Forum Męskie sprawy hormony u mężczyzny
Odpowiedz

hormony u mężczyzny

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paulette92 Koleżanka
    Postów: 54 60

    Wysłany: 30 października 2018, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich. Obecnie z mężem przygotowujemy się do inseminacji. Mąż ma teratozoospermie, morfologia 2-3%. Zrobił właśnie badania hormonalne i zaniepokoił mnie poziom progesteronu. W Internecie jest bardzo mało informacji na temat tego hormonu u mężczyzn. Może mieliście podobny problem i wiecie coś więcej?

    Progesteron: 0,356 ng/ml norma: 0,05- 0,149

    Reszta w normach:
    Estradiol: 28,9 pg/ml norma: 11,80-39,80
    FSH: 3,07 mIU/ml norma: 1,4-18,10
    LH: 2,40 mIU/ml norma: 1,5-9,30
    Prolaktyna: 8,2 ng/ml norma: 2,1-17,7
    Testosteron 484 ng/dl norma: 241-827

    Po za tym cholesterol wysoko oraz FT3 w górnej granicy. Będziemy jeszcze konsultować się z endokrynologiem, może androlog.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2018, 16:51

    naturalne starania od 04.2016
    10.2018 - Klinika Bocian Warszawa
    AMH - 3,5 teratozoospermia
    11 i 12.2018 dwie iui ☹️
    I PICSI
    02.2019- dlugi protokół, pobrano 21 komorek, 13 dobrych, zaplodniono 6
    07.03.2019 transfer blastki 2bb i 3ab - c. pozamaciczna, usuniecie jajowodu
    11.10.2019 crio 6 dniowej blastki 4bc - c. biochemiczna
    II Fertile chip, SV
    02.2020 - dlugi protokol
    09.03.2020- punkcja! 20 komorek, 9 zaplodniono
    14.03.2020- planowany transfer
  • Monini Przyjaciółka
    Postów: 80 27

    Wysłany: 31 października 2018, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, mój M też ma podwyższony progesteron. U nas przy normie 0,1-0,2 wyszło mu 0,3 ng/mol. Androlog powiedział, że nie powinno to mieć znaczenia, bo mamy niewielkie przekroczenie. U nas jeszcze jest za wysoki testosteron wolny i całkowity. W internecie znalazłam, że przekroczenie tych 3 hormonów może sugerować wrodzony przerost nadnerczy. M ma wizytę u endokrynologa w przyszłym tygodniu, więc dam Ci znać, co nam powie na ten podwyższony progesteron.
    Sama też niestety nie znalazłam zbyt dużo informacji :(

    w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
    10.2018 powtórka badań M.
  • Paulette92 Koleżanka
    Postów: 54 60

    Wysłany: 31 października 2018, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż idzie w piątek,więc dam znać co powiedział endokrynolog.

    Monini lubi tę wiadomość

    naturalne starania od 04.2016
    10.2018 - Klinika Bocian Warszawa
    AMH - 3,5 teratozoospermia
    11 i 12.2018 dwie iui ☹️
    I PICSI
    02.2019- dlugi protokół, pobrano 21 komorek, 13 dobrych, zaplodniono 6
    07.03.2019 transfer blastki 2bb i 3ab - c. pozamaciczna, usuniecie jajowodu
    11.10.2019 crio 6 dniowej blastki 4bc - c. biochemiczna
    II Fertile chip, SV
    02.2020 - dlugi protokol
    09.03.2020- punkcja! 20 komorek, 9 zaplodniono
    14.03.2020- planowany transfer
  • Monini Przyjaciółka
    Postów: 80 27

    Wysłany: 2 listopada 2018, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę wdzięczna za info :)

    w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
    10.2018 powtórka badań M.
  • Monini Przyjaciółka
    Postów: 80 27

    Wysłany: 9 listopada 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette92, czy Twój mąż był u endokrynologa? Dowiedział się czegoś konkretnego?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 17:23

    w4sqgywl7vqiucx5.png
    Starania od 05.2018
    Słabe nasienie męża
    Modlitwa o cud
    10.2018 powtórka badań M.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2018, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cz te hormony, które wymieniła Paulette92 to taki standard w przypadku badań hormonalnych u mężczyzn?

  • maria.marysia Koleżanka
    Postów: 80 3

    Wysłany: 28 stycznia 2019, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, czy standard, bo to zależy od przypadku :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2019, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, mój mąż ma trochę za wysoką homocysteinę i za niski testosteron.
    Wyniki nasienia są OK, również TSH w normie. Czy ktoś z was ma podobną sytuację?

    Jakie leczenie w tym przypadku zaleca endokrynolog? Jesteśmy jeszcze przed wizytą.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ