X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Wyniki seminogramu - prosimy o pomoc w naszej sytuacji
Odpowiedz

Wyniki seminogramu - prosimy o pomoc w naszej sytuacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • asia1992 Debiutantka

Wysłany: 14 października 2020, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

Poniżej nasze badania z kliniki Novum, byliśmy z nimi dziś u znanego androloga i usłyszeliśmy "że z takimi wynikami tylko in vitro".
    Podłamaliśmy się, choć staramy się być silni. Mamy dopiero 27 i 28 lat, jesteśmy na 2 miesiące przed ślubem.

OCENA MAKOSKOPOWA
    Upłynnienie 40 min
    Objętość 4,6 ml
    PH 8,0
    Lepkość prawidłowa

OCENA MIKROSKOPOWA
    Koncentracja 7,7 mln/ml
    Całkowita ilość 35,42 mln

OCENA RUCHLIWOŚCI
    Ruch postępowy 8%
    Ruch w miejscu 15%
    Ruch całkowity 23%
    Brak ruchu 77%

OCENA MIKROSKOPOWA BARWIONEGO ROZMAZU
    Plemniki o budowie prawidłowej 3%
    Nieprawidłowe główki 61%
    Nieprawidłowe wstawki 18%
    Nieprawidłowe witki 16%
    Krople cytoplazmatyczne 2%
    Koncentracja komórek okrągłych 0,2 mln/ml
    Koncentracja leukocytów 0,0 mln/ml

Zgodnie z zaleceniami lekarza będziemy powtarzać seminogram za około 2 tyg, zakupiliśmy od razu 180 tabletek Profertil - zmieniamy także odżywianie na zdrowsze i Narzeczony całkowicie odstawia alkohol, będzie też wdrażał więcej ruchu, mimo że już uprawia trochę sportu. Waży 101kg przy wzroście 196cm, lekarz zalecił "zgubić brzuszek" i wagę do 95kg, więc razem będziemy nad tym pracować.
    Mamy także wykonać wraz z seminogramem badanie hormonów z krwi, jeśli badania wyjdą OK, a drugi seminogram podobnie do pierwszego - czeka Nas operacja ponieważ dowiedzieliśmy się dziś że ukochany ma żylaki powrózka nasiennego.

Będziemy zobowiązani za jakieś rady, interpretacje czy Wasze osobiste doświadczenia. Jesteśmy cały czas w szoku ale nasza miłość pomaga nam przejść przez to.

Pozdrawiamy!

• asia1992 Debiutantka

Wysłany: 14 października 2020, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze tylko dopiszę ważną informację do badania: Liczba dni od ostatniej ejakulacji 4

• nikus Znajoma

Wysłany: 14 października 2020, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Asia,

Jestem facetem i też mam słabą morfologię - 5% do tego wyszła leukocytospermia - 2.8mln/ml.
    Po mocnym research`u i googlowaniu różnych badań klinicznych, doszedłem do tego że zacznę brać na morfologię :
    - likopen,
    -mio-inozytol
    -beta-glukan ( tu głównie na leukocytospermie ) ale i też na morfologię

Są to dość nowe wyniki badań ale trochę jednak dziwię się, że inni tutaj o tym nie piszą...
    Mówi się tylko wszędzie o cynku, selenie , vit. C i q10.... a o powyższych nigdzie nie widziałem... :)
    pozdrawiam

• asia1992 Debiutantka

Wysłany: 16 października 2020, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Ci Nikus, zawsze jest to jakaś pomoc dla Nas, dlatego zdecydowanie się temu przyjrzymy, a jednocześnie trzymamy kciuki za Ciebie oraz Twoje wyniki.

Życzymy wszystkiego dobrego i pozdrawiamy!

• Martina123 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego męża były o wiele gorsze wyniki, po operacji żylaków powrózka nasiennego (I st.) wprowadzeniu witamin i zdrowego trybu życia (mąż schudł ok 8kg) jestem obecnie w 5 miesiącu ciąży 😊.
    Ja polecam Akademię Płodności - dziewczyny pomagają dietą leczyć niepłodność.
    I po naszych doświadczeniach uważam, że operacja to podstawa.

Reikja lubi tę wiadomość

02.03.2021 - Weronisia jest już z nami ❤

Czekamy na Adusie ❤️
  • nikus Znajoma

Wysłany: 16 października 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Martina!!

Tak, jeśli są żylawki powrózka nasiennego , to jakość plemników się poprawia! Jest na to więcej dowodów klinicznych niż przeciwko takiej tezie ... Czytałem o tym na stronie materiałów dot.badań klicznicznych https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

OlaK lubi tę wiadomość

• asia1992 Debiutantka

Wysłany: 16 października 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy Wam za odpowiedź! Mamy gorącą nadzieję, że operacja Nam pomoże. Wpierw musimy jednak powtórzyć seminogram, lekarz powiedział Nam że męska sperma jest produkowana sinusoidami, raz lepsza - raz gorsza i aby wiedzieć czy ten wynik jest jego najlepszym czy najgorszym, musimy mieć drugi punkt odniesienia. Tym razem mamy zrobić rozszerzony seminogram z fragmentacją DNA oraz MAR testem, poza tym także mamy zrobić badania hormonów.
    Z tym wracamy do lekarza, jeśli się okaże że badania hormonów wyszły OK - od razu zapisujemy się na operację i mocno trzymamy kciuki :)

Mamy też bliską znajomą, którą pracuje w jednej z największych klinik in vitro w Warszawie i powiedziała że bardzo wiele par po tej operacji bez problemu naturalnie zachodzi w ciążę. także jesteśmy dobrej myśli i wspieramy się nawzajem. Dziś przyszedł już nasz suplement - Profertil i od jutra Ukochany będzie łykał.
    Wprowadziliśmy też zdrowszy tryb życia oraz Narzeczony całkowicie odstawił alkohol, przekonał go do tego lekarz sprytnie mówiąc, że to "hormony żeńskie" - od tamtej pory już go nie ciągnie :P

Pozdrawiamy ciepło!

Wysłany: 17 października 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia, trzeba być dobrej myśli 😊

Czekamy na Adusie ❤️
  • iza33222 Koleżanka

Wysłany: 18 października 2020, 02:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martina123 wrote:
    U mojego męża były o wiele gorsze wyniki, po operacji żylaków powrózka nasiennego (I st.) wprowadzeniu witamin i zdrowego trybu życia (mąż schudł ok 8kg) jestem obecnie w 5 miesiącu ciąży 😊.
    Ja polecam Akademię Płodności - dziewczyny pomagają dietą leczyć niepłodność.
    I po naszych doświadczeniach uważam, że operacja to podstawa.

Po jakim czasie od operacji udało się zajść w ciążę? U nas operacja była w marcu, ale niestety ciąży jeszcze nie ma. Czy wykupowala Pani dietę z Akademii Płodności?

Wysłany: 18 października 2020, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza33222 wrote:
    Po jakim czasie od operacji udało się zajść w ciążę? U nas operacja była w marcu, ale niestety ciąży jeszcze nie ma. Czy wykupowala Pani dietę z Akademii Płodności?

Mąż miał operacje w styczniu, w czerwcu zaszłam w ciążę. Myśleliśmy, że dłużej to bedzie trwało. A partner robił już badania po operacji?

Korzystaliśmy z darmowych dostępnych przepisów plus kupiliśmy e-book 28 dni do płodności. Staraliśmy się wszystkie rady wcielić w życie.

Czekamy na Adusie ❤️
  • iza33222 Koleżanka

Wysłany: 19 października 2020, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martina123 wrote:
    Mąż miał operacje w styczniu, w czerwcu zaszłam w ciążę. Myśleliśmy, że dłużej to bedzie trwało. A partner robił już badania po operacji?

Korzystaliśmy z darmowych dostępnych przepisów plus kupiliśmy e-book 28 dni do płodności. Staraliśmy się wszystkie rady wcielić w życie.

Tak, robił po 3 miesiącach od operacji. Poprawa była, ale niewielka. Przed operacją było 20mln plemników w całości, a po operacji 33mln. Morfologia spadła z 4 na 2%. Czas upłynnienia cały czas 60min. Teraz pod koniec października kolejne badanie.

Wysłany: 19 października 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iza33222 wrote:
    Tak, robił po 3 miesiącach od operacji. Poprawa była, ale niewielka. Przed operacją było 20mln plemników w całości, a po operacji 33mln. Morfologia spadła z 4 na 2%. Czas upłynnienia cały czas 60min. Teraz pod koniec października kolejne badanie.

A lekarz coś sugerował odnośnie czasu uplynnienia? Czym jest to spowodowane?

Czekamy na Adusie ❤️
  • iza33222 Koleżanka

Wysłany: 29 października 2020, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martina123 wrote:
    A lekarz coś sugerował odnośnie czasu uplynnienia? Czym jest to spowodowane?

Na razie nie, cały czas skupia się na ilości bo nie ma jeszcze minimum. Mąż przez 3 miesiące bierze clostilbegyt.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ