X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Metoda operacji żylaków powrózka nasiennego
Odpowiedz

Metoda operacji żylaków powrózka nasiennego

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Menszczecin Debiutantka

Wysłany: 17 października 2024, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Mam żylaki powrózka nasiennego o wielkości 3.5mm.
    Urolog zalecił operacje ze względu na ich rozmiar i słabe parametry nasienia.
    Znam 3 metody usuwania żylaków: mikrochirurgicznie, laboraskopowo i embolizacja.
    Lekarz polecał robić w takiej kolejności jak napisałem, ze względu na skuteczność.
    Mikrochirurgicznie kosztuje 15tys i nie jest na NFZ. Pozostałe są.
    Mam opcje wykonać usunięcie metodą laboraskopową w szpitalu Praskim w Warszawie lub embolizacji w Lublinie/Radomiu u dr. Krzysztof Pyra.

Która metodą z dwóch na NFZ, może być skuteczniejsze i mniej inwazyjna? Jeden lekarz poleca w podanej kolejności, a inni każda byle nie chirurgiczna.
    Macie jakiś doświadczenia lub jak sami usuwaliscie?

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie wyniki nasienia? Oraz skąd szukasz lekarza z jakiego rejonu Polski?

Wysłany: 17 października 2024, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Jakie wyniki nasienia? Oraz skąd szukasz lekarza z jakiego rejonu Polski?

Wyniki bardzo słabe. Tu znajdują się wyniki :
    https://imgur.com/a/IUitSQV

Lekarz najlepiej w promieniu 150 km od Warszawy, ale oczywiście dojadę dalej jak polecany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 10:56

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego męża wyniki poniżej miliona ale hormony ok. Badałeś hormony?

My operowaliśmy żylaki metoda mikrochirurgiczna w Piekarach Śląskich za 6 tys. Wiec cena jeszcze względna. Zabieg jednego dnia.
    Jeden lekarz tam operuje ta metoda wiec łatwo wygooglujesz. Wyniki nie wiemy czy się poprawiły bo jeszcze za wcześnie na powtarzanie wyników. Ale sam zabieg i po zabiegu naprawdę kosmetyczny. Zero mocnego bólu po. Co do innych metod ciężko mi stwierdzić.

Wysłany: 17 października 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testosteron mam dobry.
    Za to mam podwyższone Fsh 13.9 norma do 12,4
    i LH 12.5 norma do 8.6

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usuniecie żylaków może ale nie musi poprawić wyników nasienia oraz hormonów. W sumie u Ciebie to jak u nas, nic nie traciliśmy (poza kasą) bo wyniki mocno złe. Przed zabiegiem możesz zastanowić się nad zamrożeniem nasienia na wszelki wypadek.

Jak sama czytałam internety przed zabiegiem i dużo ludzi polecało embolizacje w Lublinie na NFZ jako skuteczna i mało inwazyjna. Ale z własnego doświadczenia niestety poza mikrochirurgia ciężko coś polecić. Trzymam kciuki!

Wysłany: 17 października 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikrochirurgiczna metoda w moich okolicach to 13-16 tys dlatego zastanawiam się nad embolizacją.
    Lekarz jest polecany, opinie również dobre

Masz jakieś złe doświadczenia z innymi metodami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 12:57

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety żadnych nam polecali mikrochirurgie więc poszliśmy jak w dym bo też był krótszy czas rekonwalescencji po niż np po laparoskopii. Może jeszcze ktoś inny się odezwie co operował inna metoda. :)

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 17 października 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż robił laparoskopowo w Luxmed w Warszawa (dr Leszczyński) ze względu że nasz pakiet medyczny to obejmował. Rozważaliśmy również mikrochirurgię u dr Kupisa.
    Mąż zrobił bardzo dogłębne zbadanie tematu w opracowaniach medycznych i kolejność skuteczności + braku komplikacji była taka jak napisałeś: mikrochirurgia potem laparoskopia a na koniec embolizacja. Różnica między mikrochirurgia a laparoskopią była dosyć nieznaczna w % komplikacji, dlatego na nią się zdecydowaliśmy plus oczywiście fakt że laparoskopia była “za darmo”. Na pewno po mikrochirurgii dochodzi się szybciej do siebie. Mąż po laparoskopii około 2 tyg był na L4 i czuł dyskomfort.
    Operacja była dwustronna. USG na początku wykazało żylaki 3mm po lewej stronie. Tuż przed zabiegiem dr Leszczyński poprosił o powtórzenie USG u dr Keller (lokalna guru USG urologicznego), które wykazało malutki żylak również po prawej stronie.

👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901

Wysłany: 17 października 2024, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valie05 wrote:
    Mój mąż robił laparoskopowo w Luxmed w Warszawa (dr Leszczyński) ze względu że nasz pakiet medyczny to obejmował. Rozważaliśmy również mikrochirurgię u dr Kupisa.
    Mąż zrobił bardzo dogłębne zbadanie tematu w opracowaniach medycznych i kolejność skuteczności + braku komplikacji była taka jak napisałeś: mikrochirurgia potem laparoskopia a na koniec embolizacja. Różnica między mikrochirurgia a laparoskopią była dosyć nieznaczna w % komplikacji, dlatego na nią się zdecydowaliśmy plus oczywiście fakt że laparoskopia była “za darmo”. Na pewno po mikrochirurgii dochodzi się szybciej do siebie. Mąż po laparoskopii około 2 tyg był na L4 i czuł dyskomfort.
    Operacja była dwustronna. USG na początku wykazało żylaki 3mm po lewej stronie. Tuż przed zabiegiem dr Leszczyński poprosił o powtórzenie USG u dr Keller (lokalna guru USG urologicznego), które wykazało malutki żylak również po prawej stronie.

Poprawiły się wyniki? Czytałem, że laboraskopowo często uszkadzają tętnice.

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 18 października 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 3 msc mąż miał 4,5mln/ml (przed wyniki wahały się między 0.6 a 1.1 mln/ml). Za 2 tyg zrobi badanie po 6msc od operacji

Menszczecin lubi tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901
  • Zojkaa Ekspertka

Wysłany: 20 października 2024, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, na początku września 2023 mąż miał usuwanie żylaki metodą embolizacji w Lublinie. Cały pobyt w szpitalu i przebieg zabiegu ocenia jak najbardziej na plus, wszystko poszło szybko i sprawnie.

U Nas problem był z małą liczbą nasienia (w 1ml tylko 1,9 a całkowita liczba 9,88), morfologia była 6%.
    Po 4 miesiącach od zabiegu mąż zrobił badanie i w 1ml nasienie nieznacznie wzrosło bo do 7,2 (czyli dalej poniżej normy), ale całkowita liczba wzrosła do 46, a morfologia do 8%.

Na początku września 2023 mąż miał wykonany zabieg, a pod koniec października 2023 zobaczyłam II kreski na teście i obecnie mamy 4 miesięcznego synka 🥹🩵

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

03.2021 puste jajo płodowe 💔

24.10.23 ⏸️🌈
    26.10 💉beta 221,69 prog 27,60
    USG 6+2 - 2,9mm 😍
    USG 8+2 - 1,53cm❤️
    USG 10+2 - 3,35cm❤️
    I prenatalne 12+2 - 5,9cm
    II prenatalne 21+2 - 430g chłopca🩵
    III prenatalne 28+2 - 1306g 🩵

preg.png

Wysłany: 27 października 2024, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie robiliście operacje metodą mikrochirurgiczną i ile zapłaciliście?

Wysłany: 1 listopada 2024, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    U mojego męża wyniki poniżej miliona ale hormony ok. Badałeś hormony?

My operowaliśmy żylaki metoda mikrochirurgiczna w Piekarach Śląskich za 6 tys. Wiec cena jeszcze względna. Zabieg jednego dnia.
    Jeden lekarz tam operuje ta metoda wiec łatwo wygooglujesz. Wyniki nie wiemy czy się poprawiły bo jeszcze za wcześnie na powtarzanie wyników. Ale sam zabieg i po zabiegu naprawdę kosmetyczny. Zero mocnego bólu po. Co do innych metod ciężko mi stwierdzić.

Jak długo bolało po operacji i jak długo leżał?

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bolało nic. Tydzień leżał ale to dla dobra mojej psychiki bo po dwóch dniach już nic mu nie było :)

• Karolove Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2024, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menszczecin wrote:
    Cześć,
    Mam żylaki powrózka nasiennego o wielkości 3.5mm.
    Urolog zalecił operacje ze względu na ich rozmiar i słabe parametry nasienia.
    Znam 3 metody usuwania żylaków: mikrochirurgicznie, laboraskopowo i embolizacja.
    Lekarz polecał robić w takiej kolejności jak napisałem, ze względu na skuteczność.
    Mikrochirurgicznie kosztuje 15tys i nie jest na NFZ. Pozostałe są.
    Mam opcje wykonać usunięcie metodą laboraskopową w szpitalu Praskim w Warszawie lub embolizacji w Lublinie/Radomiu u dr. Krzysztof Pyra.

Która metodą z dwóch na NFZ, może być skuteczniejsze i mniej inwazyjna? Jeden lekarz poleca w podanej kolejności, a inni każda byle nie chirurgiczna.
    Macie jakiś doświadczenia lub jak sami usuwaliscie?

Hey, miałam udrażniany jajowód w Lublinie na NFZ w szpitalu na Jaczewskiego i robią tam też zabiegi na usunięcie żylaków u mężczyzn na radiologii zabiegowej. Nie mamy z tym doświadczenia ale z tego, co widzę na tym wątku i czytałam kiedyś to jest to metoda skuteczna i polecana. I na NFZ, co jest dodatkowym plusem i tak jak w moim przypadku wydałam tylko pieniądze na dojazd.

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    👱 29l
    Wszystko ok 🍀
    👩🏻 36l
    AMH 4.51
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
    11/12.24 stymulacja Lamette 2 IUI nie miała miejsca + pęcherzyk nie pękł. ❌️
    12.24 zmiana kliniki ➡️ IVF kwalifikacja ✅️
    15.1.25 rozpoczęcie stymulacji do IVF:
    2-10 dc Ovaleap 150 j.m.
    7-10 dc Orgalutran 0.25mg
    20.01.25 I monitoring 6l & 6p 🥚
    23.01.25 II monitoring 🔎🥚
  • Kwiecista94 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie zabieg za tydzień metodą laparoskopową

👩‍💼30 🏋️30
    👫8
    Starania od październik 2021
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ