X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Słabe nasienie-naturalne poczęcie.
Odpowiedz

Słabe nasienie-naturalne poczęcie.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    U nas walka o poprawę wyników suplementacja i diety trwa już prawie rok.
    Udało nam się poprawić jedynie parametry, które u nas były dobre czyli ruch A+B z 40% na obecnie 70%.
    Morfologia skacze 2/3%
    DFI z 30% zbiliśmy na 24%

Najgorzej u nas z ilością ciągle mało i niczym nie udaje się podnieść.
    Obecnie bierzemy suplementy każdy osobno , zobaczymy czy to coś zmieni.
    Sok pomidorowy w naszym wypadku nic nie dał, czarnuszka również :/

Mieliśmy już 1 inseminacje nieudana.
    Teraz nastawiamy się na ivf powoli.

Kurcze ale ruch macie super a z ilością jak u Was?
    Mieliście więcej jakiś badań robionych?

brilka lubi tę wiadomość

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katina wrote:
    Kurcze ale ruch macie super a z ilością jak u Was?
    Mieliście więcej jakiś badań robionych?

Koncentracja przez 3 badania średnio 7mln.
    Ostatnio poleciała prawdopodobnie przez przebyte przeziębienie na 3mln. Mam nadzieję, że odbijemy się od dna…

Tak, myślimy wszystkie badania w tym genetyczne kariotyp; azf; cftr. Byliśmy u 2 androglow i zgodnie orzekli, że wyniki są konsekwencją przebytego w dzieciństwie wnętrostwa borykamy się też z wysokim FSH więc nie możemy podjąć się klasycznego leczenia.

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina27 wrote:
    U nas walka o poprawę wyników suplementacja i diety trwa już prawie rok.
    Udało nam się poprawić jedynie parametry, które u nas były dobre czyli ruch A+B z 40% na obecnie 70%.
    Morfologia skacze 2/3%
    DFI z 30% zbiliśmy na 24%

Najgorzej u nas z ilością ciągle mało i niczym nie udaje się podnieść.
    Obecnie bierzemy suplementy każdy osobno , zobaczymy czy to coś zmieni.
    Sok pomidorowy w naszym wypadku nic nie dał, czarnuszka również :/

Mieliśmy już 1 inseminacje nieudana.
    Teraz nastawiamy się na ivf powoli.

A ile się już staracie?
    Czy udało Ci się kiedyś zajść w ciążę?
    U nas DFI wynosi 25% w sumie nie wiem czy to dobry,czy zły wynik.

• Nina27 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katina wrote:
    A ile się już staracie?
    Czy udało Ci się kiedyś zajść w ciążę?
    U nas DFI wynosi 25% w sumie nie wiem czy to dobry,czy zły wynik.

Staramy się niecałe 1.5 roku, ale z przeprawami bo miałam w między czasie operację(nie związana z płodnością).
    Od sierpnia do listopada miałam stymulację owulacji.
    W grudniu pierwsza nieudana inseminacja.
    W ciążę się zajść nie udało do tej pory,ani razu.
    Z mojej strony jest wszystko w porządku- owulacje, hormony, amh.
    Tak naprawdę czekamy tylko aby móc podejść do kwalifikacji do ivf bo musimy mieć stwierdzony rok nieefektywnego leczenia, który wypada w marcu.

Co do DFI
    To wynik pomiędzy 15-30% wskazuje na obniżony potencjał zapłodnienia.
    Powyżej 30% to proponują głównie invitro z separacją plemników.
    Ogólnie im niższe tym lepsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 13:51

Starania od 2023 czerwiec
    👩🏻 27|

✅ amh 4,60
    ✅ drożność jajowodów
    ⛔️ hiperprolaktynemia
    ⛔️ kir BX: brak 4 implementacyjnych
    ⛔️ cytokiny: obniżona interkulina 10

🧔🏻‍♂️ 28|

⛔️ słabe parametry nasienia

6 cykli stymulacji owulacji
    2024 grudzień IUI - nieudana

1)2025 marzec IVF: 14 komórek/ 6 zapładnianych/ 4 zapłodnione/ 1x5CB
    15.04.2025: FET 5CB: cykl naturalny/cyklogest/accofil/ prograf
    7dpt: 7,7 / 8dpt: 11,1 / 9dpt: 12,1/ 11dtp: 13 cb 💔

2) maj 2025 IVF + pICSI: 26 komórek/22 dojarzałe/x12❄️
  • Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pozwolę sobie dołączyć tutaj ponieważ również mamy mały problem z nasieniem. Głównie ruchliwość 🙈 ruch postępowy 17% norma od 35% a całkowity 39% norma od 40%. Zastanawiam się czy jest w ogóle szansa na naturalne zajście w ciążę. Staramy się od dwóch lat.. ale głównie problemem były moje cykle bezowulacyjne. Po ogarnięciu wszystkich hormonów w końcu owulacje do mnie wróciły i mam od dwóch miesięcy. Mam nadzieję, że już tak zostanie. Natomiast teraz martwię się tą ruchliwością. Lekarz powiedział, że może będzie trzeba tutaj działać z invitro. Nie chce czekać kolejnych lat na cud 🥺 może znajdzie się osoba, której się udało zajść przy niskich parametrach i pocieszy 🙏
    Suplementujemy się oboje. Mąż bierze wszystko osobno, dużo z tych co wymienialyscie.

Ogólnie jeśli chodzi o morfologię to ma 6%, koncentrację 51 mln, ilość plemników w ejakulacie 267 mln, brak ruchu 61%, żywotność 55%, PH 8, upłynnienie 20min.

Katina lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸Cykle bezowulacyjne 03.2023-10.2024 (20cs)
    🔸Diagnoza: Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸Badanie nasienia + posiew✅
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸Podejrzenie PCOS (metaboliczny)

🔸Powrót owulacji 11.2024r.
    🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 25-30dc

✨7cs - przerwa (antybiotyki)
    ✨8cs - próbujemy dalej

02.25 cb? 💔
    03.25 Niepękniety pęcherzyk Graafa (4cs)
    07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy)
    🔜 10.25 stymulacja + drożność?

Suplementy: Inozytol, Pregna Start, DHA prenacaps, NAC, witamina D3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Hej, pozwolę sobie dołączyć tutaj ponieważ również mamy mały problem z nasieniem. Głównie ruchliwość 🙈 ruch postępowy 17% norma od 35% a całkowity 39% norma od 40%. Zastanawiam się czy jest w ogóle szansa na naturalne zajście w ciążę. Staramy się od dwóch lat.. ale głównie problemem były moje cykle bezowulacyjne. Po ogarnięciu wszystkich hormonów w końcu owulacje do mnie wróciły i mam od dwóch miesięcy. Mam nadzieję, że już tak zostanie. Natomiast teraz martwię się tą ruchliwością. Lekarz powiedział, że może będzie trzeba tutaj działać z invitro. Nie chce czekać kolejnych lat na cud 🥺 może znajdzie się osoba, której się udało zajść przy niskich parametrach i pocieszy 🙏
    Suplementujemy się oboje. Mąż bierze wszystko osobno, dużo z tych co wymienialyscie.

Ogólnie jeśli chodzi o morfologię to ma 6%, koncentrację 51 mln, ilość plemników w ejakulacie 267 mln, brak ruchu 61%, żywotność 55%, PH 8, upłynnienie 20min.

To i tak macie dużo lepsze niż my
    My morfologię ostanią mieliśmy 2%
    Koncentracja 27 - Wy 51
    W ejakulacie 122 -Wy 267
    Brak Ruchu 75% -Wy 61%
    Ruchome tylko 24% ( norma 40%) 🫣

Jednak widzę,że u nas wcale nie jest tak kolorowo
    Ale kurcze cały czas wierzę,że może akurat w tym cyklu…

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katina wrote:
    To i tak macie dużo lepsze niż my
    My morfologię ostanią mieliśmy 2%
    Koncentracja 27 - Wy 51
    W ejakulacie 122 -Wy 267
    Brak Ruchu 75% -Wy 61%
    Ruchome tylko 24% ( norma 40%) 🫣

Jednak widzę,że u nas wcale nie jest tak kolorowo
    Ale kurcze cały czas wierzę,że może akurat w tym cyklu…

Ale z tego co widzę to koncentracja i w ejakulacie to w normie się mieszczą, a gdzieś tam z tyłu głowy mam że wystarczy tylko 1 plemniczek😅🫣

Zastanawiam się czy dobrze myślę, że morfologia wynosi 6% bo w opisie jest napisane plemniki o prawidłowej budowie 🤔

Tutaj nad tą ruchliwością trzeba pracować.. i u mnie i u Ciebie

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 25-30dc

✨8cs - próbujemy dalej

02.25 cb? 💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Ale z tego co widzę to koncentracja i w ejakulacie to w normie się mieszczą, a gdzieś tam z tyłu głowy mam że wystarczy tylko 1 plemniczek😅🫣

Zastanawiam się czy dobrze myślę, że morfologia wynosi 6% bo w opisie jest napisane plemniki o prawidłowej budowie 🤔

Tutaj nad tą ruchliwością trzeba pracować.. i u mnie i u Ciebie

Tak trzeba,tylko boję się,że może się to nie udać.
    Suplementacja wleciała,zobaczymy jak to będzie ☺️
    A ty jaki masz plan działania? Jakie suple?

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katina wrote:
    Tak trzeba,tylko boję się,że może się to nie udać.
    Suplementacja wleciała,zobaczymy jak to będzie ☺️
    A ty jaki masz plan działania? Jakie suple?

Musimy być dobrej myśli 🤞
    Lekarz polecił suplement profertil, ale nie kupiłam tego bo raz, że drogie to a dwa że nie ma jakoś super wysokich składów. Np l-karnityne mąż suplementuje i w jednej tabletce ma 1000 a tam chyba jest jakoś 500 w zalecanej dawce czyli dwie tabletki. Także osobno bierze i tam daje mu l-karnityne, l-arginine, omega 3, folian, witamina D3, nac+selen. Nie chce w niego też pakować niewiadomo ile 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia, 13:40

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 25-30dc

✨8cs - próbujemy dalej

02.25 cb? 💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Musimy być dobrej myśli 🤞
    Lekarz polecił suplement profertil, ale nie kupiłam tego bo raz, że drogie to a dwa że nie ma jakoś super wysokich składów. Np l-karnityne mąż suplementuje i w jednej tabletce ma 1000 a tam chyba jest jakoś 500 w zalecanej dawce czyli dwie tabletki. Także osobno bierze i tam daje mu l-karnityne, l-arginine, omega 3, folian, witamina D3, nac+selen. Nie chce w niego też pakować niewiadomo ile 🙈

Ja właśnie mojego tym szprycuje.
    Kurde nie powiem, do tanich to nie należy 🫣
    Mam nadzieję, że chociaż troszkę coś drgnie!
    Do tego daje mu jeszcze proxed plus w saszetkach, oraz dodatkowo jakieś tam witaminki.
    Ja pakuje ile się da, uwierz mi w tamtym roku zjadał tego dużo więcej, nic mu nie było ☺️

• Syumyu Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:

To są bardzo dobre wyniki. Chciałbym mieć takie. Do zapłodnienia potrzeba 1 mln "dobrych" plemników, czyli takich które się ruszają i są w stanie dotrzeć do komórki jajowej. Przy 267 mln 6% to 16 mln. Ruchliwych jest ponad 100mln plemników i ponad 100 żywotnych.

Pelasia30 lubi tę wiadomość

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syumyu wrote:
    To są bardzo dobre wyniki. Chciałbym mieć takie. Do zapłodnienia potrzeba 1 mln "dobrych" plemników, czyli takich które się ruszają i są w stanie dotrzeć do komórki jajowej. Przy 267 mln 6% to 16 mln. Ruchliwych jest ponad 100mln plemników i ponad 100 żywotnych.

A tak z ciekawości spytam, te 1 mln dotyczy ruchu a+b, b? Słyszałam o tym ostatnio, ale nigdzie nie umiałam znaleźć tych informacji

Starania o pierwsze od 01.24 🤍🤰🏻
    Rest 😴😴😴
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Syumyu Debiutantka

Wysłany: 13 stycznia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobrazuję to na przykładzie norm WHO. Mamy ejakulat który ma parametry nasienia:
    39 mln plemników w 2.6 ml, czyli o koncentracji 15mln/ml.
    Ruchliwość typ A >=32% czyli 12,48 mln ( 4.8 mln/ml) LUB 40% A+B >=40% 15.6 mln ( 6mln/ ml).

To mówi tyle, że mamy 12-15 mln plemników, które potrafią się ruszać i to dość szybko. Po wytrysku plemniki mają do pokonania bardzo trudną drogę w górę do jajowodów. Większość z nich nie daje rady i umiera. Dlatego ważna jest liczba ruchliwych plemników, a nie ich procent. Z 20 mln ruchliwych plemników statystycznie więcej dotrze do celu niż z 10. Szacuje się, że z takiego ejakulatu jedynie milion dotrze do komórki jajowej, ale to tylko statystyka. To, że analizator komputerowy ocenił plemnik jako typ B, bo porusza się w miejscu, to nadal ma taki sam potencjał, że dotrze do celu, bo w jajowodach plemniki włączają przyspieszenie nawet czterokrotnie (a my te plemniki badamy w probówce).

Dodatkowo aby plemnik przebił się do wnętrza komórki jajowej potrzebny jest mocny akrosom (główka). Dlatego podaje się też w wynikach badań budowę plemnika. Na ten parametr patrzymy na samym końcu. Najnowsze badania pozują, że budowa ma marginalne znaczenie. Plemnik o brzydkiej budowie dość często zawiera normalny materiał DNA. Do tego trzeba wstrzelić się w owulację, bo słabe plemniki po prostu nie przeżyją długo w drogach rodnych kobiety.

Czy te normy oznaczają, że od razu zajdziemy w ciążę? Nie.
    Czy posiadanie idealnych parametrów gwarantuje ciążę? Nie.
    Czy posiadanie parametrów poniżej norm przekreśla zajście w ciążę? Nie

Te normy wzięły się stąd, że przetestowano jakąś populację facetów i statystycznie z takimi parametrami granicznymi po 12 miesiącach nieskrępowanego współżycia bez antykoncepcji skuteczność zajścia w ciążę wynosiła 99% (no 100% minus błąd statystyczny). Takim sposobem mamy definicję niepłodności. Statystycznie jesteśmy też 28 letnim Chińczykiem.

Na nasienie trzeba patrzeć całościowo. Najważniejszym parametrem jest koncentracja i ruchliwość w ujęciu ilościowym, a nie procentowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 19:33

Pelasia30 lubi tę wiadomość

• Leokadiq Nowa

Wysłany: 13 stycznia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    A orientujecie się może czy tabletki na nadcisnienie i obniżenie pulsu mogą spowodować słabsze wyniki badania nasienia?
    Niby w internecie piszą, że sama choroba nadcisnienie to powoduje, ale mąż bierze leki dopiero od 3 miesięcy, a nadcisnienie prawdopodobnie ma od bardzo dawna (rok temu badał i już wtedy mu lekarz o tym mówił- też brał leki przez miesiąc, ale potem olal sprawę.. jak to facet..)

No i zanim zaczął brać leki na nadcisnienie (pazdziernik) miał wyniki powiedzmy w miarę a teraz zbadał po 3 miesiącach brania leków na nadcisnienie, wyniki słabsze w każdym punkcie.. (jednocześnie bral Fertilman plus przez 1 miesiąc, ale źle się czul okazało się, że problemy z żelazem, miesiąc przerwy i potem prenacare start dla mężczyzn, ale brał tak w kratkę, że prawie wcale, zaczal pic olej z wiesiołka i ogólnie stwierdził, że źle się czuję po wit i oleju a nie po lekach od nadciśnienia... )

Chce wypisać wyniki z teraz i sprzed 3 miesięcy, ale poczekam czy mój post-pytanie nie zostanie bez odp..
    Serdecznie Was pozdrawiam

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syumyu wrote:

Dziękuję za podniesienie na duchu ❤️

Syumyu lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 25-30dc

✨8cs - próbujemy dalej

02.25 cb? 💔

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ