X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wynik badania genetycznego - AZF
Odpowiedz

Wynik badania genetycznego - AZF

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolkowa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny (i chłopaki ;)), mam pytanie. Robiliśmy w klinice badania genetyczne i przyszły męża wyniki CFTR i AZF. Mam pytanie dot. AZF. Otrzymaliśmy dokument na maila a na nim:

"Informacje metodyczne; Nazwa genu:
    AZFa: sY84, sY86
    AZFb: sY127, sY134
    AZFc: sY254, sY255
    Ponadto test umożliwia potwierdzenie obecności sekwencji trzech genów: ZFY/ZFX oraz SRY.

WYNIK: W analizowanym preparacie DNA pacjenta stwierdzono obecność wszystkich wyżej wymienionych sekwencji."

Koniec. Nie ma informacji czy wykryto mutacje czy nie (jak to było w CFTR), ani czy wynik prawidłowy czy nie, tylko że stwierdzono obecność. Co to znaczy??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 14:22

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delecja oznacza utratę fragmentu danego chromosomu. Mikrodelecja to utrata niewielkiego fragmentu chromosomu (sekwencji).
    W przypadku badania AZF szuka się mikrodelecji, czyli utraty konkretnych sekwencji w chromosomach w rejonach kodujących geny AZF a,b i c.
    Wydaje mi się, że jeżeli napisano, że stwierdzono obecność wszystkich sekwencji to dobrze. Bo gdyby napisali, że stwierdzono delecję jakiejś sekwencji to źle- bo fragmentu chromosomu wówczas brakuje. A to może powodować niepłodność.
    Ja to tak rozumiem :-)

• karolkowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87, podoba mi się Twój tok rozumowania! :D

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ