X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Proszę o pomoc w odczytaniu wyników badań nasienia
Odpowiedz

Proszę o pomoc w odczytaniu wyników badań nasienia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kiki1997 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Będę wdzięczna z apomoc w odczytaniu wyników
    Abstynencja 2 dni
    Wypisze to co jest na czerwono bo reszta jest okej
    Koncentracja plemników 12,81 norma >16mln
    Morfologia 1%
    Plemniki nieprawidlowe 99% norma <96%
    Jeśli chodzi o ruch to jest okej , ilość plemników też ale martwi mnie ta koncentracja i morfologia

• eithela Koleżanka

Wysłany: 2 lutego 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego to samo, ruch ok ale koncentracja 10mln (było 16) a całkowite 35mln. Morfologia 1%. Będzie zalecana dalsza konsultacja u androloga, w tym badanie USG jąder, testosteron, prolaktyna i badania na bakterie - mycoplasma, ureaplasma i chlamydia trachomatis. U nas nic nie wyszło, więc nie będą ustalać przyczyny słabego nasienia.

Ona 26
    AMH 1,90;
    On 28
    Słaba jakość nasienia;
    10 mln koncentracja; całkowita ilość 35 mln
    Morfologia 1%

05.2023 histeroskopia

Starania od VIII 2021
  • Kiki1997 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eithela wrote:
    U mojego to samo, ruch ok ale koncentracja 10mln (było 16) a całkowite 35mln. Morfologia 1%. Będzie zalecana dalsza konsultacja u androloga, w tym badanie USG jąder, testosteron, prolaktyna i badania na bakterie - mycoplasma, ureaplasma i chlamydia trachomatis. U nas nic nie wyszło, więc nie będą ustalać przyczyny słabego nasienia.
    Myślisz, że te wyniki są bardzo słabe? Zastanawiam sie czy 2 dni Abstynencji mogły na to wpłynąć.

• Mas Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno najlepsze są 3, ale aż takiego wpływu to raczej nie ma. Mój też ma podobne wyniki. Czekamy na wyniki posiewu. Hormony i kwestie andrologiczne w porządku, czyli albo przyczyna leży głębiej, albo znowu jakieś bakterie (rok temu były i po przeleczeniu poprawił się troche wynik ogólny).

👱39 🧔38
    Starania ok.2 lat
    👱 Amh 3,95,
    🧔 Tetrazoospermia
    1. IFV
    04.2023
    19 komórek pobranych/13 zapłodnionych
    5 ❄️ 2x5.1.1, 5.1.2,5.2.1, 5.2.2
    Pgt-a: 1❄️ czeka
    Transfer 5.1.1 ❤️🍀21.07.2023 🙏
    6dpt Beta 41,1 mIu/ml 🙏
    10 dpt Beta 242,2 mIu/ml 🙏
    17 dpt beta 5233 mIu/ml 🙏 i w USG mamy pęcherzyk 🙏
    19 dpt w USG mamy pęcherzyk żółtkowy 🙏
    21 dpt w USG mamy zarodek 2 mm i ❤️
    12t1d 6,2 cm. chłopaka, USG prenatalne wszystko w normie, nifty: niskie ryzyka 🥳
    21t1d 464 g. Synka
    II USG prenatalne wszystko w normie 🥳
    26t2d 914 g. Synka
    III USG prenatalne wszystko w normie 🥳
    29t4d 1561 g. Synka
    32t2d 2039 g. Synka
    35t2d 2631 g. Synka
    38t2d 3514 g. Synka
    3.04.2024 (39+3) Miłosz 😍🥳😍 🥳3740 g. 10/10 pkt.
    age.png
  • eithela Koleżanka

Wysłany: 3 lutego 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki1997 wrote:
    Myślisz, że te wyniki są bardzo słabe? Zastanawiam sie czy 2 dni Abstynencji mogły na to wpłynąć.

No cóż mogę powiedzieć, nam lekarz mówił że są to słabe wyniki, dlatego po 2 latach starania się kierujemy się w stronę inseminacji. Najważniejsze, co nas pocieszyło po ostatniej wizycie u mojego ginekologa - to jest płodne nasienie, to jest najważniejsze! Trzeba tylko pomocy "medycznej" żeby się udało :)

Ona 26
    AMH 1,90;
    On 28
    Słaba jakość nasienia;
    Morfologia 1%

05.2023 histeroskopia

Starania od VIII 2021
  • Kiki1997 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eithela wrote:
    No cóż mogę powiedzieć, nam lekarz mówił że są to słabe wyniki, dlatego po 2 latach starania się kierujemy się w stronę inseminacji. Najważniejsze, co nas pocieszyło po ostatniej wizycie u mojego ginekologa - to jest płodne nasienie, to jest najważniejsze! Trzeba tylko pomocy "medycznej" żeby się udało :)
    Ehh myslalam, że wyniki należą to średnich. Biorąc pod uwagę, że ilość to ponad 80mln i żywotność też super. Co do ruchu to też bardzo dobry. Ale nie załamujemy się, czekamy na wizytę lekarza

• eithela Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki, dajcie znać. Nas w tym tygodniu załamał androlog, że to już koniec że inseminacja ale dwa dni później poszliśmy do mojej ginekolog i podniosła nas na duchu że jesteśmy jeszcze młodzi i żeby próbować, a w międzyczasie żebym zrobiła drożność. Podkreśliła, że to że wyniki są złe to nie oznacza że nie da się zajść w ciążę - bo to jest nasienie płodne tylko jest go mało i ma słabą morfologię. U nas ruch też ok. Teraz partner przeszedł na radykalną dietę (wszystkie inne czynniki wykluczone nałogi;przegrzewanie itd) i zobaczymy czy to przyniesie jakieś skutki. Podobno u niektórych dieta przynosi pozytywne rezultaty, u niektórych nie.

Ona 26
    AMH 1,90;
    On 28
    Słaba jakość nasienia;
    Morfologia 1%

05.2023 histeroskopia

Starania od VIII 2021
  • Kiki1997 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eithela wrote:
    Trzymam kciuki, dajcie znać. Nas w tym tygodniu załamał androlog, że to już koniec że inseminacja ale dwa dni później poszliśmy do mojej ginekolog i podniosła nas na duchu że jesteśmy jeszcze młodzi i żeby próbować, a w międzyczasie żebym zrobiła drożność. Podkreśliła, że to że wyniki są złe to nie oznacza że nie da się zajść w ciążę - bo to jest nasienie płodne tylko jest go mało i ma słabą morfologię. U nas ruch też ok. Teraz partner przeszedł na radykalną dietę (wszystkie inne czynniki wykluczone nałogi;przegrzewanie itd) i zobaczymy czy to przyniesie jakieś skutki. Podobno u niektórych dieta przynosi pozytywne rezultaty, u niektórych nie.
    No ja tez śmiem twierdzi, że uda się z takim nasieniem. Tym bardziej , że po 3 msc może być już znacznie lepiej. Mój partner rzucił właśnie papierosy po tym wyniku , odżywia się w miarę dobrze i jest aktywny fizycznie i to bardzo. Jeśli chodzi o inseminacji to tak na dobrą sprawę naturalne starania dają większą szansę. Nie załamujemy się, bo czytałam, że kobiety zachodziły w ciążę nawet z gorszymi wynikami nasienia :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ