Forum Męskie sprawy interpretacja badania nasienia-prośba
Odpowiedz

interpretacja badania nasienia-prośba

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ala86 Debiutantka
    Postów: 7 4

    Wysłany: 13 maja 2015, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Mam wyniki badań nasienia męża, ale nic z tego nie rozumiem, proszę o pomoc co o nich sądzicie:

    czas abstynencji - 3,5 dnia
    czas upłynnienia - 50 min norma <60
    objętość - 3,4 ml norma >=1,5ml
    barwa - prawidłowa
    lepkość - (+)
    pH - 8,5 norma >=7,2
    aglutynacja - (-)
    koncentracja - 23 mln/ml norma >15
    liczba plemników w ejakulacje - 78,2 mln norma >39 mln
    liczba kom. okrągłych - 3 mln/ml norma <5
    liczba leukocytów - 0 mln/ml norma <1

    ruch postępowy - 25% norma >32
    ruch całkowity - 59% norma >40
    brak ruchu 41%

    żywotność - 62% norma >58%

    plemniki o prawidłowej budowie - 2% norma >4%

    Na pewno martwi mnie ruch postępowy i prawidłowa budowa?
    Dodam, że mąż nie pali i nie pije...ogólnie prowadzi zdrowy tryb życia.
    Ale jest nadzieja, że z takimi wynikami męża uda nam się naturalnie zaciążyć?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Ala86
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 13 maja 2015, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zróbcie posiew nasienia jesli nie byl robiony ( dobrze by bylo tez zrobic wymazy z cewki w kierunku Myhoplasty, uroplasty i cytomegalii) i USG jader
    PH powyzej 8 i lepkosc oraz uplynnienie moze wskazywac na jakas bakterie , badz zylaki powrozka nasieniennego

    Szanse zawsze sa dziewczyny z podobnymi paramaterami zachodzily choc to trwalo.. ale dalo rade..
    teraz skupcie sie na diagnozowaniu .. ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora 13 maja 2015, 08:52

    Ala86 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ala86 Debiutantka
    Postów: 7 4

    Wysłany: 15 maja 2015, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, że byliśmy wczoraj z tym wynikiem u urologa (pracuje m.in. w klinice Invimed)...

    USG prawidłowe, żadnych żylaków itp.

    Zalecił badania: FSH, LH, PRL, TESTOSTERON I PRZECIWCIAŁA PRZECIWPLEMNKOWE. Gdyby wyniki były nieprawidłowe zaprosił na wizytę.
    Jeżeli będą ok to zlecił wykonanie seminogramu rozszerzonego za 3 m-ce.
    Przez ten okres polecił suplement - Profertil.

    Co Wy na to??

    Wiadomość wyedytowana przez autora 15 maja 2015, 13:47

    Ala86
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 15 maja 2015, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli usg jes ok to ok :)
    hromony dobrze ze kazal zrobic.. tylko pamietajcie zeby robic jes w tym samym dniu najlpiej =rano - tysczy sie to szczegolnie FSH,lH, i testseronu :) bo ona razem daja informacje na temat tage jak funkcjonuja jadra..
    ja bym jednak zrobila posiew i wymaz z cewki.. ale tomoja osobiste zdanie :)

    Ala86 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ala86 Debiutantka
    Postów: 7 4

    Wysłany: 18 maja 2015, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś wysłałam męża na krew :) Popołudniu wyniki, aby czekać trzeba będzie za przeciwciałami 3 dni.

    Ania_84 mówisz, że zrobiłabyś posiew i wymaz mimo jakiegokolwiek wyniku badań hormonów - nawet jeśli będą ok?

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Ala86
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 18 maja 2015, 10:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym bardziej jesli hormony beda ok..zrobiłabym krok w kierunku tych bakterii.. jest sporo przypadkow gdzie w ansieniu nie wychodza leukocyty..a bakteria jest .. i to ona jest głównym problemem.. wejdz na watek o chlamydii .. naparwde sa to bakterie ktore potrafia sporo napsuc..

    wiec jakbym juz robila komplet badan to tego bym nie pominela ..macie wtedy sprawe jasna czy jest wszytsko k czy nie ..wiem ze to troche kasy idzie..ale nie raz warto wiecej wydac i upewnic sie :)

    Ala86 lubi tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ala86 Debiutantka
    Postów: 7 4

    Wysłany: 18 maja 2015, 11:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze wykorzystać stan Twojej wiedzy na ten temat Aniu_84 :)
    Powiedz mi proszę jaki posiew wykonać? Labo wyróżnia dwa: Nasienie posiew (bad. bakter.) (ICD-9: 91.831) oraz Nasienie posiew beztlenowy (bad. bakter.) (ICD-9: 91.831).

    Przypomniało mi się, że kiedyś mąż miał (ok. 2 lata temu) jakby opryszczkę narządów płciowych. Po zastosowaniu maści zniknęła i od tamtego czasu nic się nie dzieje. Czy to może mieć jakiś wpływ na parametry nasienia?

    Co do wydawania kasy na badania, wizyty i leki nie będę się wypowiadać...

    Wiadomość wyedytowana przez autora 18 maja 2015, 11:40

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Ala86
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 18 maja 2015, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz co szczerze mowiac nie wiem ktory jest ktory posiew .. wiem ze czesc posiewow nie wykrywa np bakterii beztlenowych .. ale czy ten ktory wykrywa beztlenowe wykryje inne.. tego nie wiem :) zawsze jak szlismy z mezem robilismy posiew :) i tyle :)

    wiec wg mnie zapytaj sie moze dziewczyn pryz watku chlamydii , uroplasty i mychoplasty .. moze beda bardziej zorientowane :)
    u nas bakterie wyszly w zwyklym posiewie :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ala86 Debiutantka
    Postów: 7 4

    Wysłany: 27 maja 2015, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki męża:

    TSH 0,84 (norma 0,27 - 4,70)
    FSH 9,48 (norma 1,70 - 12,0)
    LH 4,71 (norma 1,10 - 7,00)
    PROLAKTYNA 25,49 (norma <25,00)
    TESTOSTERON 3,31 (norma 3,0 - 10,60)

    czekamy jeszcze na wynik przeciwciał przeciw-plemnikowych...mają być dopiero za tydzień bo gdzieś tam je wysyłają...

    czy z niskawym testosteronem i prl w górnej granicy powinniśmy udać się do lekarza??

    Wiadomość wyedytowana przez autora 27 maja 2015, 10:14

    Ania_84 lubi tę wiadomość

    Ala86
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 27 maja 2015, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    niski testosteron.. bo tak naparwde test w wieku mezczyzny w wieku okkolo 50lat
    FSh jest tez wysokie juz powyzej 9 wskazuje na defekrt jader..wiec LH tez idzie do gory
    moze to byc efekt tego ze testosteron spadł.. i jest to wtedy naturalne.. ale wizyta u lekarza jest na pierweszym miejscu ..PRL powinna spasc jak sie unormuja inne hormony

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny

    Chciałam Was prosić o pomoc w ocenie badania nasienia:
    1) wstępna ocena makroskopowa
    2) ruchliwość i liczba plemników
    3) morfologia plemników
    główki, wstawki, witki

    Czy której z Was się zna?

    pozdrawiam
    Cinderella

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jakie sa wyniki :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już podaję, dziękuję, że ktoś sie odezwał:

    objętość 2,0
    ph 7,2
    lepkość prawidłowa

    ruchliwość (tego nie rozumiem za bardzo)

    ruch postępowy szybki (a) 5,3
    ruch postępowy wolny (b) 12,3
    ruch niepostępowy (c) 14,8
    nieruchome (d) 67,6

    3 pierwsze mam zaznaczone na żółto (badanie robione w Wawie w Klinice Bocian, w ramach bezpłatnego programu). Jesteśmy spoza Wawy, więc jeszcze nie było kiedy i jak skonsultować z lekarzem.

    zaraz podam resztę.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    C.d.

    Liczba plemników 48,7 ml (znów zaznaczone na żółto),
    w ejakulacie 97,4

    plemniki o prawidłowej budowie 6%

    Nieprawidłowości pojedyncze
    tylko główki 60%
    tylko wstawki 6%
    tylko witki 0

    nieprawidłowości złożone
    główka +wstawka 24%
    główka + witka 4%
    wstawka+witka 0
    główka+wstawka+witka 0

    morfologię plemników robilismy prywatnie, w ramach tego samego badania

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39225 31256

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokaldnie jak pisze landryneczka jedyne co to ruchliwosc rzeba by je podrasowac zeby byly szybsze :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 czerwca 2015, 23:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję za odp.

    A co na to podrasowanie? Czy androlog przepisze jakieś leki? A wy Kochane coś polecacie? czytałam, ze wit. B C magnez cynk.

    Jestem zielona... :(

    48,7 sprawdzę jutro, bo mąż już śpi :)

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)