X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Obniżony testosteron -> oligospermia
Odpowiedz

Obniżony testosteron -> oligospermia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • meskastrona Nowa

Wysłany: 15 lutego 2021, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

witam się z wami będąc pewnie w mniejszości na tym forum, nie będąc kobietą, ale sprawa jednak dotyczy obojga płci :)

zrobiłem badania nasienia, z których wyszła zbyt niska liczba plemników (ok. 23 mln w całości) i tylko 5% prawidłowych. Pozostałe parametry w normie.

Hormony w normie poza jednym - testosteron. Poziom w kolejnych badaniach ok. 260 ng/dl (norma - nie wiedzieć dlaczego bo w internecie piszą, że ponad 350! - od 47 do 980), wolny ok. 12 pg/ml (norma 9-32), SHBG zaniżone - 13 nmol/l (norma 18-54).

Czy ktoś z was mierzył się z takim problemem? W jaki sposób działaliście? Udało się czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2021, 12:52

• Betelgeza Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, super, że morfologia w normie. Co do reszty, konsultacja z andrologiem na pewno wiele rozjaśni. Wydaje mi się, że uregulowanie hormonów oraz suplementy poprawią ilość. Rozumiem, że żywotność i ruchliwość w normie?

klz9piqv2xhltk1y.png
  • meskastrona Nowa

Wysłany: 16 lutego 2021, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, co do hormonów, lepiej skonsultować to z andrologiem czy endokrynologiem?

Dokładnie tak, pozostałe rzeczy w normie.

• Wiewiórki Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, z tej strony też męska mniejszość. U mnie był problem zarówno z liczbą plemników jak i procentem prawidłowych. Badanie nasienia robiłem 3 razy w ciągu roku. Nie pamiętam dokładnych wartości ale myślę że zrozumiesz o co chodzi.
    1 badanie około marca - testosteron ok. 210 - mała liczba plemników, 2 % prawidłowe
    2 badanie około czerwca - testosteron (po stymulacji) 1200 - średnia liczba plemników, 2 % prawidłowe
    3 badanie październik - testosteron 200 - największa liczba plemników, 4% prawidłowe

Lekarz, który prowadzi mnie i żonę, mówi że jeżeli parametry nasienia są dobre to nie ma co się przejmować testosteronem i na siłę sztucznie go stymulować. Ja osobiście dodatkowo wybrałem się do endokrynologa - pani doktor tak samo stwierdziła że nie ma sensu stymulować skoro bez stymulacji zaraz spada i zaczęła szukać przyczyny, póki co jestem na etapie diagnostyki.

Ona 30
    Endometrioza III / IV st. ; niskie AMH ; prawy jajnik szczątkowy

On 31
    Morfologia 4%

09.2019 Początek starań
    02.2020 Początek leczenia i diagnostyki
    06.2020 1 IUI
    09.2020 Laparoskopia - usunięcie ognisk endometriozy
    11.2020 2 IUI
    02.2021 początek procedury IN VITRO
    03.2021 COVID....
    01.04.2021 Transfer
    09.04.2021 Beta 0
    24.04 Punkcja na cyklu naturalnym z letrozolem (pobrano 2 kumulusy - przestały się rozwijać w 4 dobie)
    29.04 Transfer drugiego mrozaczka
    07.05 Beta 0.17
    11.2021 Badania immunologii dr Paśnik
  • meskastrona Nowa

Wysłany: 17 lutego 2021, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórki wrote:
    Hej, z tej strony też męska mniejszość. U mnie był problem zarówno z liczbą plemników jak i procentem prawidłowych. Badanie nasienia robiłem 3 razy w ciągu roku. Nie pamiętam dokładnych wartości ale myślę że zrozumiesz o co chodzi.
    1 badanie około marca - testosteron ok. 210 - mała liczba plemników, 2 % prawidłowe
    2 badanie około czerwca - testosteron (po stymulacji) 1200 - średnia liczba plemników, 2 % prawidłowe
    3 badanie październik - testosteron 200 - największa liczba plemników, 4% prawidłowe

Lekarz, który prowadzi mnie i żonę, mówi że jeżeli parametry nasienia są dobre to nie ma co się przejmować testosteronem i na siłę sztucznie go stymulować. Ja osobiście dodatkowo wybrałem się do endokrynologa - pani doktor tak samo stwierdziła że nie ma sensu stymulować skoro bez stymulacji zaraz spada i zaczęła szukać przyczyny, póki co jestem na etapie diagnostyki.
    Czy nie jest tak, że ta stymulacja miała opóźniony efekt i poskutkowała podwyższoną liczbą dopiero w drugiej połowie roku? Sądzę, że jeśli stymulację zakończyłeś w czerwcu, to testosteron spadł po paru tygodniach/miesiącach i optymalne stężenie mogło być ok. lipca - sierpnia, a wtedy (70 kilka dni spermatogenezy) najlepsze wyniki byłyby w październiku...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ