Czy może ktoś zanalizować te wyniki nasienia ?
-
Dziewczyny - mam wyniki nasienia - możecie luknąć okiem ? Lekarz dopiero za ponad tydzień. Totalnie się na tym nie znam Jak bardzo źle jest ?
Z tego co widzę to chyba największy problem z ilością prawidłowych plemników (terato coś tam). Czy to jest jakoś odwracalne ? Dieta/sport/0 papierosów ?
https://ibb.co/Fx8d3Xd
https://ibb.co/B4QGyzxcukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb
7cs - naturals - ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
Przed nami 6cs !
(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
🧔♂️ 33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też" -
cukrzyk1991 wrote:Dziewczyny - mam wyniki nasienia - możecie luknąć okiem ? Lekarz dopiero za ponad tydzień. Totalnie się na tym nie znam Jak bardzo źle jest ?
Z tego co widzę to chyba największy problem z ilością prawidłowych plemników (terato coś tam). Czy to jest jakoś odwracalne ? Dieta/sport/0 papierosów ?
https://ibb.co/Fx8d3Xd
https://ibb.co/B4QGyzx
Moim zdaniem największy problem jest z ruchliwością.
Jest 0 % przy ruchu postępowym szybkim.
Pleminikow ruchliwych jest 18% a powinno być minimum 42%.
Jeśli chodzi o morfologię czyli prawidłową budowę plemnika to 3% nie jest bardzo złym wynikiem. Wiadomo poniżej normy, ale przy odpowiedniej ilości (koncentracji) i ruchu plemników nie będzie blokować możliwości zaplodnienia.
Myślę, że warto wdrożyć suplementację aby podciągnąć paramenty szczególnie te związane z ruchem.
cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
Starania od 2023 czerwiec
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
⛔️ słabe parametry nasienia (niska koncentracja, morfologia na granicy)
6 cykli stymulacji owulacji
2024 grudzień IUI - nieudana -
A myślicie, że duży wpływ na tą ruchliwość mógł mieć fakt, że badanie robione było 3.01 (przed świętami mąż miał wigilie firmową gdzie było sporo alko, potem świeta to moze 1 drink wleciał, potem wyjazd do zakopca - to moze ze 3 piwka były i potem sylwek - 3 drinki. Liczę dosłownie). Tak poza tym okresem to mąż nie pije. Może jedno piwo czy szklanka whisky na miesiąc dosłownie. I czasem popala papierosy - nie wiem ile dokładnie bo nie chce sie przyznać, ale wychodzi na to, że tak kilka na tydzien (wątpie, że więcej niż 5-7 szt. na tydzien). No i akurat tak wyszło, że na dwa dni przed badaniem dostał zapalenie pęcherza i brał furaginę (ale na necie pisalo, że furagina niby nie wpływa na wynik). A badanie musieliśmy zrobić na początku stycznia.
Co do supli to od 3 miesięcy daję mu wit.d3, selen, wit.c, macę, q10 (ubichinol)Nina27 lubi tę wiadomość
cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb
7cs - naturals - ⏸️
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
Przed nami 6cs !
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
cukrzyk1991 wrote:A myślicie, że duży wpływ na tą ruchliwość mógł mieć fakt, że badanie robione było 3.01 (przed świętami mąż miał wigilie firmową gdzie było sporo alko, potem świeta to moze 1 drink wleciał, potem wyjazd do zakopca - to moze ze 3 piwka były i potem sylwek - 3 drinki. Liczę dosłownie). Tak poza tym okresem to mąż nie pije. Może jedno piwo czy szklanka whisky na miesiąc dosłownie. I czasem popala papierosy - nie wiem ile dokładnie bo nie chce sie przyznać, ale wychodzi na to, że tak kilka na tydzien (wątpie, że więcej niż 5-7 szt. na tydzien). No i akurat tak wyszło, że na dwa dni przed badaniem dostał zapalenie pęcherza i brał furaginę (ale na necie pisalo, że furagina niby nie wpływa na wynik). A badanie musieliśmy zrobić na początku stycznia.
Co do supli to od 3 miesięcy daję mu wit.d3, selen, wit.c, macę, q10 (ubichinol)
Ciężko powiedzieć czy to mogło mieć wpływ. To Wasze pierwsze badanie ?
Jeśli chodzi o ruch to warto dorzucić te suplementy
L-arginina
l karnityna
Witamina E
Omega 3
Magnez (wpływa na lepsza przyswajalność Wit d)
Witamina B12
Pamiętaj żeby też tych suplementów nie przyjmować razem, ponieważ niektóre zaburzają swoje wchłanianie, inne znowu są rozpuszczane w tłuszczach więc trzeba do posiłku.
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|
Nina27 wrote:Ciężko powiedzieć czy to mogło mieć wpływ. To Wasze pierwsze badanie ?
Jeśli chodzi o ruch to warto dorzucić te suplementy
L-arginina
l karnityna
Witamina E
Omega 3
Magnez (wpływa na lepsza przyswajalność Wit d)
Witamina B12
Pamiętaj żeby też tych suplementów nie przyjmować razem, ponieważ niektóre zaburzają swoje wchłanianie, inne znowu są rozpuszczane w tłuszczach więc trzeba do posiłku.
Tak, pierwsze. Staramy się o dziecko 5 miesięcy dopiero. Ja mam komplet chorób i myślałam, że problem jest po mojej stronie. A tutaj suprise ! Do tej pory tylko raz staraliśmy się o dziecko - na przełomie 2018/2019 i wtedy zaszłam w ciąże w 7 cyklu starań i jakoś badania nasienia nas wtedy ominęły (i ogólnie klinika niepłodności).
Potem przez cały okres 2019-2024 stosowaliśmy zabezpieczenia i nie mieliśmy nawet najmniejszej szansy na wpadkę (mam cukrzycę typu 1 i nie mogłam sobie na nią pozwolić, dużo by tłumaczyć). I teraz gdy wyszło nagle, że mam endo III stopnia i konieczna laparoskopia to po laparo gin dała nam 3 miechy na starania naturalne i gdy to nie wyjdzie to od razu do invimedu (ze względu na m.in. AMH). W invimedzie zlecili mi sporo badan, w tym nasienie dla męża.cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb
7cs - naturals - ⏸️
Przed nami 6cs !
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
cukrzyk1991 wrote:Tak, pierwsze. Staramy się o dziecko 5 miesięcy dopiero. Ja mam komplet chorób i myślałam, że problem jest po mojej stronie. A tutaj suprise ! Do tej pory tylko raz staraliśmy się o dziecko - na przełomie 2018/2019 i wtedy zaszłam w ciąże w 7 cyklu starań i jakoś badania nasienia nas wtedy ominęły (i ogólnie klinika niepłodności).
Potem przez cały okres 2019-2024 stosowaliśmy zabezpieczenia i nie mieliśmy nawet najmniejszej szansy na wpadkę (mam cukrzycę typu 1 i nie mogłam sobie na nią pozwolić, dużo by tłumaczyć). I teraz gdy wyszło nagle, że mam endo III stopnia i konieczna laparoskopia to po laparo gin dała nam 3 miechy na starania naturalne i gdy to nie wyjdzie to od razu do invimedu (ze względu na m.in. AMH). W invimedzie zlecili mi sporo badan, w tym nasienie dla męża.
Rozumiem, spróbujcie z suplementami. Możecie dorzucić jeszcze olej z czarnuszki i sok pomidorowy i może przez te 3 miesiace się coś poprawi z tym ruchem. Trzymam w kciuki
cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
👩🏻 27|
✅ amh 4,60
✅ drożność jajowodów
⛔️ hiperprolaktynemia
🧔🏻♂️ 28|