Fedra, Dziewczyny, proszę pomóżcie mi zinterpretować wyniki..
-
Ostatni stosunek przed 5 dniami.
Ilość w ml - 3;
pH 8,1.
Ilość plemników w 1ml 0-0-1 w polu widzenia ,
ilość ml 3;
Całkowita liczba plemników .............
Ruchliwość 40%,
brak w ruchu prawidłowym,
20% w ruchu chaotycznym,
20% w ruchu oscylacyjnym.
Barwienie z Eozyną 15% martwych. Leukocyty 0-1 w polu widzenia.
Komórki okrągłe 0-1 w polu widzenia. Aglutynacja (-).
Uwagi: teratospermia - niekształtne głów -
nick nieaktualnyalbo źle zrozumiałam, albo coś z ilością jest nie tak i z ruchliwością też..dziwnie napisane te wyniki, ale generalnie chyba mąż powinien umówić sie do urologa, zeby mu zrobił usg i zlecił podstawowe badania - bez tego ani rusz...a za jakiś czas powtorzyć wyniki, najlepiej z abstynencją 3 dni...i nie poddawać się!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2014, 14:41
-
widać ze próbka była na tyle mała ze nie zrobili wszystkich parametrów...
faktycznie wyniki dziwnie napisane...
pytanie czy badanie było wspomagane komuterowo i czy próbka była oddawana na miejscu czy dowożona?
pozatym jak wyglądało współżycie wcześniej? długa ilość dni abstynencji niestety nie wpływa dobrze na jakość nasienia do współżycia powinno dochodzić w odstępach nie dłuższych niż 3 dni tak by nasienie miało czas sie odbudować...
pytanie czy w przeciagu ostatniego miesiaca przechodził jakąś chorobę czy temperatura ciała nie przekraczała w ostatnich 2 tyg 37,5 czy były brane jakieś leki...
jak wyglada styl życia i pracy mężczyzny, co z aktywnośćią fizyczną i jedzeniem?
czy bierze jakieś suplementy i czy było to pierwsze badanie? jeśli było to pierwsze badanie należy wprowadzić suplementację i za 4 tyg badanie powtórzyć...
na pewno trzeba zrobić badanie posiewu z nasienia, badania hormonalne i z takim kompletem udać się do urologa który zbada prostate i zrobi usg jader wykluczy żylaki powrozia i takie tam...Ann88ann lubi tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Fedra, dzwoniłam do tej babki, zapytałam czemu nie wpisała całkowitej liczby plemników, powiedziała mi, że po powiększeniu pod mikroskopem strasznie rzadko były one umiejscowione i że jest ich poniżej 1mln. W tych wynikach wnerwia mnie już nawet sama forma wypełnienia RĘCZNIE
Badanie było wykonane na piechotę, bez wspomagania komputerowego. Próbka dowieziona w przeciągu 20min. Ostatni stosunek w sobotę ok 17, a dziś mamy czwartek (nasienie oddane ok 8:00).. Jeżeli chodzi o chorobę, to nie, był zdrowy. Chociaż nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, ale w pn, tak w ten poniedziałek jak mi dopiero powiedział, wziął 1 tabletkę heviran400, bo czuł że mu wychodzi opryszczka.. Co do temperatury 37.5 to raczej nie. Jeżeli chodzi o styl życia, to M jest myśliwym, mnóstwo czasu spędza na powietrzu, czy to na "nogach" czy na ambonie. Pracuje na stacji benzynowej, w systemie 6-18, 18-6, wolne, wolne, itd. Co do aktywności, to jedynie te czasem mega długie spacery po lesie czy polach z psem. Jedzenie różnie, nie mega dużo, ale też nie mało (waga 93kg przy 175)
Od ok 2.5-3 miesięcy bierze Salfazin, wit. E 400 (bo nie dostalam 500) i sporadycznie wit C 1000. Tak, badanie było pierwsze.. Jeżeli chodzi o badania hormonalne, to jakie powinien wykonać?
Dziękuję, dzisiaj jestem całkowicie wypompowanaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2014, 18:40
-
powiem tak poszukajcie laboratorium gdzie robią badanie wspomagane komputerowo niestety robione ręcznie nie jest mairodajne potem się okazuje ze jak się robi wspomagane komp to wyniki są bardziej realne...
no i czas abstynencji stosunkowo za długi przy obniżonych parametrach max 3 dni...
badanie na pewno trzeba powtórzyć za około 4 tyg... suplementy są ok ale wit C niech bierze regularnie sporadyczne branie nie pomoże
wiem ze to dla Was ciezkie czasy ale dacie rade przejść przez to razem wierze w to jak i w to ze wszystko się w końcu ułoży17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Elizkaa wrote:Fedra jesteś ANIOŁEM! Dziękuję
eeehhhmmm (czerwieni się)...
nie przesadzajmy aureoli nie mam ani skrzydeł a czasem by się przydały nie musiałabym się martwic przemieszczaniem z miejsca w miejsce
ale pozostańmy przy tym że jestem człowiekiemIzaczek lubi tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Dziewczyny ja tak samo jak Anoolka odebrałam dziś wyniki i proszę was o interpretacje
Liczba dni od ostatniej ejakulacji: 4
Objętość ejakulatu: 1,7 ml, min 2,0
Barwa: szaro-biała
Zapach: swoisty
Konsystencja: prawidłowa
pH: 7,80, min-7,20
Ruchliwość: 50%
Ruch plemników-szybki: 40%
Ruch plemników-brak ruchu: 50%
Aglutynacja: ujemna
upłynnienie: do 30 min
lepkość: prawidłowa
Żywotność (%żywych) 50%, min-70
Liczba plemników w 1 ml: 101,20 mln/ml min-20
Liczba plemników w ejakulacie: 172,10 mln min-40
Liczba leukocytów w 1 ml: 1,20 mln/ml max-1,00
Liczba komórek spermatogenezy w 1 ml: 3/100plemników mln/ml max-5,00
Liczba plemników o prawidłowej budowie: 35%, min-30
Posiew:| ujemnyIzaczek -
Nie pytam bez powodu te wspomagane komputerowo sa dokladniejsze wiec warto by bylo zadzwonic i sie dowiedziec...
Wiecej napisalam na drugim watku a jutro napisze wiecej bo teraz pisze z tel...17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -