Podwyższona prolaktyna u mężczyzn
-
nick nieaktualnyHej, U nas kolejne diagnozy. Mąż dziś był na badaniach hormonów i na seminogramie rozszerzonym o dna plemników itp. Te drugie wyniki będą do 10dni, ale z hormonów wyszła mu podwyższona prolaktyna (norma do 15 a on ma 21). U mężczyzn może to głównie oznaczać gruczolaka przysadki co szczerze u niego jest możliwe, bo nawet ma objawy których wcześniej nie łączono z tym. Ma zaburzenia widzenia i częste bóle głowy z tym związane. Łączył to z pracą przy komputerze, ale o nadciśnieniem. Tzn oczywiście nie bawie się w lekarza. Umówił się na dziś do dobrej endokrynolog, zobaczymy co powie. Testosteron ma 290 gdzie normy są 230-800 czyli za wysoki nie jest. No w każdym bądź razie wyniki te mogą wskazywać na te problemy z nasieniem które ma, czyli obniżona ruchliwość i morfologia na granicy. Za 1,5tygodnia wizyta u androloga i zobaczymy co z resztą wyników.
Czy mąż którejś z Was miał może badana prolaktynę i taka wyszła? -
nick nieaktualny
-
Mój mąż miał prolaktynę ok 45, potem ok 30 przy normie 15. Był u dwóch endokrynologów i kazali się tym nie przejmować, gruczolaka się podejrzewa ok 100. Ma się czasem badać i sprawdzać poziom. A przy bólach głowy i zaburzeniach widzenia warto zbadać czy nie ma jaskry.
JagnaaJankowskaa lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
nick nieaktualnyHej Selina,
Daj znać co powiedział wasz endokrynolog. Mój mąż też ma podwyższoną prolaktynę, początkowo endokrynolog zalecił zbicie tego bromergonem, ale strasznie źle się mąż po tym czuł. Robiliśmy też prolaktynę z obciążeniem, zrobiliśmy tomografię, gruczolaka nie ma, oznaczyliśmy poziom makroprolaktyny, której poziom też był za duży. Endokrynolog stwierdził, że to hiperprolaktynemia czynnościowa i że podwyższony poziom makro oznacza, że nie powinna mieć ona wpływu na nasienie, ale nie wiem czy tak to do końca jest.
Boję się, że ta prolaktyna jest zwiększona przez stres - mąż jest bardzo nerwowy i wszystkim się zamartwia i przejmuje - a to ciężko zmienić -