Zbyt duża liczba plemników?
-
nick nieaktualnyDziewczyny czy spotkalyscie sie kiedys z diagnoza, ze plemnikow jest za duzo? Cieszylismy sie z mezem, ze ma super wyniki - normozospermioza, ale gdy wiecej poczytalam, dowiedzialam sie, ze liczba plemnikow powyzej 250 mln moze utrudniac ich poruszanie, a moj maz ma wynik 514 mln! Bede wdzieczna za jakies informacje na ten temat
-
nick nieaktualnyHej . Trochę dziwne , macie normozospermiozę tak ?
Z tego co wiem 250mln lub powyżej oznacza polizoospermię zbyt dużą liczbę plemników . Nie zaznaczył wam lekarz tego ? Mimo że według WHO nie ma wyznaczonej jakiejś górnej granicy normy to niektórzy uważają taki wynik za wysoki i negatywnie wpływa na płodność i poczęcie . Przeczytałam kiedyś że czynniki wpływające na polizoospermię mogą być
zbyt szybkie wyczerpywanie fruktozy zawartej w płynie nasiennym, będącej podstawowym zasobem energetycznym dla plemników , zmniejszoną ilość ATP w plemnikach, uszkodzoną czynność akrosomalną plemników , zmniejszoną ilość DNA w nasieniu , abberacje chromosomowe w materiale genetycznym plemników.
Ale niech się wypowie ktoś jeszcze bo ja dokładnie na 100% nie wiem jak to jest -
Jak Ci za dużo to przyjmiemy kilka milionów Jeśli staracie się od niedawna to nie ma co panikować....gorzej jak minął rok i nic, to wtedy moim zdaniem przydałoby się coś z tym zrobić...Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTak sarenka, dobrze wyczytalas znalazlam opinie lekarza w internecie, z ktorej wynika, ze jezeli odpowiednia procentowo ilosc plemnikow ma prawidlowa budowe i ruch postepowy, to ich duza liczba nie powinna stanowic problemu. Ale i tak zaczelam myslec znowu o inseminacji, z ktorej chwilowo zrezygnowalismy.
-
To długo ;(...ale moim skromnym zdaniem i tak trzeba pogłębić Waszą diagnostykę bo problem również może być innej natury...Starania od 06.2014
Walka z męskim problemem:( (Terato-Asthenozoospermia ) Z 0 do 1% prawidłowych plemników
28.07.2015 *11tc -
nick nieaktualny
-