Drastyczne pogorszenie wyników
-
Cześć,
Odebraliśmy wczoraj ponowne wyniki badań M. Wyniki drastycznie się pogorszyły Czy to może być wina podwyższonego testosteronu i progesteronu? Był ktoś w podobnej sytuacji?
Poniżej zamieszczam wyniki, w nawiasach wynik sprzed pół roku. Oba badania w tym samym laboratorium.
Liczba dni abstynencji 4 dni (4 dni)
Upłynnienie 60 min (55 min)
Objętość 9,0 ml (6,4 ml)
PH 7,8 (8,3) – norma od 7,2
Zabarwienie biało-szare (biało-szare)
Lepkość prawidłowa (prawidłowa)
Aglutynacja brak (brak)
Koncentracja ¯ 1,5 mln/ml (5,4 mln/ml) norma >= 15,0
Całkowita ilość plemników w ejakulacie ¯ 13,5 mln (34,56 mln) norma >= 39,0
OCENA RUCHLIWOSCI
Ruch postępowy ! pojedyncze w polu widzenia (10%) norma >= 32
Ruch w miejscu pojedyncze w polu widzenia (13%)
Ruch całkowity ! pojedyncze w polu widzenia (23%) norma >= 40
Brak ruchu wszystkie pozostałe (77%)
OCENA MIKROSKOPOWA BARWIONEGO ROZMAZU
Plemniki o budowie prawidłowej 2% (1%), norma >= 4,0
Koncentracja komórek okrągłych 0,2 mln/ml (0,3 mln/ml) norma < 5,0
Koncentracja leukocytów 0,0 mln/ml (0,1mln/ml) norma < 1,0
Obecne wyniki hormonów:
testosteron całkowity 39,07 nmol – norma 4,94 — 32,01
progesteron 0,300 ng/ml – norma 0,100 — 0,200
TSH, FT3, FT4, FSH,LH, prolaktyna, estradiol, BHCG, DHEAS,AFP,CEA, PSA całkowite - w normie.
MARtest prawidłowy
Fragmentacja DNA plemnika: tu poprawa z 37% na 19% obecnie, ale to pewnie jest spowodowane niską ilością…
Czekamy jeszcze na wynik testosteronu wolnego i posiewu, a następnie zapisujemy się do dr Wolskiego.
Proszę o interpretację i sugestie. Wyczytałam, że progesteron może wskazywać na wrodzony przerost nadnerczy. Czy któraś się z tym spotkała?
Czy obniżenie testosteronu powinno poprawić nasienie?
M nie chorował pomiędzy badaniami, przyjmował Witaminę C, Profertil, Witaminę D (D dopiero od miesiąca). Pól roku temu nie robiliśmy badań hormonalnych, więc nie mam z czym porównać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 12:41
Starania od 05.2018
Słabe nasienie męża
Modlitwa o cud
10.2018 powtórka badań M. -
Hej, mysle, ze kazde nieprawidlowosci hormonalne maja wplyw na nasienie mniejszy lub wiekszy. Moze da sie to naprostowac. Widze, rowniez ze partner ma bardzo bardzo duza objetosc nasienia. Poczytaj tez o tym bo kiedys widzialam, ze to chyba tez sie z czyms wiąze. Powodzenia! Nie łam się!👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
Dzieki za odpowiedź. Nie załamuje się Dopiero pół roku się staramy, więc jestem dobrej myśli. Szczególnie, że androlog, który zlecił M badania podobno jest jednym z lepszych
Póki co u mnie wszystkie badania w porządku, więc problem jest jednostronny. Tak chyba jest łatwiej zajść... No i pół roku temu badanie było sporo lepsze, więc mam nadzieję, że po diagnozie i leczeniu nasienie jednak się poprawi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 22:19
Starania od 05.2018
Słabe nasienie męża
Modlitwa o cud
10.2018 powtórka badań M. -