Nadciśnienie i cukrzyca indukowana insuliną
-
Jeśli nie masz innych wskazań do cesarki i potrzebny będzie poród we wcześniejszym terminie, to będą indukować. Chyba, że chcesz cesarkę i tak dogadasz się z lekarzem Cukrzyca i nadciśnienie nie są wskazaniami do cc. Nie są też bezpośrednimi wskazaniami do wcześniejszego porodu, chociaż często są wywoływane wcześniej.
Miałam cukrzycę, byłam na insulinie (pod koniec 100 jednostek dziennie). W ostatnich tygodniach wysokie ciśnienie. Ze względu na zwapnienia i małą ilość wód płodowych dostałam skierowanie od gina do szpitala. W szpitalu zrobili usg i ktg, nie dopatrzyli się niczego aż tak niepokojącego i ostatecznie miałam się stawić na patologii ciąży dwa tygodnie przed terminem. Kilka dni przed tym ciśnienie zaczęło wzrastać do 170/100 i pojechałam do szpitala. Dwa dni później ordynator zdecydował, że nie ma sensu czekać i indukcja - najpierw cewnik Foleya, w trakcie zakładania odeszły wody, potem porodówka, oxy i ostatecznie po prawie 12 godzinach cc ze względu na brak postępu porodu (rozwarcie 4 cm, a na porodówkę trafiłam z 3cm).Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 23:57
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -