X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Kiedy termin do planowanej CC
Odpowiedz

Kiedy termin do planowanej CC

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lee Znajoma

Wysłany: 24 listopada 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Mam takie małe pytanie do kobitek które miały planowane cc. Kiedy wcześniej się wysyła do szpitala? U mnie jest sprawa że okazało się, że jestem w "starszej ciąży" niż pamięc moja sięga do dokładnej daty ostatniej miesiączki.Według mojej obecnej gin 13-23 marzec jest tp a według prywatnego gina 5 marzec.To duża różnica zwłaszcza że muszę być zanim się rozpoczną skurczę.Obawiam się po prostu że dostanę skurczę wcześniej i nie będą mogli przeprowadzić cc a wtedy to już będzie tylko strach że coś pójdzie nie tak. Trzecie cc w odstępie roku od drugiego.

7470kw7i2cireub0.pngf2w3krhmuz9s45pd.pngf2w3io4p0lcbrvi6.png
  • Azzurra Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam CC planowe. Termin wyznaczony był na dwa dni przed terminem z om. Teraz chyba jest taka tendencja, żeby datę cięcia wyznaczać jak najbliżej terminu, albo wręcz czekać na rozpoczęcie akcji porodowej. Jeśli u Ciebie jest to niewskazane, to zapewne lekarz powinien Ciebie poinstruować i wyznaczyć termin odpowiednio wcześniej..

c55f3e3ka2zssd9g.png
    km5szbmhhu8jucb0.png
  • MikroLena Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz kazał mi się stawić na patologii ciąży po skończonym 37tc z najwcześniejszej daty porodu (z USG ciąża była starsza niż z OM o 4dni). W 37tc +6 z USG / 37+2 z OM dostałam krwotoku i od razu na stół. Podobno miałam też skurcze, ale nic nie czułam

Z samą cesarką czeka się na patologii ciąży ile się da dopóki dziecko nie osiągnie 39tc, ale to zależy od wieku ciąży i przyczyny cesarki (zagrożenie życia i zdrowia dziecka lub matki powoduje natychmiastowe cc bez względu na wiek ciąży). Radę jaką mogą dać to jeśli grozi przedwczesny poród albo ciąża jest z komplikacjami to wybieraj szpitale z jak najwyższą referencyjnością. Mi od razu ginekolog kazał iść do szpitala wojewódzkiego o najwyższej referencyjności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 10:30

dqpranliwnrweqx3.png
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam termin z om na 29 mają, cesarkę wyznaczyli na 19 maja :) podobno lepiej jest robić CC gdy już rozpocznie się akcja, ale wiadomo jak to jest... Jeżeli dziecko zdąży się wstawić to po ptokach.

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• k878 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wyznaczyli cesarkę na 39 tc z OM, ciąża wg tych pierwszych USG i owulacji jest starsza o 3 dni. Mam przyjść do szpitala wieczór przed cesarką.
    Ale moje wskazanie to miednicowe położenie.

Gdyby były skurcze porodowe albo odejście wód to mam przyjechać.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Monika_DM Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewidywany TP miałam na 15.01.2015, lekarze dali nam wybrać datę ale nie wcześniej niż 14 dni przed. Cc mieliśmy więc 05.01.2015.

n9b5huo.png
  • Larysa Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam cesarke planowanq w 37tyg i 6 dn ale synek byl juz duzy bo wazyl 4320.

zrz6i09kmg998aky.png
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz powiedzial ze planuje cc do tygodnia przed terminem. Ale ostatecznie skonczylo sie na cc dokladnie konczac 37tc z powodu zatrucia ciazowego.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Jaś i Małgosia Debiutantka

Wysłany: 2 lutego 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w planie tydzień przed terminem ze względu na stan po wcześniejszym cięciu. Boję się żeby akcja nie rozwinęła się wcześniej, bo jeśli przyjadę a poród będzie postępujący i aktywny to sam stan po cięciu nie jest gwarancją ani wskazaniem do kolejnej cesarki

• Rene Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu w którym miałam robione planowane cięcie jest zasada że musi być pełne 39 tygodni ciąży wtedy zgłasza się do szpitala robią badania i na drugi dzień jest robione cięcie cesarskie.Oczywiście tak jest gdy nic się nie dzieję i wyniki są w porządku.

Patryk
    17u9anlieh0fpken.png
  • Elvie Koleżanka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg OM cc mam w 38t3d , wg USG pełne 39t - a to już za 3 dni

19.01.2005 Alan <3
    9.03.2017 laparo + histero + kauteryzacja
    PCO
  • Rencia Znajoma

Wysłany: 31 lipca 2018, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz wczoraj powiedział że w 39tc dobrze by było przeprowadzić CC. Chyba żeby wcześniej się coś działo. Jestem w 36 TC i mam skrócona szyjkę, puchne i mam dość wysokie cisnienie. W planie jest 13 sierpnia ustalenie konkretnej daty CCC. Byle nic się nie wydarzyło wcześniej.

Renia
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ