X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy wnętrostwo
Odpowiedz

wnętrostwo

Oceń ten wątek:
  • fablous Ekspertka
    Postów: 233 109

    Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina86 wrote:
    Co do teściowej to nie żebym je broniła bo mój M tez miała za późno operowane wnętrostwo, często to jest wina lekarza który każe czekać bo może same jąderka zejdą, albo że dziecko za małe, a matki czekają bo dawniej było inaczej wiesz zacofanie technologiczne brak wiedzy itp. większość lekarzy nie chce operować małego dziecka, jąderka maja prawo schodzić lub mogą same wędrować i oni czekają na poprawę...
    Nigdy z moją teściowa nie rozmawiałam na ten temat na prośbę M, mój M tak bardzo kocha swoich rodziców ze nie chce ich martwić naszymi problemami.

    Masz rację, też tak się staram tłumaczyć sobie że było to dawno temu i świadomość ludzi była mniejsza. Najważniejsze, że jednak nie ma żadnego trwałego uszkodzenia. Jedynie jedno jądro jest mniejsze od drugiego ale ponoć w niczym to nie przeszkadza.
    Chciałam namówić męża żeby zaczął uprawiać jakiś sport, może zaczęlibyśmy razem biegać lub chodzić na siłownię, bo wiadomo, ruch i dobra kondycja sprzyjają produkcji nasienia. Ale oporny jest niestety i wykręca się zmęczeniem pracą.
    W przyszłym tyg ma ponowne badania nasienia. Trzymajcie kciuki aby wyniki okazały się lepsze niż pół roku temu :)

    Nina86 lubi tę wiadomość

    3i49p07w0kmpd0v3.png
  • Nina86 Koleżanka
    Postów: 56 17

    Wysłany: 14 grudnia 2014, 00:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Was :)

  • mt30 Autorytet
    Postów: 2228 751

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2021, 18:43

  • Ala_d Autorytet
    Postów: 397 292

    Wysłany: 14 grudnia 2021, 15:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, odświeżam wątek. Mało tu na forum informacji o wnętrostwie.

    Mój mąż miał obustronne operowane dopiero w 5 roku życia. Dowiedzieliśmy się o tym w maju tego roku, po 1,5 roku bezskutecznych starań... Kojarzył z dzieciństwa rozmowę, gdzie określili to jako "operację na przepuklinę", więc tak żył sobie w nieświadomości. 😪

    Najgorzej wygląda u niego ilość plemników. Co badanie, mimo tony supli, koncentracja jest coraz mniejsza: maj 1,5 mln/ml, lipiec <1 mln/ml, wrzesień 0,5 mln/ml. Czy u Waszych partnerów zaobserwowaliście coś takiego? Będzie już tylko coraz mniej? W końcu podjęliśmy decyzję o IVF, ale na drodze stanął nam covid i wszystko się przesuwa 🙁

    Proszę podzielcie się swoimi historiami. Czy udało się naturalnie? Jeśli IVF, to jak przebiegało?

    35 cs

    👱🏻‍♀️ AMH 4,64 (08.2021) ◾️ Euthyrox 25/50 ◾️ MTHFR, PAI-1 4G hetero
    👱🏻 wnętrostwo ◾️ FSH 19,4 (1,5-12,4) ◾️ ciężka oligozoospermia/kryptozoospermia ❌

    🍀 04.2022 start IVF-ICSI 🍀
    16.04 punkcja: 14 komórek, 10 dojrzałych do zapłodnienia, po 2. dobie zostały 3 zarodki
    22.04 mamy 3 blastocysty: 4.1.1❄️ 4.1.1❄️ Kl.2❄️
    16.05 1.FET (N) 4.1.1 + AH 6dpt II, 8dpt: 4,64, 10dpt: 2,1 😥
    10.06 histeroskopia diagnostyczna -> przewlekły stan zapalny endometrium❌ CD138+ 13 plazmocytów / 1 mm2 -> leczenie Tarivid i Metronidazol 20-29.07
    11.08 2.FET (N) 4.1.1 5dpt II, 6dpt: 22, 8dpt: 62, 11dpt: 229, 15dpt: 1297🥰
    05.09 (6w2d) CRL 0,44 cm i bijące ❤️ podejrzenie 2 zarodków
    07.09 (6w4d) CRL 0,60 oraz 0,55 cm i 2 bijące ❤️❤️
    21.09 (8w4d) jest jeden dzidziuś CRL 2,11 cm FHR 162
  • Martina123 Przyjaciółka
    Postów: 89 76

    Wysłany: 14 grudnia 2021, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mój mąż również miał wnętrostwo (z tym, że jedno jądro było wędrujące, a drugie całkowicie niezstąpione). Operacje miał dopiero w wieku 12 lat...
    Po kilku miesiącach nieudanych prób, mąż zrobił badania nasienia, które były tragiczne, bodajże 3ml plemników i 0% morfologia. Po wizycie u urologa okazało się, że mąż ma żylaki powrózka nasiennego. 4 miesiace po operacji ich usunięcia, zaszłam w ciążę.
    Całe szczęście, że wnętrostwo w naszym przypadku nie miało znaczenia. Aczkolwiek lekarz jak usłyszał, że mąż miał operacje dopiero w wieku 12 lat to od razu powiedział, że operacja była wykonana późno i może mieć to wpływ na te wyniki.

    Na jakość nasienia ma wplyw dużo czynników. Czy zostały u Was wyeliminowane inne możliwe przyczyny obniżenia wyników tzw żylaki, bakterie, hormony itd ?

    02.03.2021 - Weroniczka jest już z nami ❤
  • Ala_d Autorytet
    Postów: 397 292

    Wysłany: 15 grudnia 2021, 08:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martina jak wspaniale czytać że u Was mimo wszystko nie to stanowiło główny problem i że udało się naturalnie! 😍 Przeczytałam w innym wątku jak pięknie wzrosła koncentracja po operacji ;)

    Mój mąż był u dwóch urologów, miał robione dwa razy usg i w żadnym nie wyszły żylaki, a jedynie lekko zmniejszona objętość jąder. Posiewy czyste, hormony (TSH, PRL, testosteron, LH) w porządku gdzieś w środku normy, ale FSH zbyt duże. Tłumaczono nam że przez to FSH odpada możliwość leczenia/stymulacji ponieważ świadczy ono o tym, że organizm już stara się produkować plemniki na pełnych obrotach. Można by próbować, ale nikt nie da gwarancji że cokolwiek się poprawi, a może się pogorszyć. No i jeśli by się poprawiło, to krótkotrwale. Robił jeszcze kariotyp, AZF i CFTR i też wszystko ok.
    Nie dostrzegamy innej przyczyny tak słabych wyników, takiej którą dałoby się poprawić... Mąż co prawda nie ćwiczy, ale w pracy jest 10 godzin na nogach. Diety staram się pilnować, choć czasami różnie wychodzi, zwłaszcza ostatnio podczas gdy oboje byliśmy chorzy... Bierze już od pół roku te wszystkie suplementy w dużych dawkach.

    Doktorzy też mówili, że takie zabiegi na wnętrostwo dawniej robiono zdecydowanie zbyt późno... obecnie zalecają do ukończenia 18 miesiąca

    35 cs

    👱🏻‍♀️ AMH 4,64 (08.2021) ◾️ Euthyrox 25/50 ◾️ MTHFR, PAI-1 4G hetero
    👱🏻 wnętrostwo ◾️ FSH 19,4 (1,5-12,4) ◾️ ciężka oligozoospermia/kryptozoospermia ❌

    🍀 04.2022 start IVF-ICSI 🍀
    16.04 punkcja: 14 komórek, 10 dojrzałych do zapłodnienia, po 2. dobie zostały 3 zarodki
    22.04 mamy 3 blastocysty: 4.1.1❄️ 4.1.1❄️ Kl.2❄️
    16.05 1.FET (N) 4.1.1 + AH 6dpt II, 8dpt: 4,64, 10dpt: 2,1 😥
    10.06 histeroskopia diagnostyczna -> przewlekły stan zapalny endometrium❌ CD138+ 13 plazmocytów / 1 mm2 -> leczenie Tarivid i Metronidazol 20-29.07
    11.08 2.FET (N) 4.1.1 5dpt II, 6dpt: 22, 8dpt: 62, 11dpt: 229, 15dpt: 1297🥰
    05.09 (6w2d) CRL 0,44 cm i bijące ❤️ podejrzenie 2 zarodków
    07.09 (6w4d) CRL 0,60 oraz 0,55 cm i 2 bijące ❤️❤️
    21.09 (8w4d) jest jeden dzidziuś CRL 2,11 cm FHR 162
  • Martina123 Przyjaciółka
    Postów: 89 76

    Wysłany: 16 grudnia 2021, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, czyli bardzo duże prawopodobienstwo, że to właśnie wnętrostwo wpłynęło na wyniki.

    Ja ze swojej strony mogę polecić dziewczyny z Akademii Płodności, mają dużo cennych rad na temat płodności, fajnych przepisów. Nawet jeśli u Was nie uda się naturalnie to wzmocni organizm przed IVF.

    02.03.2021 - Weroniczka jest już z nami ❤
  • Ala_d Autorytet
    Postów: 397 292

    Wysłany: 19 grudnia 2021, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Spróbujemy rad Akademii, może to cokolwiek pomoże 🙏 Od tego tygodnia wdrażamy regularnie orzechy, czarnuszkę i więcej warzyw. Niestety ostatni wynik badania zwalił nas z nóg.

    35 cs

    👱🏻‍♀️ AMH 4,64 (08.2021) ◾️ Euthyrox 25/50 ◾️ MTHFR, PAI-1 4G hetero
    👱🏻 wnętrostwo ◾️ FSH 19,4 (1,5-12,4) ◾️ ciężka oligozoospermia/kryptozoospermia ❌

    🍀 04.2022 start IVF-ICSI 🍀
    16.04 punkcja: 14 komórek, 10 dojrzałych do zapłodnienia, po 2. dobie zostały 3 zarodki
    22.04 mamy 3 blastocysty: 4.1.1❄️ 4.1.1❄️ Kl.2❄️
    16.05 1.FET (N) 4.1.1 + AH 6dpt II, 8dpt: 4,64, 10dpt: 2,1 😥
    10.06 histeroskopia diagnostyczna -> przewlekły stan zapalny endometrium❌ CD138+ 13 plazmocytów / 1 mm2 -> leczenie Tarivid i Metronidazol 20-29.07
    11.08 2.FET (N) 4.1.1 5dpt II, 6dpt: 22, 8dpt: 62, 11dpt: 229, 15dpt: 1297🥰
    05.09 (6w2d) CRL 0,44 cm i bijące ❤️ podejrzenie 2 zarodków
    07.09 (6w4d) CRL 0,60 oraz 0,55 cm i 2 bijące ❤️❤️
    21.09 (8w4d) jest jeden dzidziuś CRL 2,11 cm FHR 162
  • Martina123 Przyjaciółka
    Postów: 89 76

    Wysłany: 20 grudnia 2021, 06:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde.. a może infekcja tak wpłynęła na wyniki? 🤔 bo wynik jest wręcz niewiarygodny.

    Z tego co widzialam na forum to dużo osób poleca doktora Wolskiego. Pewnie też byśmy się do niego udali w pierwszej kolejności, bo nie ma co tracić czasu.

    02.03.2021 - Weroniczka jest już z nami ❤
  • Ala_d Autorytet
    Postów: 397 292

    Wysłany: 20 grudnia 2021, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam się tego, że to efekt podwyższonej temperatury w listopadzie (mieliśmy covid) i że to się poprawi za 2,5 miesiąca. Jutro pójdę do swojego ginekologa z kliniki na wizytę, która w założeniu miała być kwalifikacyjna do IVF... Niech ustali konkretny plan działania: ile czekamy, kiedy badamy i czy mrozimy.
    Też widziałam dużo wpisów o dr W. Jeszcze mam nadzieję, że do paru miesięcy wyniki podskoczą, ale dobrze jest wiedzieć, że jest jeszcze ktoś, kto może pomóc, jeśli by się tak nie stało.

    35 cs

    👱🏻‍♀️ AMH 4,64 (08.2021) ◾️ Euthyrox 25/50 ◾️ MTHFR, PAI-1 4G hetero
    👱🏻 wnętrostwo ◾️ FSH 19,4 (1,5-12,4) ◾️ ciężka oligozoospermia/kryptozoospermia ❌

    🍀 04.2022 start IVF-ICSI 🍀
    16.04 punkcja: 14 komórek, 10 dojrzałych do zapłodnienia, po 2. dobie zostały 3 zarodki
    22.04 mamy 3 blastocysty: 4.1.1❄️ 4.1.1❄️ Kl.2❄️
    16.05 1.FET (N) 4.1.1 + AH 6dpt II, 8dpt: 4,64, 10dpt: 2,1 😥
    10.06 histeroskopia diagnostyczna -> przewlekły stan zapalny endometrium❌ CD138+ 13 plazmocytów / 1 mm2 -> leczenie Tarivid i Metronidazol 20-29.07
    11.08 2.FET (N) 4.1.1 5dpt II, 6dpt: 22, 8dpt: 62, 11dpt: 229, 15dpt: 1297🥰
    05.09 (6w2d) CRL 0,44 cm i bijące ❤️ podejrzenie 2 zarodków
    07.09 (6w4d) CRL 0,60 oraz 0,55 cm i 2 bijące ❤️❤️
    21.09 (8w4d) jest jeden dzidziuś CRL 2,11 cm FHR 162
  • Martina123 Przyjaciółka
    Postów: 89 76

    Wysłany: 20 grudnia 2021, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle, że na kolejnych badaniach będzie lepszy wynik. Jednak organizm dojdzie do siebie po covidzie, dodatkowo zdrowe odżywianie, ruch i powinno być lepiej.

    Pewnie w Nowy Rok wejdziecie już z konkretnymi ustaleniami, super. Trzymam za Was kciuki ✊.

    Ala_d lubi tę wiadomość

    02.03.2021 - Weroniczka jest już z nami ❤
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 sierpnia, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej <3

    Mój M miał wnętrostwo leczone dopiero w wieku 7 lat i zdaje się, że to jest powód azoospermii :/ Do tego bardzo, naprawdę, bardzo wysokie FSH na poziomie ok. 40...Zobaczymy jak to się rozwinie...

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ