Męty w oku-czy maja wplyw na porod,sn czy cc?
-
Jestem w 32 tc,zaczelam sie zastanawiac czy mety które widzę w oczach w jednym.jakaś niteczka i w drugim tez moze ze dwa paproszk beda miec wplyw na porod,nie rozmawialam jeszcze z lekarzem na ten temat,ale powinnam,jakos nie myslalam o tym kompletnie,tak sie do tych niteczek przyzwyczailam,ale zaczelam sie martwic wlasnie czy poród sn bedzie w tym przypadku bezpieczny czy moze sn,da rade?
-
Kochana,tez juz od jakiegos czasu mam te mety, przyzwyczailam sie do nich i nie zwracam uwagi ale na tle np.bialych chmur jest ich caaala maaasa. Tez nie konsultowalam tego z lekarzem w kontekscie porodu, jesCzcze jakis czas przed ciaza bylam z tym u okulisty to stwierdzila ze to nic groznego,jakies smieci plywaja w galce ocznej i taka moja uroda. Wiec na moja logike nie jest to raczej przeciwwskazanie do porodu sn ale na pewno warto zapytac lekarza dla spokoju. Jakbys cos wiedziala to pisz
-
Cześć dziewczyny,
Męty w oku często pojawiają się przy krótkowzroczności. Im większa wada, tym większe prawdopodobieństwo ich pojawienia się.
Jeśli macie większą wadę to i tak powinnyście się skonsultować ze swoim okulistą, który oceni stan siatkówki (czy nie ma przeciwskazań do porodu sn) -
Nawet w przypadku zmian siatkówki często nie ma przeciwwskazań do SN. Miałam zalaserowane rozwarstwienie i gdyby nie kolejne zmiany spowodowane cukrzycą ciążową plus duża wada wzroku, to nie dostałabym skierowania na CC. Podobno parcie nie działa negatywnie na siatkówkę, więc nie ma przeciwwskazań .
-