Prośba o interpretacje badań nasienia
-
Dziewczyny drogie, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników nasienia,gdyż jestem w tym zielona... domyślam sie ze musimy poprawic ruch, może coś polecicie? Suplementuje maz fertilman zwykły. Mam nadzieje ze wszystko będzie zrozumiałe (tłumacze z innego języka):
Koncentracja plemników 94 mln/ml (norma od 15)
Ilość plemników w ejakulacie 197,4 mln (norma od 39)
Ruch postępowy A+B 16% (norma od 32)
Nieruchome 52%
Ruch ogólny A+B+C 48% ( norma od 40)
Plemniki żywe 48% (norma od 58)
Plemniki o prawidłowej budowie (morfologia) 18% (norma od 4)
Plemniki o patologicznej budowie 82%25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Mój mąż a bardzo podobne wyniki w drugim badaniu. kojarzę z innych wątków, że jesteś w ciąży czy udało się z takim nasieniem naturalnie?
Martyna33 lubi tę wiadomość
-
Gosia24 wrote:Mój mąż a bardzo podobne wyniki w drugim badaniu. kojarzę z innych wątków, że jesteś w ciąży czy udało się z takim nasieniem naturalnie?
Cześć Gosiu! Badanie nasienia robiliśmy 22.04 i w tym samym cyklu zaszłam w ciąże Jak najbardziej udało się naturalnie. Wdrozylam suplementy : lkarnityne, witC i fertilman, omega 3 ale już wtedy byłam w ciąży. Mąż od razu wiec zrezygnował z suplementów po tygodniu. Wcześniej przed badaniami nasienia (od marca) supelmentowal zwykły Fertilman i Omega 3.
Dodam tylko ze miałam bardzo pokręcony cykl wtedy, owulacja przyszła w dzień planowanego okresu a wiec totalnie się nie spodziewaliśmy. Mówię do męża „chodź, wywołamy okres” 😂😂. A dążę do tego, ze to był jeden stosunek w OKOLICY owulacji, przed którym tydzień nic nie było (a wiec plemniki były hmmm stare😂). Także wszystko jest możliwe!25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Mój mąż bierze Nucleox na polecenie lekarza bo miał słabą morfologię, teraz ma 24% ale ruch a+b+c ok 29%. Mamy jechać do androloga, ja mam cykle stymulowane więc też ciężko u nas to wygląda tak że mąż wraca tylko na weekendy więc wtedy działamy też po 5 dniach mam nadzieje ze u nas też się uda naturalnie
-
Gosia24 wrote:Mój mąż bierze Nucleox na polecenie lekarza bo miał słabą morfologię, teraz ma 24% ale ruch a+b+c ok 29%. Mamy jechać do androloga, ja mam cykle stymulowane więc też ciężko u nas to wygląda tak że mąż wraca tylko na weekendy więc wtedy działamy też po 5 dniach mam nadzieje ze u nas też się uda naturalnie
Myśmy tez konsultowali ten wynik a andrologiem i generalnie nic ciekawego nie doradził. Mówił żeby powtórzyć wyniki u nich w klinice, ale się nie zdecydowaliśmy. Generalnie mówił Że nie jest tak źle.
Moja gin powiedziała to samo- żeby narazie próbować po prostu z takim ruchem, bo ja już raz zaszłam w ciąże ale poroniłam. No ale znalazł się plemnik który dotarł i teraz tez się znalazł.
Starajcie się na spokojnie. U Ciebie jeszcze stymulacje i ograniczony czas na starania. A trafiacie w owulacje? Stricte w dzień owulacji?
Na Twoim miejscu dołożyłbym lkarnityne 1000, ona działa cuda na ruchWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 13:37
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Ja też raz już zaszłam ale była to cb w 1 cyklu stymulowanym. staram się to wszystko tak regulować żeby owulacja miala szanse wystąpić ok weekendu, ale jeżeli będzie inaczej to mąż ma wziąć tydzień wolnego. Plusem jest to że nie ma go tylko 4 dni więc plemniki jeszcze mają szanse przeżyć
mamy jeszcze 3 cykle, później lekarz mówił o klinice niepłodności ale jakoś mnie to przeraża, czuję się za młada żeby tam iść i słuchać o invitro. narazie jeszcze będę robić drożność dla świętego spokoju
i dzięki, rozglądnę się za tą l karnityną a możesz coś polecic? -
A to faktycznie, to ten lek jest chyba ma bazie lkarnityny To powinien coś ruszyć
No rozumiem Cię, bo mnie myśl o invitro tez przeraża. Ze już? Przecież taka młoda jestem. Ale tez ja mam swoje owulacje, wiec mogę próbować długo. A Ty u siebie nie próbowałaś przywrócić owulacji? Dieta na obniżenie androgenów, suplementy ?
Bez owulacji i stymulacji to faktycznie trochę strata czasu, lepiej od razu iść w invitro No chyba ze cud się stanie25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
przez 4 lata miałam hamowane wszystko duphastonem.... jestem teraz okropnie zła. tak naprawde nie wiem czy bez leków miałabym swoją owulację czy nie. myśle że będziemy próbować jeszcze tą stymulacje 3 cykle jeżeli się nie uda to dajemy spokój. wzięłam się za dietę z niskim ig wiec myslę że jakiś efekt w końcu bedzie. w dodatku jestem pielęgniarką i pracuję na noce i może to też wpływać na brak regularności. 😒
-
Gosia24 wrote:przez 4 lata miałam hamowane wszystko duphastonem.... jestem teraz okropnie zła. tak naprawde nie wiem czy bez leków miałabym swoją owulację czy nie. myśle że będziemy próbować jeszcze tą stymulacje 3 cykle jeżeli się nie uda to dajemy spokój. wzięłam się za dietę z niskim ig wiec myslę że jakiś efekt w końcu bedzie. w dodatku jestem pielęgniarką i pracuję na noce i może to też wpływać na brak regularności. 😒
O jak ja dobrze to znam. Jak odstawiłam tabletki anty to nie dostałam okresu przez pół roku i lekarz wypisał mi luteine żeby brać od 16dc i zachodzić w ciąże. Wtedy jeszcze nie ogarnialam tak medycyny. Ciąża nie nastąpiła w ciągu pół roku wiec odstawiłam w cholerę i okazało się ze mam własne owulacje, tylko w 20-24dc (luteina je hamowała oczywiście). Fakt, cykle mam trochę długie, ale za to owulacyjne
Także próbuj jeszcze ze stymulacją a potem działaj suplementami i dietką i niech się stanie cud ❤️25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
myślę że podobnie mogło być i u mnie duphastom od 16dc. miesiąc w miesiąc, ahhh gdybym wtedy wiedziała tyle co wiem teraz taki właśnie mam zamiar! sprawdzałaś owulacje na monitoringu czy testami, jak tak to jakimi?
-
Gosia24 wrote:myślę że podobnie mogło być i u mnie duphastom od 16dc. miesiąc w miesiąc, ahhh gdybym wtedy wiedziała tyle co wiem teraz taki właśnie mam zamiar! sprawdzałaś owulacje na monitoringu czy testami, jak tak to jakimi?
Koniecznie sprawdz monitoringiem. Tak ze dwa cykle pod rząd, pójdź w okresie po owulacyjnym, żeby było widać ciałko żółte. A kiedy by mogła być ta owulacja obserwuj z pomocą testów, temperatury, śluzu. Jak już będziesz myślała ze jest po- to na usg marsz
Testy owu pokazują ze LH jest wysokie, ale pęcherzyk może nie pęknąć i do owulacji nie dojdzie. Wiele razy tez test owu wychodził mi negatywny a na usg było widać ze owulacja była25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]