Od 0% do 7% morfologii
-
Witajcie,
Postanowiłam napisać, żeby dać nadzieję tym, którzy już jej nie mają. Tak jak my nie mieliśmy.
Staraliśmy sie z partnerem o dziecko lącznie 4 lata. 3 lata temu wyszly bardzo słabe parametry nasienia, glowna przyczyna 0% morfologii. Przypisane cale masy suplementacji, po konsultacjach i ponownych badaniach - jedyna diagnoza to proba in vitro.
Poszukaliśmy innego androloga, ten bardziej w nas wierzył, zalecił dodatkową suplementację, zmienę trybu życia, dużo ruchu itd. Wyniki nieco drgnęły do 3% - ale ciąży nie było kolejne 2 lata.. Byliśmy już zrezygnowani. Ja 35 lat, partner 40.
Przed decyzją in vitro chcieliśmy sprobować wszystkiego co się da, aby ciąża udała sie naturalnie. Przełomem u nas okazała się akupunktura.. i zalecenia z medycyny chińskiej.. Wizyty zaczęliśmy pod koniec września, łącznie byliśmy na ok 9 spotkaniach. W styczniu ponowne badanie nasienia - szok bo morfologia 7%! I w tym samym momencie okazało sie, że jest naturalna ciąża..
Piszę to, ponieważ wiem jak ciężka jest droga z brakiem nadziei. Każda/każdy z nas ma inną historię, ale nie poddawajcie się. My niejednokrotnie słyszeliśmy od andrologów, że już tylko in vitro, że na inseminacje też nie mamy szans..
Próbujcie, szukajcie, czasami zmiana nawyków żywieniowych, ogrzanie organizmu od środka plus akupunktura potrafi zdziałać cuda.. nie wierzyłam jak czytałam o tym opinie innych, ale skoro zadziałało też u nas, to dzielę się tym z innymi.
Pozdrawiam ☺️🙏Landrynka16, Izi, Pustynia, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
-
Cześć,
A czy morfologia ma naprawdę tak kluczowe znaczenie? Ja się dowiedziałam, że to tylko kwestia wyglądu plemnika - taki też może mieć zdrowy materiał genetyczny. Lekarz powiedział, że u nas wyniki nasienia są ok
Czytałam też, że przy dobrych parametrach morfologia nie ma takiego znaczenia, to jak to właściwie jest?
Czy u was tylko morfologia wychodziła tak źle, a reszta była ok?
Szczerze mnie zmartwiłaś, zerknij na moją stopkę i nasze wyniki 😕31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
Koniczyna89 wrote:Witajcie,
Postanowiłam napisać, żeby dać nadzieję tym, którzy już jej nie mają. Tak jak my nie mieliśmy.
Staraliśmy sie z partnerem o dziecko lącznie 4 lata. 3 lata temu wyszly bardzo słabe parametry nasienia, glowna przyczyna 0% morfologii. Przypisane cale masy suplementacji, po konsultacjach i ponownych badaniach - jedyna diagnoza to proba in vitro.
Poszukaliśmy innego androloga, ten bardziej w nas wierzył, zalecił dodatkową suplementację, zmienę trybu życia, dużo ruchu itd. Wyniki nieco drgnęły do 3% - ale ciąży nie było kolejne 2 lata.. Byliśmy już zrezygnowani. Ja 35 lat, partner 40.
Przed decyzją in vitro chcieliśmy sprobować wszystkiego co się da, aby ciąża udała sie naturalnie. Przełomem u nas okazała się akupunktura.. i zalecenia z medycyny chińskiej.. Wizyty zaczęliśmy pod koniec września, łącznie byliśmy na ok 9 spotkaniach. W styczniu ponowne badanie nasienia - szok bo morfologia 7%! I w tym samym momencie okazało sie, że jest naturalna ciąża..
Piszę to, ponieważ wiem jak ciężka jest droga z brakiem nadziei. Każda/każdy z nas ma inną historię, ale nie poddawajcie się. My niejednokrotnie słyszeliśmy od andrologów, że już tylko in vitro, że na inseminacje też nie mamy szans..
Próbujcie, szukajcie, czasami zmiana nawyków żywieniowych, ogrzanie organizmu od środka plus akupunktura potrafi zdziałać cuda.. nie wierzyłam jak czytałam o tym opinie innych, ale skoro zadziałało też u nas, to dzielę się tym z innymi.
Pozdrawiam ☺️🙏
Hej. Gdzie korzystaliście z tej akupunktury?👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Cześć dziewczyny, przychodzę do was z wynikami
Objętość 2.1 ml
pH 8.1
Całkowita liczba plemnikow w ejakulacie 396.17, koncentracja 188.65 mln/ml
Odsetek żywych plemników 65
Ruch szybki postępowy 11.96
Ruch wolny postępowy 7.64
Ruch niepostepowy 3.65
Nieruchome 76.75
Morfologia 0%
Czas upłynnienia <60 min
Da się to w ogóle jakoś poprawić? Staramy się już 1.5 roku, ale jak widać bez sensu ;( -
Maaniusia wrote:Cześć dziewczyny, przychodzę do was z wynikami
Objętość 2.1 ml
pH 8.1
Całkowita liczba plemnikow w ejakulacie 396.17, koncentracja 188.65 mln/ml
Odsetek żywych plemników 65
Ruch szybki postępowy 11.96
Ruch wolny postępowy 7.64
Ruch niepostepowy 3.65
Nieruchome 76.75
Morfologia 0%
Czas upłynnienia <60 min
Da się to w ogóle jakoś poprawić? Staramy się już 1.5 roku, ale jak widać bez sensu ;(
Hej. Szczerze oprócz tej morfologii to super wyniki… nawet jeśli ruch jest teoretycznie 12 procent to i tak super wynik przy takiej ilości
Morfologia dotyczy tylko małego fragmentu nasienia. Robiliście więcej niż jedno badanie?👩30l.
👱♂️33l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
12cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)
Walczymy dalej! -
Hej, u nas dwóch andrologów, u których byliśmy w Warszawie twierdzili, że przy morfologii 0% ciężko o zapłodnienie bo nawet jak plemnik będzie zdrowy i szybki to przy nieodpowiedniej budowie nie przebije się do komórki jajowej. Nie będzie miał takiej mocy - bo żeby moc sie przebić musi mieć konkretny kształt glowki. Mówili to na podstawie zdjęć budowy plemników z badania mojego partnera. Resztę mieliśmy w normie, tylko ta morfologia.. Jeden z nich twierdził, że zostało juz nam tylko in vitro bo przy inseminacji nawet z taką morfologią plemniki sobie nie poradzą.
Drugi trochę bardziej w nas wierzył i mówił, że wyniki można poprawić - suplementacja, zrzuceniem kg i ruchem. Stosowaliśmy wszystko, mimo wszystko 3 lata bez efektów..
My chodziliśmy na akupunkturę we Wroclawiu. Czy któraś z Was jest z tych okolic?
Kokosik lubi tę wiadomość
-
Koniczyna89 wrote:Hej, u nas dwóch andrologów, u których byliśmy w Warszawie twierdzili, że przy morfologii 0% ciężko o zapłodnienie bo nawet jak plemnik będzie zdrowy i szybki to przy nieodpowiedniej budowie nie przebije się do komórki jajowej. Nie będzie miał takiej mocy - bo żeby moc sie przebić musi mieć konkretny kształt glowki. Mówili to na podstawie zdjęć budowy plemników z badania mojego partnera. Resztę mieliśmy w normie, tylko ta morfologia.. Jeden z nich twierdził, że zostało juz nam tylko in vitro bo przy inseminacji nawet z taką morfologią plemniki sobie nie poradzą.
Drugi trochę bardziej w nas wierzył i mówił, że wyniki można poprawić - suplementacja, zrzuceniem kg i ruchem. Stosowaliśmy wszystko, mimo wszystko 3 lata bez efektów..
My chodziliśmy na akupunkturę we Wroclawiu. Czy któraś z Was jest z tych okolic?
Rozumiem.
Kurczę, jednak nam przy morfologii 1% udało się dość szybko.
83% u mojego męża to pędzelkowate, prawidłową główkę ma 50%, Witka i wstawka ponad 80, a akrosom 35%
Nie byliśmy u androloga i nikt nam dokładnie nie badał wyników. Moja ginekolog, która prowadzi nasz przypadek stwierdziła, że na ten moment wyniki są ok. Jednak my poprawiamy je przede wszystkim dietą
31 👩🦳 34 🧔♂️
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 💔💔💔 6+2
01.2025 walczymy od nowa 🍀 -
Chmurka21 wrote:Hej. Szczerze oprócz tej morfologii to super wyniki… nawet jeśli ruch jest teoretycznie 12 procent to i tak super wynik przy takiej ilości
Morfologia dotyczy tylko małego fragmentu nasienia. Robiliście więcej niż jedno badanie? -