Kiedy termin do planowanej CC
-
Cześć dziewczyny!
Mam takie małe pytanie do kobitek które miały planowane cc. Kiedy wcześniej się wysyła do szpitala? U mnie jest sprawa że okazało się, że jestem w "starszej ciąży" niż pamięc moja sięga do dokładnej daty ostatniej miesiączki.Według mojej obecnej gin 13-23 marzec jest tp a według prywatnego gina 5 marzec.To duża różnica zwłaszcza że muszę być zanim się rozpoczną skurczę.Obawiam się po prostu że dostanę skurczę wcześniej i nie będą mogli przeprowadzić cc a wtedy to już będzie tylko strach że coś pójdzie nie tak. Trzecie cc w odstępie roku od drugiego. -
Ja miałam CC planowe. Termin wyznaczony był na dwa dni przed terminem z om. Teraz chyba jest taka tendencja, żeby datę cięcia wyznaczać jak najbliżej terminu, albo wręcz czekać na rozpoczęcie akcji porodowej. Jeśli u Ciebie jest to niewskazane, to zapewne lekarz powinien Ciebie poinstruować i wyznaczyć termin odpowiednio wcześniej..
-
Mój lekarz kazał mi się stawić na patologii ciąży po skończonym 37tc z najwcześniejszej daty porodu (z USG ciąża była starsza niż z OM o 4dni). W 37tc +6 z USG / 37+2 z OM dostałam krwotoku i od razu na stół. Podobno miałam też skurcze, ale nic nie czułam
Z samą cesarką czeka się na patologii ciąży ile się da dopóki dziecko nie osiągnie 39tc, ale to zależy od wieku ciąży i przyczyny cesarki (zagrożenie życia i zdrowia dziecka lub matki powoduje natychmiastowe cc bez względu na wiek ciąży). Radę jaką mogą dać to jeśli grozi przedwczesny poród albo ciąża jest z komplikacjami to wybieraj szpitale z jak najwyższą referencyjnością. Mi od razu ginekolog kazał iść do szpitala wojewódzkiego o najwyższej referencyjności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 10:30
-
Mi wyznaczyli cesarkę na 39 tc z OM, ciąża wg tych pierwszych USG i owulacji jest starsza o 3 dni. Mam przyjść do szpitala wieczór przed cesarką.
Ale moje wskazanie to miednicowe położenie.
Gdyby były skurcze porodowe albo odejście wód to mam przyjechać.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Ja mam w planie tydzień przed terminem ze względu na stan po wcześniejszym cięciu. Boję się żeby akcja nie rozwinęła się wcześniej, bo jeśli przyjadę a poród będzie postępujący i aktywny to sam stan po cięciu nie jest gwarancją ani wskazaniem do kolejnej cesarki
-
W szpitalu w którym miałam robione planowane cięcie jest zasada że musi być pełne 39 tygodni ciąży wtedy zgłasza się do szpitala robią badania i na drugi dzień jest robione cięcie cesarskie.Oczywiście tak jest gdy nic się nie dzieję i wyniki są w porządku.
-
Mi lekarz wczoraj powiedział że w 39tc dobrze by było przeprowadzić CC. Chyba żeby wcześniej się coś działo. Jestem w 36 TC i mam skrócona szyjkę, puchne i mam dość wysokie cisnienie. W planie jest 13 sierpnia ustalenie konkretnej daty CCC. Byle nic się nie wydarzyło wcześniej.Renia
-