Bitwa o ciążę przy słabym nasieniu:(
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMoje kochane, byliśmy dziś u androloga po tym jak mąż w listopadzie odebrał słabe wyniki badania nasienia. Niestety potwierdziło się to, co przypuszczaliśmy i co napisał ekspert na bocianie. Pani doktor powiedziała, że widziała ciąże przy takich wynikach.... ale musimy nastawić się, że to będzie długa bitwa.. liczona w latach - rok, może 2 a może 3. Wiem, że powinnam może trzymać się myśli, że przecież nie jesteśmy skreśleni. Mąż dostał skierowanie na FSH, TSH, testosteron i prolaktynę oraz USG jąder. Powiedziała też, że może być to efekt świnki, którą mąż przechodził mając 15 lat, ale sama już nie wiem, bo podobno przechodził ją bardzo lekko, bez żadnych powikłań, zapalenia jąder itp. Badania porobimy ale sama już nie wiem, czy nie odpuścić tego łażenia po lekarzach i pakowania kasy jeśli wynik hormonów wyjdą dobre, usg też dobre, to chyba już naprawdę w d. z tym wszystkim!!! Czy są na tym forum, którym się udało wygrać taką bitwę bez in vitro ?
W skrócie:
koncentracja: 11,5, całkowita liczba: 48,3, ruchliwość A - 4 %, B -32 %, C-10%, nieruchome 54 %. Morfologia prawidłowa 2 % ( głównie główki). Reszta w normach.
TSH - 0,992 norma : 0,55 - 4,0
Testosteron - 143,17 norma : 241-827
Prolaktyna - 4,23 norma : 2,1 -17,70
FSH - 6,47, norma : 1,4 - 18,10.
O czym świadczą takie hormony??
Oczywiście doktorka kazała badania za parę miesięcy powtórzyć...
Proszę o szczerą, nawet przykrą prawdę... czy jest sens próbować naturalnie??Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 19:39
-
nick nieaktualnyJeszcze nie byliśmy z tymi wynikami, zrobiliśmy dziś po wizycie i w 2 godziny są wyniki - wiadomo wszystko za kasę. Zależy nam bo zaraz po Świętach mąż zmyka za granicę. Dopiero jutro USG jąder. I pójdziemy razem z całością. Testosteron faktycznie do bani, bo na normach z lab. napisali że 37-198 to norma dla chłopców w okresie pokwitania, a on ma przecież w tym przedziale. Nie muszę chyba dodawać, że ma 31 lat!
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!
mówisz, ze FSH ok? Bo ja tak popatrzyłam, że w sumie wszystkie blisko dolnej granicy normy... ale nie znam się na tym
Znalazłam coś takiego:
Badania endokrynologiczne
Aby ocenić wydolność osi podwzgórzowo - przysadkowe - jądrowej wskazane jest wykonanie następujących badań endokrynologicznych:
1. Stężenie FSH w surowicy
Podwyższone stężenie FSH obserwuje się wtedy gdy stwierdzone są ciężkie defekty produkcji nasienia związane z występowaniem nieprawidłowych obrazów histologicznych w materiale biopsyjnym pobranym z jądra.6 Wydaje się, że ta zależność odzwierciedla spadek poziomu inhibin będący wynikiem spadku produkcji nasienia.7 Pomiar stężenia FSH ma głównie zastosowanie w diagnostyce różnicowej azoospermii mechanicznej i azoospermii spowodowanej nieprawidłowościami spermatogenezy. (patrz niżej)
2. Stężenia testosteronu i LH w surowicy
Choroby jąder mogą być przyczyną niewystarczającej produkcji testosteronu i co za tym idzie niskiego jego stężenia w surowicy. Aby wyeliminować wpływ globulin wiążących hormony płciowe, bardzo użyteczne jest oznaczanie stężeń wolnych androgenów w surowicy. Gdy spada stężenie testosteronu w surowicy, następuje wzrost wydzielania LH, spowodowany brakiem zwrotnego hamowania przysadki. Należy oznaczać oba te hormony w przypadkach, gdy podejrzewamy hipoandro-genizm lub atrofię jąder.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 21:12
-
zabojcze dla plemnikow jest wzrost FSH i LH ..
moj maz przy azoospermi ma FSH 52 a LH 19 testosteron mial 124 teraz po lekach ma 766 -
nick nieaktualnyAnia_84 wrote:zabojcze dla plemnikow jest wzrost FSH i LH ..
moj maz przy azoospermi ma FSH 52 a LH 19 testosteron mial 124 teraz po lekach ma 766
Czyli są na to jakieś leki? LH nam nie zleciła, ale jutro i tak zrobi, jak będzie jechał na usg. Skoro się leczycie to wiesz przecież jakie hormony trzeba zrobić. Nie wiem czemu nie zleciła. Pewnie ma wysokie LH zgodnie z tym co napisali wyżej w artykule. Strasznie się boję go leczyć, bo czytałam o różnych przypadkach, że na leczenie nasienie reagowało pogorszeniem ;(
-
Lh jest bardzo wazne szczegolnie przy niskim test
Geberalnie powinno sie podawac testosyeron wle rownoczesnie z blokerem androgenow wtedy to daje efekty
Sam testosteron podawany moze pogorszyc nasienie
Moj maz bierze rownoczesnie undesteron - testosteron, agapurin poszetzajacy tetniczki w jadrach i tamoxifen bloker androgenow oraz adrowit i prostamol uno -
nick nieaktualnyDzięki, bierze to wszystko na sam testosteron czy ogólnie ma jeszcze coś? Teraz zaczynam się modlić żeby jutro USG nie wykazało niczego strasznego... Chodzicie do androloga czy endokrynologa?
Strach mnie obleciał jak zobaczyłem ulotkę undestoru
http://www.doz.pl/leki/p1594-UndestorWiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 22:06
-
My chodzimy do androloga
Undestor?
Undesteron
Spokojnie usg powie czy nie ma np zylakow jaka jest obj jader
Moj maz ma wade genetyczna na etapie zycia plodowego dostal w gratisie dodatkowy chromosom zenski jego jadra od malego zle pracowaly czego efektem jest brak plemnikow niski test wysokie fsh ( odpowiada za defekt jader im wyzsze tym wuekszy defekt ) tak damo lh ma podwyzszone i facetów z niskim testkita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki. Pisałam do doktora Wolskiego z nasz bocian. Odpowiedział, że to hypogonadyzm i pytał też o LH. Dziś mąż zrobi. Czytałam o hypogonadyzmie.. mąż może i ma niektóre objawy... ale wygląda normalnie jak na moje oko jeśli chodzi o wielkość zobaczymy po usg. Ma też owłosienie tam gdzie powinien Zarost na twarzy ma słaby.. zawsze taki miał, tendencję do tycia - zwłaszcza brzuch, ale ostatnio schudł bo w nowej pracy nie ma lekko. Najwyraźniejsza jest chyba apatia, depresyjność - szybkie męczenie się fizyczne i psychiczne. Zawsze jechał na energetykach - twierdził, że nie ma siły, a ja się wkurzałam, że to nie możliwe przecież, że się zmęczył nic nie robiąc, chociaż czasem po odkurzeniu 2 m dywanu wyglądał jakby przebiegł kilka km. Problemów z erekcją nie miał nigdy wręcz przeciwnie
Trzeba będzie poszukać dobrego specjalisty. Do tej babki z wczoraj nie pójdziemy. Nie zleciła LH - jak widać to podstawa! -
nick nieaktualny
-
super widzialam ze usg tez ok torbielkami sie nie przejmu jest to dosc czeste u ezczyzn
trzeba tylko teraz dosc do tego skad niski testosteron i obserwowac co jakis czasLH i FSH .. zeby nie roslo..
teraz musiscie trafic do dobrego lekarza ktory zdiagnozuje .. skad ten niedobr.. bo dawanie teraz testpsteronu - samego raczej pogorszy wyniki ;/
poczytaj
http://www.tlustezycie.pl/2013/07/meska-sprawa-jak-naturalnie-podniesc.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2014, 19:36
kita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak... przeczytała. w zasadzie już wdrażamy ten program. Najgorzej będzie z systematyczną aktywnością fizyczną - specyfika pracy (kierowca w ruchu międzynarodowym, kilka tygodni w trasie)znacznie utrudnia wypady na siłownię dzięki za wsparcie. Zaczynam wierzyć, że można poprawić te wyniki..
-
jest sens próbować !
nie poddawaj sie ! my zaskoczyliśmy przy gorszych wynikach bo 7,5 mln w m , morfologia 15 % a zaczynaliśmy od 1,2 mln w m i 2 %
po 1,5 roku chodzenia po lekarzach , wydawaniu kasy, wywołaniu mojej owu której też nie było zaszliśmy naturalnie !!!!
jest o co walczyć !!!!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 15:15
kita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyXxMoniaXx wrote:jest sens próbować !
nie poddawaj sie ! my zaskoczyliśmy przy gorszych wynikach bo 7,5 mln w m , morfologia 15 % a zaczynaliśmy od 1,2 mln w m i 2 %
po 1,5 roku chodzenia po lekarzach , wydawaniu kasy, wywołaniu mojej owu której też nie było zaszliśmy naturalnie !!!!
jest o co walczyć !!!!!!
Tak tylko, że nam już stuka 31 w tym roku wiadomo, że będziemy się leczyć..
Bardzo mnie podniosła na duchu ta informacja od Ciebie Co brał Twój mąż jeśli można wiedzieć? Mój łyka androvit, lkarnitynę, macę i kwas foliowy. Chciałam kupić osławiony profertil ale gin powiedział, że to marketing...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 15:25
-
mój brał tego dosyć dużo : maca- polecam w proszku ze sklepu przed ciążą.pl (w tabl nie pomogła), kw. foliowy, wit c , salfazin, l- karnityna, undestor testocaps, salfazin, androvit potem były badania - ruszyło coś . Urolog przepisał profertil....700 zł poszło - po 4 m-cach na tym "cudzie" wyniki się pogorszyły .. ja uważam, że to szkoda kasy....
Zmieniliśmy urologa: zrobił badania tsh, fsh, testosteron , lh wyszy ok tyko testosteron cay czas nisko ... undestor nic nie dał ... przepisał nam rano i wieczorem androvit, sami dodaliśmy macę , brał proviron i clo . Po miesiącu stał się cud !Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 17:10
kita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
To my też hormony mamy właśnie takie. Mamy z tymi wynikami iść do androloga, tylko nie wiem czy przed wyjazdem męża zdążymy. Czytałam, że niektórym pomaga właśnie clo. Wyniki też trzeba będzie powtórzyć. Chyba co najmniej za 3 miesiące, u nas to wyjdzie tak ok. marca. Tak bym chciała żeby była jakakolwiek poprawa, bo mój mąż wziął się za siebie.. i jak nie będzie poprawy to na pewno złapie doła. -
o clo dużo dobrego słyszałam i provironie ! i oczywiście zakaz długich , gorących kąpieli i sen oczywiście nago a na codzien bokserki- głupie ale pomocne
a poprawa będzieWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2014, 11:24
kita lubi tę wiadomość
-
Nadira wrote:Monia opowiedziałam Twoją historię swojemu mężowi i znów mamy nadzieję że się uda! Spokojnej ciąży Ci życzę niech maluch rośnie zdrowo!
nam mówili ,, że zajdziemy tylko przy in vitro. I co ? do dziś nie wiem jak dziękować Bogukita, Nadira lubią tę wiadomość