Błagam pomóżcie mi odczytać wynik badania nasienia - wizyta dopiero za kilka dni! :(
-
Błagam dziewczyny pomóżcie mi zinterpretować wyniki badania nasienia. Może są tu jakieś dobre duszyczki, które się trochę na ty znają? Będę bardzo wdzięczna.
Objętość: 6,5 ml
Upłynnienie: 5 min
Barwa: mleczno-żółta
Lepkość: +
pH: 7,9
Leukocyty: 6,2 mln/ml
Liczba plemników: 23,2 mln/ml
Liczba plemników w całym ejakulacie: 150,8 mln/ejakulat
Ruch progresywny: 22,3%
Ruch całkowity: 30,6%
Brak ruchu: 69,4%
Szybki ruch postępowy (typ A): 4,9%
Wolny ruch postępowy (typ B ): 17,4%
Ruch w miejscu (typ C): 8,3%
Brak ruchu (typ D): 69,4%
Formy prawidłowe: 4% czyli 6 mln/ejakulat
Formy nieprawidłowe: 96% czyli 144,8 mln/ejakulat
Całkowita droga przebyta przez plemnik VCL: 39,6 um/s
Droga przebyta przez plemnik ruchem prostoliniowym VSL: 15,1 um/s
Wygładzona droga VAP: 22,7 um/s
Liniowość ścieżki krzywoliniowej LIN: 38,2%
Liniowość średniej ścieżki STR: 66,7%
Współczynnik oscylacji WOB: 57,2%
Amplituda bocznych wychyleń witki ALH: 1,9 um
Liczba przemieszczeń główki z trajektorią średniego śladu BFC: 5,6 Hz
Pod spodem mam jeszcze małą tabelkę, w której już totalnie nie wiem o co chodzi, ale mam wrażenie, że coś jest źle.
Plemniki typu A (ALH>2,5um, STR>85%) : 0,4% czyli 0,1 mln/ml i 0,6 w całym ejakulacie.
Plis dziewczyny pomóżcieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 20:03
Ania_84 lubi tę wiadomość
16.07.2016 - Aniołek -
Tragedii nie ma .. są malo ruchliwe ale to zapewne przez to że jest dużo leukocytów - wiecnajprawdopodobniej macie jakas bakterie w nasieniu - mmoże jakiś stan zapalny ewentualnie zylaki .. choć w pierwszej kolejności zrobiłabym posiew nasienia .. morfologia czy formy prawidłowe 4% to norma więc nie ma co się stresować ..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 20:12
-
Ania_84 wrote:Tragedii nie ma .. są malo ruchliwe ale to zapewne przez to że jest dużo leukocytów - wiecnajprawdopodobniej macie jakas bakterie w nasieniu - mmoże jakiś stan zapalny ewentualnie zylaki .. choć w pierwszej kolejności zrobiłabym posiew nasienia .. morfologia czy formy prawidłowe 4% to norma więc nie ma co się stresować ..
Dzięki za odpowiedź, bardzo się martwię. A czy to ma jakieś znaczenie, że jest duża ilość plemników w ejakulacie? Czy to może jakoś "zatrzeć" tą słabą ruchliwość?16.07.2016 - Aniołek -
może zatrzeć bo 4% z 150 mln to jkaby nie było 6 mln plemników
ale jeśli jest jakaś bakteria to niestety wyniki mogą się pogarszać a dwa może to też wpłynąć na ewentualną ciąże
także nie ma co się stresować ale proponowałąbym zrobic posiew żeby miec juz na wizyte jeslijest bakteria to od razu dostaniecie antybiotyk -
dzięki wielkie za Twoją odpowiedź, szczerze mówiąc po cichu liczyłam, że mi odpiszesz, bo widziałam, że doradzasz często na forum, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie - doceniam to, bo wiem ile tu jest podobnych wątków...
jest jeszcze jedna sprawa - chodzi o kwestię techniczną związaną z oddawaniem nasienia do badania. Mąż jak zobaczył ten pojemnik na nasienie to trochę się wystraszył, że tego ma być aż tak dużo (to było jego pierwsze badanie tego typu) i postawił sobie wysoko poprzeczkę... to znaczy oddał raz i jak zobaczył, że tego jest mało (jego zdaniem) to zaczął wszystko od nowa i oddał jeszcze raz. Potem mi o tym powiedział, ale już materiał był oddany. Czy to mogło mieć wpływ na wyniki?16.07.2016 - Aniołek -
Na zdrowy rozum-bada się zawsze jeden ejakulat, a nie dwa, w dodatku trzeba zachować min. 3dni wstrzemięźliwości przed wytryskiem. Tutaj między jednym a drugim takiej przerwy nie było. Normy tez są dla jednego ejakulatu, a nie dla dwóch, co będzie miało przed wszystkim znaczenie dla oceny ilości plemników w ejakulacie (w jednym), a u Was ilość jest ważna, bo macie mało ruchliwe plemniki i morfologia w normie, ale na minimum. Także moim zdaniem, badanie wymaga powtórzenia. Ale może niech się wypowie autorytet.
Ania_84 lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Bonita tak jak pisze Saja .. dodatkowo liczba leukocytów też może być przez to zawyżona bo jakby nie patrzec mzanieczyścić nawet ręke ..także ja bym jednak powtózyła i badanie i zrobiła od razu posiew .. uprzedź meza że oddaje jednorazowo , bez "dokładek" tak samo powinien zgłosić jeśli np nie wszytsko trafia do kubeczka
-