Obniżony testosteron -> oligospermia
-
Cześć,
witam się z wami będąc pewnie w mniejszości na tym forum, nie będąc kobietą, ale sprawa jednak dotyczy obojga płci
zrobiłem badania nasienia, z których wyszła zbyt niska liczba plemników (ok. 23 mln w całości) i tylko 5% prawidłowych. Pozostałe parametry w normie.
Hormony w normie poza jednym - testosteron. Poziom w kolejnych badaniach ok. 260 ng/dl (norma - nie wiedzieć dlaczego bo w internecie piszą, że ponad 350! - od 47 do 980), wolny ok. 12 pg/ml (norma 9-32), SHBG zaniżone - 13 nmol/l (norma 18-54).
Czy ktoś z was mierzył się z takim problemem? W jaki sposób działaliście? Udało się czy nie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2021, 12:52
-
Hej, z tej strony też męska mniejszość. U mnie był problem zarówno z liczbą plemników jak i procentem prawidłowych. Badanie nasienia robiłem 3 razy w ciągu roku. Nie pamiętam dokładnych wartości ale myślę że zrozumiesz o co chodzi.
1 badanie około marca - testosteron ok. 210 - mała liczba plemników, 2 % prawidłowe
2 badanie około czerwca - testosteron (po stymulacji) 1200 - średnia liczba plemników, 2 % prawidłowe
3 badanie październik - testosteron 200 - największa liczba plemników, 4% prawidłowe
Lekarz, który prowadzi mnie i żonę, mówi że jeżeli parametry nasienia są dobre to nie ma co się przejmować testosteronem i na siłę sztucznie go stymulować. Ja osobiście dodatkowo wybrałem się do endokrynologa - pani doktor tak samo stwierdziła że nie ma sensu stymulować skoro bez stymulacji zaraz spada i zaczęła szukać przyczyny, póki co jestem na etapie diagnostyki.Ona 30
Endometrioza III / IV st. ; niskie AMH ; prawy jajnik szczątkowy
On 31
Morfologia 4%
09.2019 Początek starań
02.2020 Początek leczenia i diagnostyki
06.2020 1 IUI
09.2020 Laparoskopia - usunięcie ognisk endometriozy
11.2020 2 IUI
02.2021 początek procedury IN VITRO
03.2021 COVID....
01.04.2021 Transfer
09.04.2021 Beta 0
24.04 Punkcja na cyklu naturalnym z letrozolem (pobrano 2 kumulusy - przestały się rozwijać w 4 dobie)
29.04 Transfer drugiego mrozaczka
07.05 Beta 0.17
11.2021 Badania immunologii dr Paśnik -
Wiewiórki wrote:Hej, z tej strony też męska mniejszość. U mnie był problem zarówno z liczbą plemników jak i procentem prawidłowych. Badanie nasienia robiłem 3 razy w ciągu roku. Nie pamiętam dokładnych wartości ale myślę że zrozumiesz o co chodzi.
1 badanie około marca - testosteron ok. 210 - mała liczba plemników, 2 % prawidłowe
2 badanie około czerwca - testosteron (po stymulacji) 1200 - średnia liczba plemników, 2 % prawidłowe
3 badanie październik - testosteron 200 - największa liczba plemników, 4% prawidłowe
Lekarz, który prowadzi mnie i żonę, mówi że jeżeli parametry nasienia są dobre to nie ma co się przejmować testosteronem i na siłę sztucznie go stymulować. Ja osobiście dodatkowo wybrałem się do endokrynologa - pani doktor tak samo stwierdziła że nie ma sensu stymulować skoro bez stymulacji zaraz spada i zaczęła szukać przyczyny, póki co jestem na etapie diagnostyki. -