Forum Męskie sprawy Spadek jakości nasienia w ciągu roku
Odpowiedz

Spadek jakości nasienia w ciągu roku

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 2 sierpnia 2020, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

    Rok temu (maj 2019) mój mąż miał bardzo dobre wyniki nasienia tj:
    ok 180mln/ml, wprawdzie nasienia było mało bo 1,8ml więc łącznie było ok 320mln - morfologia 4%

    W maju tego roku było już tylko 68mln/ml
    natomiast czerwiec przy pierwszej IUI 12 mln.

    W lipcu mieliśmy mieć drugą IUI ale było już tylko 4mln, więc lekarz powiezdział że odpuszczamy i zlecił szereg badań nasienia, USG jąder, prostaty, FSH, LH, testosteron, PSA itd.

    Martwi nas jednak dlaczego taki spadek? Mąż nie pije (no może jedno piwo na miesiąc) ani nie pali, ma siedzącą pracę, ale to zawsze miał - już od 10 lat.

    Uprawiał amatorsko sport ok.3 razy w tygodniu, ale przez koronawirusa właściwie od lutego nie robił nic, ciągłe siedzenie w domu.

    Czy macie pomysł co się mogło wydarzyć? Jak podejść do tematu? Dzieki za wszystkie rady.

  • Listek Ekspertka
    Postów: 230 278

    Wysłany: 2 sierpnia 2020, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm może jakaś bakteria? Robiliście posiew?

    🧔🏻Czynnik męski/ wnętrostwo/ kryptozoospermia

    👩‍🦰 AMH ok 2, reszta w normie

    *1 procedura pICSI/FAMSI z separacją. pickup- pobrano 10 kumulusow/6 MII/3 zaplodnione/ 0 zarodkow 😭
    ********************************

    **2 procedura pICSI/FAMSI z separacją+ aktywacja oocytow+ embryoGEN.
    08.20 pickup- pobrano 7 kumulusów/6MII/ mamy 4❄️❄️❄️❄️
    *****************************
    10.20 FET 1x ❄️ 5.2.2
    3dpt : 37 mlU (pozostalosc po ovitrel)
    6dpt: 25 mlU
    10 dpt: 166 mlU
    14dpt: 965 mlU
    18dpt: 3593 mlU /20 dpt krwawienie jest pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    31dpt:❤️
  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 2 sierpnia 2020, 23:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W maju tego roku robił posiew nasienia i posiew moczu, nie było żadnych bakterii.

    W tym tygodniu mamy więcej badań, usg jąder, prostaty i te wszystkie co wymieniłam wyżej.

    Ogólnie pierwsze IUI w czerwcu kiedy było 12 mln to miał bardzo duży fizycznie wysiłek przez weekend, natomiast to lipcowe dwa dni wcześniej miał infekcje górnych dróg oddechowych, gardło i temp. 37 stopni. Nie wiemy w sumie czy to mogło mieć aż takie znaczenie? Zastanawiam się jeszcze czy to nie przypadkiem stres, od roku się staramy i oboje bardzo to przeżywamy.

  • anka Autorytet
    Postów: 2074 589

    Wysłany: 3 sierpnia 2020, 07:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temperatura oczywiście że ma wpływ chorobą też

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    Ferretyna 41,1 ✔️
    2 cykle z Clo + Ovitrelle -brak ciąży
  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 3 sierpnia 2020, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie tak, ale czytaliśmy, że tylko trochę - np może zmniejszych się o połowe, ale nie ze 180 mln na 68, potem na 12 a na koniec 4. Wszystko w ciągu 14 miesięcy.

  • Joan Autorytet
    Postów: 6419 6481

    Wysłany: 5 sierpnia 2020, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k30 wrote:
    W maju tego roku robił posiew nasienia i posiew moczu, nie było żadnych bakterii.

    W tym tygodniu mamy więcej badań, usg jąder, prostaty i te wszystkie co wymieniłam wyżej.

    Ogólnie pierwsze IUI w czerwcu kiedy było 12 mln to miał bardzo duży fizycznie wysiłek przez weekend, natomiast to lipcowe dwa dni wcześniej miał infekcje górnych dróg oddechowych, gardło i temp. 37 stopni. Nie wiemy w sumie czy to mogło mieć aż takie znaczenie? Zastanawiam się jeszcze czy to nie przypadkiem stres, od roku się staramy i oboje bardzo to przeżywamy.

    oczywiście, że mogło mieć wpływ. Podwyższona temperatura ciała przy infekcji wpływa degeneracyjnie na plemniki.

    Siedzący tryb życia też powoduje większą temperaturę jąder i to też może powodować spadki ilości.

    Musicie zrobić te badania, bo zarówno żylaki powrózka nasiennego jak i problemy z prostatą (np torbiel) będą wpływać na wyniki.

    EDIT: na wyniki może mieć wpływ oprócz podstawowych hormonów np. podwyższony poziom żelaza, prolaktyny, cholesterolu

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2020, 12:36

  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 6 sierpnia 2020, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie USG wykazało złogi oraz pojedyńcze torbiele w jądrze prawym, największą o śr. 5mm. Przyczepek najądrza z obecnością licznych zwapnień.

    W jądrze lewym również torbiele o śr. 7mm, 5mm, 6mm

    Co to dla nas w praktyce oznacza? Bardzo się boje. Czekamy na wyniki hormonów + badanie nasienia jutro jeszcze raz. Lekarz który robił USG nic nie chciał komentować, tylko po prostu zrobił USG.

  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 6 sierpnia 2020, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne badania:

    TSH - 1,693, normy 0.35-4
    Testosteron 714,03, normy 240,24 - 870.68
    PSA Całkowity, 0,629, normy 0-4
    FT3 - 4,78, normy 2.43-6.01
    FT4 - 12.85, normy 9.01 - 19.05
    anty-TPO poniżej 3, normy 0-5.61
    anty-TG poniżej 3, normy 0-4.11
    Prolaktyna 12.99, normy 3.46-19.4
    FSH 5.21, normy 0.95 - 11.95
    LH 3.54 normy dla mężczyzn 0.57 - 12.07
    cholesterol całkowity 185, normy 115-190
    Żelazo 128, normy 65-175

    Jest ktoś w stanie pomóc w interpretacji biorąc pod uwagę wyniki oraz USG jąder w odniesieniu do spadku jakości nasienia? Dzięki z góry

  • Kate28 Autorytet
    Postów: 300 128

    Wysłany: 4 listopada 2020, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    k30 wrote:
    Kolejne badania:

    TSH - 1,693, normy 0.35-4
    Testosteron 714,03, normy 240,24 - 870.68
    PSA Całkowity, 0,629, normy 0-4
    FT3 - 4,78, normy 2.43-6.01
    FT4 - 12.85, normy 9.01 - 19.05
    anty-TPO poniżej 3, normy 0-5.61
    anty-TG poniżej 3, normy 0-4.11
    Prolaktyna 12.99, normy 3.46-19.4
    FSH 5.21, normy 0.95 - 11.95
    LH 3.54 normy dla mężczyzn 0.57 - 12.07
    cholesterol całkowity 185, normy 115-190
    Żelazo 128, normy 65-175

    Jest ktoś w stanie pomóc w interpretacji biorąc pod uwagę wyniki oraz USG jąder w odniesieniu do spadku jakości nasienia? Dzięki z góry
    Niestety jestem dopiero na początku drogi związanej z problemami męskimi mojego męża... U niego również nastąpił nagły spadek ,,kondycji" plemników. Możesz podzielić się informacja czy coś od sierpnia się u Was zmieniło?

    💔 Aniołek - 05.11.2018 - 7tyg

    👩🏼
    ✅ TSH 1,170 μIU/ml,
    ✅ FT3 3,40 pg/ml,
    ✅ FT4 1,18 ng/dl,
    ✅ Toxoplazma gondi IgM 0.2 COI,
    ✅ Toxoplazma gondi IgG <0.1IU/ml,
    ✅ OB 4.0 mm/h,
    ✅ Glukoza 4,81 mmol/l,
    ✅ Morfologia -> leukocyty 4,90.
    ❌Progesteron (faza lutealna) 72,50 ng/ml (norma 1,2-15,9),
    ✅Cytologia (grupa II),
    ✅Prolaktyna 10,00
    ✅FHS 9,63
    ✅LH 7,54
    ✅Estradiol 75,10,
    ✅Testosteron 30,50.

    🧔🏼:
    ✅FSH 5,05
    ✅ LH 7,59
    ✅Testosteron 570
    ✅TSH 1,569
    ✅Prolaktyna 11,86.

    💊BYŁO: Duphaston, Unidox Solutab, Distraptaza, Kwas foliowy // Distraptaza ,Kwas foliowy, Clostibegyt
    💊JEST: kwas foliowy

    ,,Ciężko jest czekać na coś, co może się nigdy nie przydarzyć. Ale jeszcze ciężej jest z tego zrezygnować, kiedy wiesz, że to jedyna rzecz, której pragniesz"
  • k30 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie kilka dni po napisaniu posta, badanie nasienia wypadło lepiej, ok 50mln plemników, potem drugi raz po kilku dniach tak samo. Nie mamy bieżących wyników. W grudniu będziemy mieli i damy znać co i jak.
    Generalnie: większa aktywność ruchowa, fertilman plus oraz picie większej ilośći wody.
    Trzymam za Was kciuki. Jak wygląda obecnie sytuacja?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego