X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki, proszę o porade
Odpowiedz

Wyniki, proszę o porade

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Minka55 Nowa

Wysłany: 10 września 2020, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, podpowiecie czy jest bardzo źle?
    Objętość 6,1
    Ph 8,1
    Aglutynacja brak
    Komórki okrągłe <1mln
    Liczba plemnikow w 1ml 44,5mln na ml
    Całkowita liczba plemnikow w ejakulacie 280,4mln
    Plemniki o ruchu progresywnym 48%
    O nieprogresywnym 9%
    Nieruchome 43%
    Ruchliwosc abc 57%
    Liczba plemnikow progresywnych 21,5mln /ml
    I teraz najgorsze Plemniki o prawidłowej budowie 1 %...

• Nikola Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Monika morfologia to trudny temat. Nie wypowiem się czy jest słabo, złe czy bardzo złe. Najważniejsze, ze jest ich dużo i jest co poprawiać. Z pewnością od już zacznijcie suplementacje, dietę śródziemnomorska, jak najwiecej antyoksydantów i sport. Możecie sprawdzić hormony. Z pewnością wizyta u androloga i ocena narządów w obrazie USG. A żywotność jak wyszła? Możecie również zbadać HBA i chromatyne plemnikowa. Długo się już staracie?

• Minka55 Nowa

Wysłany: 10 września 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie 8 miesięcy, ale tego tak bym nie liczyła bo miałam tarczycę i nie pękało jajeczko, dopiero od miesiąca jest ze mną okej i teraz czas badań dla męża i takie wyniki wyszly

• Minka55 Nowa

Wysłany: 10 września 2020, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A żywotności właśnie jest kreska nie wiem dlaczego

• kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki są całkiem całkiem. Zdecydowanie macie bardzo dużą ilość, a to wielki plus. Mój mąż ma praktycznie całkowitą liczbę taką jak Twój w 1 ml. Myślę że nie masz powodów do wielkich zmartwień. Oczywiście nie zaszkodzi trochę podrasować wyników- zdrowa dieta, ograniczenie używek, trochę ruchu plus suplementy dla męża (no. Fertilman plus). Powtórzcie wyniki za 3 mc i będzie wiadomo. Możliwe, że wyjdą dużo lepsze. Głowa do góry!

age.png
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz wyniki nasienia są bardzo zmienne. Może to gorszy miesiąc, wiec bez stresu i z dystansem, tak czy inaczej na wizytę do androloga bym się umówiła, aby wykonać USG i zasięgnąć rady lekarza.

• Minka55 Nowa

Wysłany: 10 września 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był u urologa i robił usg i tak pokazało wszystko dobrze

• Nikola Autorytet

Wysłany: 10 września 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To świetna wiadomość! W takim razie myśle ze suplementacja, dieta, ruch i wszystko powinno wrócić do normy! Trzymam kciuki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że ta morfologia nie masz co się za dużo martwić mój miał 0 po pół roku skoczyło na 7% mój dodatkowo robił jeszcze fragmentację DNA

• AminaLevo Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2021, 10:59

• kokoszka31 Autorytet

Wysłany: 11 września 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AminaLevo wrote:
    Hej to może i ja napisze,i poproszę o opinie,jak bardzo źle jest..
    Koncentracja : 104/ml, w ejekulacie 209mln
    Rychliwe 49.90%
    Nieruchliwe 50,10%
    Morfologia 0% 😔
    Wady główki 100%
    wstawki 53%
    Prawidłowy akrosom 21%
    Od sierpnia dieta + profertil..ale chyba nic nie pomaga bo efektu w postaci fasolki nie ma..powtórne badania w listopadzie. Jedna strata rok temu w 7tyg..przestało bic serduszko

Wasze wyniki również nie najgorsze. Myślę, że musicie zbadać fragmentację DNA jeśli dalej wyjdzie słaba morfologia. Na poprawę trzeba czekać około 3 mc więc cierpliwe do listopada i może będzie już ok 🙂

age.png
  • AminaLevo Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2021, 10:59

kokoszka31 lubi tę wiadomość

• Magda_Z Autorytet

Wysłany: 19 września 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się podepnę - mamy wyniki seminogramu. Mąż podłamany, ale moim zdaniem nie jest tak źle a nawet całkiem dobrze - ale ja się nie znam :( pierwszy raz widzę wyniki takiego badania. Pomożecie?

Koncentracja: 99,76 mln/ml [n: >15 mln/ml]
    Całkowita liczba w ejakulacie: 299,28 [n: >39 mln/ejakulat]
    Ruch postępowy: 38,7% [n: >32%], 115,82 mln/ejakulat [n: 12,5 mln/ejakulat]
    Ruch całkowity: 54,3% [n: >40%], 162,51 mln/ejakulat [n: 15,6 mln/ejakulat]
    Żywe: 82% [n: > 58%], 245,41 mln/ejakulat [n: > 22,6 mln/ejakulat]
    ↓Morfologia: 2% [n: >4%], 5,99 mln/ejakulat [n: > 1,6 mln/ejakulat]
    Czas upłynnienia: 20 [n: < 60 minut]
    Objętość: 3 [n: >1,5 ml]
    pH: 8,1 [n: > 72]
    Lepkość: - [n: -]
    Ciałka żelatynowe w ejakulacje: obecne
    ↓Agregacja: obecna
    Ocena elementów komórkowych w ejakulacje: ok

Uwagi:
    Agregacja <20
    Nieprawidłowości w budowie: 88% akrosomów, 41% wstawek

Nieprawidłowości są w morfologi - wynik poniżej 2%, ale z drugiej strony żołnierzyków jest chyba na tyle dużo w ejakulacie że ten parametr nie powinien bardzo martwić bo patrząc objętościowo jesteśmy sporo powyżej normy 5,99 mln/ejakulat [n: > 1,6 mln/ejakulat] - dobrze to interpretuję?

Martwi mnie tylko uwaga o agregacji, rozumiem że chodzi o grupowanie plemników - na ile powinnam się tym martwić?

starania o 👶 od 1.2020 🍀

08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
    04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
    10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
    03.2024 - 10 tc 💔♀️
    07.2024 - ciąża pozamaciczna

MTHFR C677T (homo)
    PAI-1 4G/5G (hetero)

W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪
  • Nikola Autorytet

Wysłany: 19 września 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat morfologi to temat rzeka. Jeden z lekarzy u którego byliśmy powiedział, ze w tych czasach odchodzi się od przykładania największej uwagi na morfologię, a bardziej na ruch jak i ilość. Ale my mamy bardzo podobny problem i jeszcze nigdy nie byłam w ciąży, a jedyny problem jaki znaleźliśmy na chwile obecna to właśnie morfologia. Jedna z pań w klinice u której pobierałam krew powiedziała, ze jakość nasienia mężczyzn drastycznie spada. Klinika przeprowadziala badania 21 latków i 40l. okazało się, ze mężczyźni w wielu 40 lat mieli lepsze parametry. I podsumowała to zmiana jakości życia, telefony w kieszeniach, obcisłe spodnie i zła dieta robią cała ta robotę. Łkajcie witaminy, mace, orzechy, zdrowa dieta i musi się udać:)

Magda_Z lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ