X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wynik badania genetycznego - AZF
Odpowiedz

Wynik badania genetycznego - AZF

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolkowa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny (i chłopaki ;)), mam pytanie. Robiliśmy w klinice badania genetyczne i przyszły męża wyniki CFTR i AZF. Mam pytanie dot. AZF. Otrzymaliśmy dokument na maila a na nim:

"Informacje metodyczne; Nazwa genu:
    AZFa: sY84, sY86
    AZFb: sY127, sY134
    AZFc: sY254, sY255
    Ponadto test umożliwia potwierdzenie obecności sekwencji trzech genów: ZFY/ZFX oraz SRY.

WYNIK: W analizowanym preparacie DNA pacjenta stwierdzono obecność wszystkich wyżej wymienionych sekwencji."

Koniec. Nie ma informacji czy wykryto mutacje czy nie (jak to było w CFTR), ani czy wynik prawidłowy czy nie, tylko że stwierdzono obecność. Co to znaczy??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 14:22

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delecja oznacza utratę fragmentu danego chromosomu. Mikrodelecja to utrata niewielkiego fragmentu chromosomu (sekwencji).
    W przypadku badania AZF szuka się mikrodelecji, czyli utraty konkretnych sekwencji w chromosomach w rejonach kodujących geny AZF a,b i c.
    Wydaje mi się, że jeżeli napisano, że stwierdzono obecność wszystkich sekwencji to dobrze. Bo gdyby napisali, że stwierdzono delecję jakiejś sekwencji to źle- bo fragmentu chromosomu wówczas brakuje. A to może powodować niepłodność.
    Ja to tak rozumiem :-)

• karolkowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87, podoba mi się Twój tok rozumowania! :D

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ