Forum Męskie sprawy Interpretacja badań hormonalnych
Odpowiedz

Interpretacja badań hormonalnych

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    Mój mąż zrobił badania hormonalne

    TSH 0,626. Norma 0,550-4,780
    Estradiol 29,6 norma 11,8-39,80
    FSH 47,55 norma 1,4-18,10
    LH 24,38 norma 1,5-9,3
    PRL 11,9 norma 2,1-17,7
    Testosteron 542 norma 241-827


    W badaniu nasienia nie znalazły się plemniki, w osadzi tez nie.


    Za co dopowiada ta LH i FSH?

    Czekamy jeszcze na wynik DHEA

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1911 1353

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety FSH jest wysokie. Ono świadczy o stopniu uszkodzenia jąder. Im wyższe tym gorzej i mniejsze szanse na plemniki w biopsji.

  • Saja Autorytet
    Postów: 956 225

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie FSH świadczy o wygasaniu funkcji jąder. Nie wiem, czy jest sens robić genetykę przed wizytą u lekarza, bo już po FSH widać, gdzie jest problem.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O fuck....a co może być tego powodem?????? Wygasania funkcji jąder

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Kabełka Autorytet
    Postów: 950 492

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodem mogą być wady rozwojowe jąder lub ich uszkodzenie, np przez jakiś uraz albo choroby (przykładowo może to być powikłanie po śwince).

    d9cux48.png
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma jakiegoś tłuszczaka na jądrach, czy pod, czy w okolicy moszny, już kiedyś był wycinany....

    Napisze na naszym bocianie, jeszcze przed wizyta.

    Myślicie ze jest sens robić inhibine? Albo jeszcze coś? Np drugi raz badanie nasienia przed wizyta u lekarza?

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Kabełka Autorytet
    Postów: 950 492

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A usg jąder robiliście?

    d9cux48.png
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miał robione kilka lat temu przy okazji tego tłuszczaka. Chyba było ok.

    Myślisz żeby zrobić?

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy najpierw wizyta u androloga? Może go tam podotyka i powie coś...

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Kabełka Autorytet
    Postów: 950 492

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie usg zróbcie koniecznie. Jeśli dobrze kojarzę to umówiliście się do dr Wolskiego, on Wam na miejscu nie zrobi usg, więc zróbcie wcześniej i zabierzcie wynik na wizytę.

    d9cux48.png
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może tak zrobimy... to usg

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Którejś z Was mąż miał tak wysokie FSH?

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Saja Autorytet
    Postów: 956 225

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idźcie do takiego androloga, który ma usg w gabinecie i zrobi badanie podczas wizyty. A badanie sprzed kilku lat raczej nie jest już aktualne. Mnie się wydaje, że sensownie byłoby zrobić te markery nowotworowe, co najmniej PSA (mój mąż miał to badanie zalecone na pierwszej wizycie w klinice).

    Tutaj JK Wolski zaleca jednak AZF i CFTR przy azoospermii i wysokim FSH: http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=63&t=96213&sid=767ff4c5da1c8d3cbcb7972d14638f0a

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabełka wrote:
    Jeśli dobrze kojarzę to umówiliście się do dr Wolskiego.

    Tak, Wolski

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1911 1353

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian jest dokładnie tak jak mówi Saja, trzeba zrobić jak najwięcej badań, jeżeli chcesz czegoś się na tej wizycie dowiedzieć.
    Koniecznie USG (dr Wolski nie robi w trakcie wizyty- jeżeli do niego idziecie) i markery (bo azoo zwiększa ryzyko nowotworów jąder niestety).
    Genetyka też jest ważna bo może wyjaśnić skąd azoo i takie wyniki.

  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1911 1353

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    Którejś z Was mąż miał tak wysokie FSH?

    Z tego co kojarzę to mąż Malinowa5 ma podobny wynik...

  • Norwegian_forest Autorytet
    Postów: 600 629

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Genetyki już nie zdążymy, i tak szykujemy się na dawcę.

    Genetykę gdzieś na NFZ zrobimy albo jakoś taniej niż 1200..

    og0btor.png

    16.03 blastka 5AA =Ignaś <3 | 9dpt beta 208 | 12dpt beta 555
    2 blastki ❄️❄️

    27.02 1dc / 1.03 1ds / 11.03 punkcja 9 komórek / 12.03 6 zarodków

    Za nami:
    azoo, polip endo wycięty, drożne jajowody, polip nr 2
    19.09.2018 - 1 AID :-( 17.10.2018 - 2 AID :-( 12.11.2018 - 3 AID :-(
    11 dc ovi 12 dc AID, 21 mm / 13 dc ovi, 14 dc AID, 21 mm /12 dc ovi, 12 dc AID, 24 mm
  • Kabełka Autorytet
    Postów: 950 492

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jądra to nie tylko płodność mężczyzny, ich stan ma wpływ na zdrowie całego organizmu, więc warto zrobić jak najwięcej badań, tak jak piszą dziewczyny, żeby zdiagnozować powód takiego fsh i azoo u męża lub wykluczyć inne choroby.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 14 grudnia 2017, 16:59

    d9cux48.png
  • Zizu87 Autorytet
    Postów: 1911 1353

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norwegian_forest wrote:
    Genetyki już nie zdążymy, i tak szykujemy się na dawcę.

    Genetykę gdzieś na NFZ zrobimy albo jakoś taniej niż 1200..

    Wiem, że podjęliście decyzję o dawcy.
    Ale badania warto zrobić, żeby sprawdzić czy poza azoo nie ma innego problemu.
    My również dlatego robiliśmy biopsję- celem wykluczenia ewentualnych ognisk nowotworowych w jądrach, bo markery to nie wszystko. U nas na szczęście nic złego się nie znalazło.

  • Malinowa5 Ekspertka
    Postów: 258 62

    Wysłany: 14 grudnia 2017, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak dziewczyny piszą genetyka, dobre usg( Wolski nie robi, a musi je mieć.mowil że jest ważne) i ta inhibine. My też musimy zrobić te markery nowotworowe. Nas genetyka kosztowała 1500 zł. I wyszła ok. Mój mąż miał Fsh 44. Daj znać koniecznie co powiedział Wolski :) powodzenia

    1.07.2017 początek
    1.10.17 wyrok- azoospermia
    1.01.2018 - decyzja AID
    ona- badania ok, tylko podwyższona prolaktyna
    17.02.18.- I AID :(
    15.03.18- II AID :( - ale dlaczego??
    14.05.18- III AID - :(
    5.07.18 - in vitro- 2 maluchy podane
1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)