnych androgenów w surowicy. Gdy spada stężenie testosteronu w surowicy, następu­je wzrost wydzielania LH, spowodowany brakiem zwrot­nego hamowania przysadki. Należy oznaczać oba te hormony w przypadkach, gdy podejrzewamy hipoandro-genizm lub atrofię jąder.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 22 grudnia 2014, 21:12

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabojcze dla plemnikow jest wzrost FSH i LH ..
    moj maz przy azoospermi ma FSH 52 a LH 19 testosteron mial 124 teraz po lekach ma 766

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 21:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    zabojcze dla plemnikow jest wzrost FSH i LH ..
    moj maz przy azoospermi ma FSH 52 a LH 19 testosteron mial 124 teraz po lekach ma 766

    Czyli są na to jakieś leki? LH nam nie zleciła, ale jutro i tak zrobi, jak będzie jechał na usg. Skoro się leczycie to wiesz przecież jakie hormony trzeba zrobić. Nie wiem czemu nie zleciła. Pewnie ma wysokie LH zgodnie z tym co napisali wyżej w artykule. Strasznie się boję go leczyć, bo czytałam o różnych przypadkach, że na leczenie nasienie reagowało pogorszeniem ;(

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lh jest bardzo wazne szczegolnie przy niskim test
    Geberalnie powinno sie podawac testosyeron wle rownoczesnie z blokerem androgenow wtedy to daje efekty
    Sam testosteron podawany moze pogorszyc nasienie
    Moj maz bierze rownoczesnie undesteron - testosteron, agapurin poszetzajacy tetniczki w jadrach i tamoxifen bloker androgenow oraz adrowit i prostamol uno

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 grudnia 2014, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, bierze to wszystko na sam testosteron czy ogólnie ma jeszcze coś? Teraz zaczynam się modlić żeby jutro USG nie wykazało niczego strasznego... Chodzicie do androloga czy endokrynologa?

    Strach mnie obleciał jak zobaczyłem ulotkę undestoru
    http://www.doz.pl/leki/p1594-Undestor

    Wiadomość wyedytowana przez autora 22 grudnia 2014, 22:06

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chodzimy do androloga
    Undestor?
    Undesteron
    Spokojnie usg powie czy nie ma np zylakow jaka jest obj jader :-)
    Moj maz ma wade genetyczna na etapie zycia plodowego dostal w gratisie dodatkowy chromosom zenski jego jadra od malego zle pracowaly czego efektem jest brak plemnikow niski test wysokie fsh ( odpowiada za defekt jader im wyzsze tym wuekszy defekt ) tak damo lh ma podwyzszone i facetów z niskim test

    kita lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Pisałam do doktora Wolskiego z nasz bocian. Odpowiedział, że to hypogonadyzm i pytał też o LH. Dziś mąż zrobi. Czytałam o hypogonadyzmie.. mąż może i ma niektóre objawy... ale wygląda normalnie jak na moje oko jeśli chodzi o wielkość :) zobaczymy po usg. Ma też owłosienie tam gdzie powinien :) Zarost na twarzy ma słaby.. zawsze taki miał, tendencję do tycia - zwłaszcza brzuch, ale ostatnio schudł bo w nowej pracy nie ma lekko. Najwyraźniejsza jest chyba apatia, depresyjność - szybkie męczenie się fizyczne i psychiczne. Zawsze jechał na energetykach - twierdził, że nie ma siły, a ja się wkurzałam, że to nie możliwe przecież, że się zmęczył nic nie robiąc, chociaż czasem po odkurzeniu 2 m dywanu wyglądał jakby przebiegł kilka km. Problemów z erekcją nie miał nigdy :) wręcz przeciwnie :)
    Trzeba będzie poszukać dobrego specjalisty. Do tej babki z wczoraj nie pójdziemy. Nie zleciła LH - jak widać to podstawa!

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LH - 2,74 (1,5-9,30) czyli w normie... tylko ten testosteron nawala... :(
    Czemu może tak być??

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    super :) widzialam ze usg tez ok :) torbielkami sie nie przejmu jest to dosc czeste u ezczyzn :)

    trzeba tylko teraz dosc do tego skad niski testosteron i obserwowac co jakis czasLH i FSH .. zeby nie roslo..
    teraz musiscie trafic do dobrego lekarza ktory zdiagnozuje .. skad ten niedobr.. bo dawanie teraz testpsteronu - samego raczej pogorszy wyniki ;/

    poczytaj :)
    http://www.tlustezycie.pl/2013/07/meska-sprawa-jak-naturalnie-podniesc.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora 23 grudnia 2014, 19:36

    kita lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak... przeczytała. w zasadzie już wdrażamy ten program. Najgorzej będzie z systematyczną aktywnością fizyczną - specyfika pracy (kierowca w ruchu międzynarodowym, kilka tygodni w trasie)znacznie utrudnia wypady na siłownię ;) dzięki za wsparcie. Zaczynam wierzyć, że można poprawić te wyniki..:)

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 23 grudnia 2014, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dacie rade kochana ..pamietaj sa plemniki jest zabawa :D

    Ania1986 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15406 8370

    Wysłany: 27 grudnia 2014, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest sens próbować !
    nie poddawaj sie ! my zaskoczyliśmy przy gorszych wynikach bo 7,5 mln w m , morfologia 15 % a zaczynaliśmy od 1,2 mln w m i 2 %
    po 1,5 roku chodzenia po lekarzach , wydawaniu kasy, wywołaniu mojej owu której też nie było zaszliśmy naturalnie !!!!
    jest o co walczyć !!!!!! <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora 27 grudnia 2014, 15:15

    kita lubi tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 grudnia 2014, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    jest sens próbować !
    nie poddawaj sie ! my zaskoczyliśmy przy gorszych wynikach bo 7,5 mln w m , morfologia 15 % a zaczynaliśmy od 1,2 mln w m i 2 %
    po 1,5 roku chodzenia po lekarzach , wydawaniu kasy, wywołaniu mojej owu której też nie było zaszliśmy naturalnie !!!!
    jest o co walczyć !!!!!! <3

    Tak tylko, że nam już stuka 31 w tym roku :( wiadomo, że będziemy się leczyć..
    Bardzo mnie podniosła na duchu ta informacja od Ciebie :) Co brał Twój mąż jeśli można wiedzieć? Mój łyka androvit, lkarnitynę, macę i kwas foliowy. Chciałam kupić osławiony profertil ale gin powiedział, że to marketing...

    Wiadomość wyedytowana przez autora 27 grudnia 2014, 15:25

  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15406 8370

    Wysłany: 27 grudnia 2014, 17:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój brał tego dosyć dużo : maca- polecam w proszku ze sklepu przed ciążą.pl (w tabl nie pomogła), kw. foliowy, wit c , salfazin, l- karnityna, undestor testocaps, salfazin, androvit potem były badania - ruszyło coś . Urolog przepisał profertil....700 zł poszło - po 4 m-cach na tym "cudzie" wyniki się pogorszyły .. ja uważam, że to szkoda kasy....
    Zmieniliśmy urologa: zrobił badania tsh, fsh, testosteron , lh wyszy ok tyko testosteron cay czas nisko ... undestor nic nie dał ... przepisał nam rano i wieczorem androvit, sami dodaliśmy macę , brał proviron i clo . Po miesiącu stał się cud !

    Wiadomość wyedytowana przez autora 27 grudnia 2014, 17:10

    kita lubi tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 grudnia 2014, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    To my też hormony mamy właśnie takie. Mamy z tymi wynikami iść do androloga, tylko nie wiem czy przed wyjazdem męża zdążymy. Czytałam, że niektórym pomaga właśnie clo. Wyniki też trzeba będzie powtórzyć. Chyba co najmniej za 3 miesiące, u nas to wyjdzie tak ok. marca. Tak bym chciała żeby była jakakolwiek poprawa, bo mój mąż wziął się za siebie.. i jak nie będzie poprawy to na pewno złapie doła.

  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15406 8370

    Wysłany: 28 grudnia 2014, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o clo dużo dobrego słyszałam i provironie ! i oczywiście zakaz długich , gorących kąpieli i sen oczywiście nago a na codzien bokserki- głupie ale pomocne :)
    a poprawa będzie <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora 28 grudnia 2014, 11:24

    kita lubi tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • Nadira Autorytet
    Postów: 1160 1049

    Wysłany: 28 grudnia 2014, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia opowiedziałam Twoją historię swojemu mężowi i znów mamy nadzieję że się uda! Spokojnej ciąży Ci życzę niech maluch rośnie zdrowo!

    XxMoniaXx, kita lubią tę wiadomość

    ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15406 8370

    Wysłany: 28 grudnia 2014, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira wrote:
    Monia opowiedziałam Twoją historię swojemu mężowi i znów mamy nadzieję że się uda! Spokojnej ciąży Ci życzę niech maluch rośnie zdrowo!
    dziękuje :) codziennie martwię się czy będzie ok ale musi być ! życzę Wam poprawy jak najlepszej i powodzenia i dużo szczęścia <3 uda się tylko trzeba dużo się modlić i w to wierzyć :)
    nam mówili ,, że zajdziemy tylko przy in vitro. I co ? do dziś nie wiem jak dziękować Bogu <3

    kita, Nadira lubią tę wiadomość

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)