Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Interpretacja wyników - prośba o pomoc!
Odpowiedz

Interpretacja wyników - prośba o pomoc!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Krystianito Nowa

Wysłany: 3 lutego, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników badania nasienia. Ewentualnie co można poprawić i w jaki sposób.

Uplyniennie- 10min < 60min
    Objętość- 2.9 > 1.4 ml
    pH- 7.9 > 7.2
    Lepkość- prawidłowa
    Koncentracja- 19mln > 16mln
    Całkowita liczba-55.10mln > 39mln
    Ruch postępowy szybki- 28%
    Ruch postępowy wolny- 32%
    Ruch szybki +wolny 60% > 30%
    Ruch całkowity 71% > 42%
    Prawidłowa budowa 2% > 4 %
    Koncentracja komórek okrągłych 0.1 < 5mln

• Illuminati Znajoma

Wysłany: 5 lutego, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki wiek? Nadwaga ? Fajki(zielsko, vapy), alko ? Żylaki są?

wiem więcej
  • Krystianito Nowa

Wysłany: 5 lutego, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

29 lat, BMI 23.8 czyli bez nadwagi. Alko i papierosy okazyjnie (powiedzmy raz na dwa tygodnie), poza tym zero. Sport 3 razy w tygodniu (bieganie i siłownia). Żylaków brak.

• Illuminati Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na taki wiek i aktywność to słabo (koncentracja i morfologia). Morfologia wskazuje na jakiś problem: albo styl życia, albo problem medyczny. Na początek zbadaj hormony: FSH, LH , estradiol, prolaktynę, testosteron, wolny testosteron, TSH , białka: albuminę i SHBG oraz lipidy: trójglicerydy i cholesterol. Z tymi wynikami idź do andologa. Przy odpowiednim testosteronie i rozsądnym dawkowaniu suplementów koncentrację powinieneś pobić z 5 razy. Przy 29 latach małe dawki antyosydantów mogą zdziałać cuda, albo wręcz zaszkodzić - lekarz albo dietetyk Ci dobierze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 09:46

wiem więcej
  • Krystianito Nowa

Wysłany: 6 lutego, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie myślałem, że nie są to najlepsze wyniki. Zapisałem się na USG jąder w celu sprawdzenia żylaków, chociaż żadnych objawów nie ma, ani bólu ani widocznych zmian.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ