Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wynik badania genetycznego - AZF
Odpowiedz

Wynik badania genetycznego - AZF

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karolkowa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny (i chłopaki ;)), mam pytanie. Robiliśmy w klinice badania genetyczne i przyszły męża wyniki CFTR i AZF. Mam pytanie dot. AZF. Otrzymaliśmy dokument na maila a na nim:

"Informacje metodyczne; Nazwa genu:
    AZFa: sY84, sY86
    AZFb: sY127, sY134
    AZFc: sY254, sY255
    Ponadto test umożliwia potwierdzenie obecności sekwencji trzech genów: ZFY/ZFX oraz SRY.

WYNIK: W analizowanym preparacie DNA pacjenta stwierdzono obecność wszystkich wyżej wymienionych sekwencji."

Koniec. Nie ma informacji czy wykryto mutacje czy nie (jak to było w CFTR), ani czy wynik prawidłowy czy nie, tylko że stwierdzono obecność. Co to znaczy??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2018, 14:22

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delecja oznacza utratę fragmentu danego chromosomu. Mikrodelecja to utrata niewielkiego fragmentu chromosomu (sekwencji).
    W przypadku badania AZF szuka się mikrodelecji, czyli utraty konkretnych sekwencji w chromosomach w rejonach kodujących geny AZF a,b i c.
    Wydaje mi się, że jeżeli napisano, że stwierdzono obecność wszystkich sekwencji to dobrze. Bo gdyby napisali, że stwierdzono delecję jakiejś sekwencji to źle- bo fragmentu chromosomu wówczas brakuje. A to może powodować niepłodność.
    Ja to tak rozumiem :-)

• karolkowa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zizu87, podoba mi się Twój tok rozumowania! :D

09.2018 - ICSI , 22 oocyty - mamy 6 blastocyst: 4AA, 4BA, 3AA, 3BA, 3BB, jedna wczesna blastka
    07.08.2019 - 4 crio ❄ 3BA + scratching + Accofil = Oliwia <3
    Zaczynamy kolejne starania
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ