X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Podwyższona prolaktyna
Odpowiedz

Podwyższona prolaktyna

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Syla87 Autorytet
    Postów: 1426 1089

    Wysłany: 10 lutego 2021, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mężowi wyszła prolaktyna 21.90 przy normie 4,04-15,2

    Czy to duże odchylenie? Może mieć wpływ na płodność? I do kogo iść na konsultacje? Umówił się na jutro na telewizyte do internisty i urologa bo nie wiemy do kogo uderzyć z tym w kontekście badań nasienia (obniżona morfo). Miałyście do czynienia z odchyleniami prolaktyny u faceta?

    Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

    Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 2004 2066

    Wysłany: 10 lutego 2021, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mój mąż ma wynik prolaktyny 20,01, konsultował z urologiem, który mówił że taki wynik jest ok, mówiłam też o tym wyniku w klinice, w której się leczymy, moja ginekolog potwierdziła, że nie ma się czym martwić bo nie jest dużo odchylone od normy. A inne badania hormonów robił?

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
  • Syla87 Autorytet
    Postów: 1426 1089

    Wysłany: 10 lutego 2021, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Hej, mój mąż ma wynik prolaktyny 20,01, konsultował z urologiem, który mówił że taki wynik jest ok, mówiłam też o tym wyniku w klinice, w której się leczymy, moja ginekolog potwierdziła, że nie ma się czym martwić bo nie jest dużo odchylone od normy. A inne badania hormonów robił?

    Dziękuje za odpowiedz ☺️ Robił jeszcze tsh ale nie teraz, z pół roku temu i było ok, teraz robił progesteron to miał 0,20 i testosteron 528 przy normach 249-836 no i morfologię i tez jest ok

    Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

    Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 2004 2066

    Wysłany: 10 lutego 2021, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Dziękuje za odpowiedz ☺️ Robił jeszcze tsh ale nie teraz, z pół roku temu i było ok, teraz robił progesteron to miał 0,20 i testosteron 528 przy normach 249-836 no i morfologię i tez jest ok

    Na wszelki wypadek niech skonsultuje to z urologiem, napewno nie zaszkodzi, może dowiecie się czegos innego 🙂 mój badał jeszcze Estradiol, FSH, LH, progesteron, prolaktyne i testosteron (wyczytałam że przy słabym wyniku nasienia warto zbadać te hormony) z tym że u nas jeśli chodzi o nasienie to raczej wszystko poniżej normy przez żylaki powrozka nasiennego,bo hormony wyszły ok..

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
  • Betelgeza Autorytet
    Postów: 310 161

    Wysłany: 10 lutego 2021, 19:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mój mąż też ma podwyższoną 20,70 przy normie 15,20; 1% morfologia. Ja również mam podwyższoną i to znacznie bo 47 przy normie 23

    Najlepiej chyba konsultować z andrologiem, idealnie ze specjalistami w klinice leczenia niepłodności.

    Podwyższona prolaktyna u mężczyzn ponoć może zaburzać płodność - problemy z erekcją, obniżona ilość i ruchliwość plemników. Żeby jednak wyrokować, trzeba pewnie powtórzyć badania. To podwyższenie może być jednorazowe.

    Mąż miał badanie jeszcze FSH i testosteron, w normie

    klz9piqv2xhltk1y.png
  • Gorzka_Czekolada Koleżanka
    Postów: 43 27

    Wysłany: 10 lutego 2021, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Dziewczyny mężowi wyszła prolaktyna 21.90 przy normie 4,04-15,2

    Czy to duże odchylenie? Może mieć wpływ na płodność? I do kogo iść na konsultacje? Umówił się na jutro na telewizyte do internisty i urologa bo nie wiemy do kogo uderzyć z tym w kontekście badań nasienia (obniżona morfo). Miałyście do czynienia z odchyleniami prolaktyny u faceta?


    Mój mąż dostał dostinex na prolaktyne.Po połowie tabletki wynik się bardzo poprawił.nam przepisał go dr.Rogoza z Gdyni

  • Syla87 Autorytet
    Postów: 1426 1089

    Wysłany: 10 lutego 2021, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z objawów które wyczytałam to obniżone libido. Bo jeśli chodzi o nasienie to tylko morfologia 1% reszta ruch itp. w normie. Jutro ma telewizytę to zobaczymy co powiedzą, ale może jest to jakiś trop do tego ze jest niska morfo

    Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

    Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 2004 2066

    Wysłany: 10 lutego 2021, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gorzka_Czekolada wrote:
    Mój mąż dostał dostinex na prolaktyne.Po połowie tabletki wynik się bardzo poprawił.nam przepisał go dr.Rogoza z Gdyni

    A jaki wynik prolaktyny miał Twój mąż??

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
  • Syla87 Autorytet
    Postów: 1426 1089

    Wysłany: 11 lutego 2021, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak informacyjnie zostawiam. Mąż miał konsultacje z endokrynologiem. Pani doktor powiedziała ze to jest odchylenie nie duże ale trzeba sprawdzić w kontekście problemów z płodnością i tej morfologii. Wiec mąż dostał badania na tarczyce + badanie prolaktyny z obciążeniem (!?) takie ze najpierw robi krew, potem tabletka i po godzinie znów krew (na prolaktyne), zobaczymy czy jest to powód obniżonych parametrów

    PozytywnaAna lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

    Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 2004 2066

    Wysłany: 11 lutego 2021, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Dziewczyny tak informacyjnie zostawiam. Mąż miał konsultacje z endokrynologiem. Pani doktor powiedziała ze to jest odchylenie nie duże ale trzeba sprawdzić w kontekście problemów z płodnością i tej morfologii. Wiec mąż dostał badania na tarczyce + badanie prolaktyny z obciążeniem (!?) takie ze najpierw robi krew, potem tabletka i po godzinie znów krew (na prolaktyne), zobaczymy czy jest to powód obniżonych parametrów


    Dobrze wiedzieć, a badania na tarczycę to tylko tsh czy jakieś jeszcze?

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
  • miska122 Autorytet
    Postów: 3259 5993

    Wysłany: 12 lutego 2021, 07:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek330 wrote:
    Dobrze wiedzieć, a badania na tarczycę to tylko tsh czy jakieś jeszcze?

    Pełne badania na tarczycę to tsh, ft4, ft3, antyTpo, antTg i USG tarczycy. Dobrze raz w życiu zrobić wszystkie.

    Moniek330 lubi tę wiadomość

    Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero
    homocysteina we wrześniu 8,5 - w styczniu 6,2 :)

    On: hipoglikemia reaktywna
    Morfologia 21.09 - 2%, 11.01 - 3%
    DFI 21.09 - 38% , 11.01 - 37% :(

    10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    Starania od 05.19, ponowne od 05.20
    04.04.21 II
    05.04.21 - beta 29,93
    07.04.21 - beta 108,98 (272%)
    09.04.21 - beta 295,7 (171%)
    16.04.21 - 7058,29
    26.04.21 - Jest <3
    19.06 - 244g pięknego chłopczyka <3
    26.07 - połówkowe 300g <3
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 gram<3

    NF43p2.png
  • Moniek330 Autorytet
    Postów: 2004 2066

    Wysłany: 12 lutego 2021, 18:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Pełne badania na tarczycę to tsh, ft4, ft3, antyTpo, antTg i USG tarczycy. Dobrze raz w życiu zrobić wszystkie.

    Dziękuję za odpowiedź. Czyli muszę wysłać męża raz jeszcze na badania 🙈

    Starania od 01.2020
    Ona: 27 lat
    🔸AMH 12.2020 - 1,78
    🔸Jajowody drożne, histeroskopia ok
    🔸 Kir AA (mąż HLA-C C1/C2), cytokiny-ok
    On: 29 lat
    🔸 Słabe wyniki nasienia ➡ koncentracja: 1-3mln, DFI: 33%
    🔸od 17.04.22 kuracja Clostilbegyt+Pentohexal
    ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

    💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA nieudany
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    Od 15.06 Accofil, Encorton, Acard, Neoparin
    2.07 jest serduszko 💗 FHR 145/min
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    aAokp2.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ