X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Czy może ktoś zanalizować te wyniki nasienia ?
Odpowiedz

Czy może ktoś zanalizować te wyniki nasienia ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny :( - mam wyniki nasienia - możecie luknąć okiem ? Lekarz dopiero za ponad tydzień. Totalnie się na tym nie znam :( Jak bardzo źle jest :( ?

Z tego co widzę to chyba największy problem z ilością prawidłowych plemników (terato coś tam). Czy to jest jakoś odwracalne ? Dieta/sport/0 papierosów ?

https://ibb.co/Fx8d3Xd
    https://ibb.co/B4QGyzx

✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
    ✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ✅️ (6 🥚)
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ✅️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ✅️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ✅️ (3❄️ - 4AB, 4BA, 4BB)
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40, nk 1% cd56
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Nina27 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Dziewczyny :( - mam wyniki nasienia - możecie luknąć okiem ? Lekarz dopiero za ponad tydzień. Totalnie się na tym nie znam :( Jak bardzo źle jest :( ?

Z tego co widzę to chyba największy problem z ilością prawidłowych plemników (terato coś tam). Czy to jest jakoś odwracalne ? Dieta/sport/0 papierosów ?

https://ibb.co/Fx8d3Xd
    https://ibb.co/B4QGyzx

Moim zdaniem największy problem jest z ruchliwością.
    Jest 0 % przy ruchu postępowym szybkim.
    Pleminikow ruchliwych jest 18% a powinno być minimum 42%.
    Jeśli chodzi o morfologię czyli prawidłową budowę plemnika to 3% nie jest bardzo złym wynikiem. Wiadomo poniżej normy, ale przy odpowiedniej ilości (koncentracji) i ruchu plemników nie będzie blokować możliwości zaplodnienia.
    Myślę, że warto wdrożyć suplementację aby podciągnąć paramenty szczególnie te związane z ruchem.

cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie, że duży wpływ na tą ruchliwość mógł mieć fakt, że badanie robione było 3.01 (przed świętami mąż miał wigilie firmową gdzie było sporo alko, potem świeta to moze 1 drink wleciał, potem wyjazd do zakopca - to moze ze 3 piwka były i potem sylwek - 3 drinki. Liczę dosłownie). Tak poza tym okresem to mąż nie pije. Może jedno piwo czy szklanka whisky na miesiąc dosłownie. I czasem popala papierosy - nie wiem ile dokładnie bo nie chce sie przyznać, ale wychodzi na to, że tak kilka na tydzien (wątpie, że więcej niż 5-7 szt. na tydzien). No i akurat tak wyszło, że na dwa dni przed badaniem dostał zapalenie pęcherza i brał furaginę (ale na necie pisalo, że furagina niby nie wpływa na wynik). A badanie musieliśmy zrobić na początku stycznia.
    Co do supli to od 3 miesięcy daję mu wit.d3, selen, wit.c, macę, q10 (ubichinol)

Nina27 lubi tę wiadomość

✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40, nk 1% cd56
  • Nina27 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    A myślicie, że duży wpływ na tą ruchliwość mógł mieć fakt, że badanie robione było 3.01 (przed świętami mąż miał wigilie firmową gdzie było sporo alko, potem świeta to moze 1 drink wleciał, potem wyjazd do zakopca - to moze ze 3 piwka były i potem sylwek - 3 drinki. Liczę dosłownie). Tak poza tym okresem to mąż nie pije. Może jedno piwo czy szklanka whisky na miesiąc dosłownie. I czasem popala papierosy - nie wiem ile dokładnie bo nie chce sie przyznać, ale wychodzi na to, że tak kilka na tydzien (wątpie, że więcej niż 5-7 szt. na tydzien). No i akurat tak wyszło, że na dwa dni przed badaniem dostał zapalenie pęcherza i brał furaginę (ale na necie pisalo, że furagina niby nie wpływa na wynik). A badanie musieliśmy zrobić na początku stycznia.
    Co do supli to od 3 miesięcy daję mu wit.d3, selen, wit.c, macę, q10 (ubichinol)

Ciężko powiedzieć czy to mogło mieć wpływ. To Wasze pierwsze badanie ?
    Jeśli chodzi o ruch to warto dorzucić te suplementy
    L-arginina
    l karnityna
    Witamina E
    Omega 3
    Magnez (wpływa na lepsza przyswajalność Wit d)
    Witamina B12

Pamiętaj żeby też tych suplementów nie przyjmować razem, ponieważ niektóre zaburzają swoje wchłanianie, inne znowu są rozpuszczane w tłuszczach więc trzeba do posiłku.

👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia

🧔🏻‍♂️ 28|

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    Ciężko powiedzieć czy to mogło mieć wpływ. To Wasze pierwsze badanie ?
    Jeśli chodzi o ruch to warto dorzucić te suplementy
    L-arginina
    l karnityna
    Witamina E
    Omega 3
    Magnez (wpływa na lepsza przyswajalność Wit d)
    Witamina B12

Pamiętaj żeby też tych suplementów nie przyjmować razem, ponieważ niektóre zaburzają swoje wchłanianie, inne znowu są rozpuszczane w tłuszczach więc trzeba do posiłku.

Tak, pierwsze. Staramy się o dziecko 5 miesięcy dopiero. Ja mam komplet chorób i myślałam, że problem jest po mojej stronie. A tutaj suprise ! Do tej pory tylko raz staraliśmy się o dziecko - na przełomie 2018/2019 i wtedy zaszłam w ciąże w 7 cyklu starań i jakoś badania nasienia nas wtedy ominęły (i ogólnie klinika niepłodności).

Potem przez cały okres 2019-2024 stosowaliśmy zabezpieczenia i nie mieliśmy nawet najmniejszej szansy na wpadkę (mam cukrzycę typu 1 i nie mogłam sobie na nią pozwolić, dużo by tłumaczyć). I teraz gdy wyszło nagle, że mam endo III stopnia i konieczna laparoskopia to po laparo gin dała nam 3 miechy na starania naturalne i gdy to nie wyjdzie to od razu do invimedu (ze względu na m.in. AMH). W invimedzie zlecili mi sporo badan, w tym nasienie dla męża.

✨️19.09.25 punkcja🤞

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Tak, pierwsze. Staramy się o dziecko 5 miesięcy dopiero. Ja mam komplet chorób i myślałam, że problem jest po mojej stronie. A tutaj suprise ! Do tej pory tylko raz staraliśmy się o dziecko - na przełomie 2018/2019 i wtedy zaszłam w ciąże w 7 cyklu starań i jakoś badania nasienia nas wtedy ominęły (i ogólnie klinika niepłodności).

Potem przez cały okres 2019-2024 stosowaliśmy zabezpieczenia i nie mieliśmy nawet najmniejszej szansy na wpadkę (mam cukrzycę typu 1 i nie mogłam sobie na nią pozwolić, dużo by tłumaczyć). I teraz gdy wyszło nagle, że mam endo III stopnia i konieczna laparoskopia to po laparo gin dała nam 3 miechy na starania naturalne i gdy to nie wyjdzie to od razu do invimedu (ze względu na m.in. AMH). W invimedzie zlecili mi sporo badan, w tym nasienie dla męża.

Rozumiem, spróbujcie z suplementami. Możecie dorzucić jeszcze olej z czarnuszki i sok pomidorowy i może przez te 3 miesiace się coś poprawi z tym ruchem. Trzymam w kciuki :)

cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia

🧔🏻‍♂️ 28|

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ