X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Poród SN a szew okrężny na szyjce
Odpowiedz

Poród SN a szew okrężny na szyjce

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 25 marca, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mam pytanie do osób, które rodziły po szwie okrężnym. Czeka mnie właśnie zabieg założenia szwu (21tc), do zdjęcia będzie w okolicy 37tc.

Jak po zdjęciu szwu wyglądał Wasz poród? Czy w ogóle udało się rodzić SN? I ile czasu trwał poród? Zastanawia mnie to, czy ze względu na krótka szyjkę poród przebiega szybciej?

• LaBellePerle Autorytet

Wysłany: 26 marca, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam tak dwa razy. Wydaje mi się, że niewydolność szyjki mi tu nie pomogła a liczyłam na to. Pierwszy poród to była wielogodzinna męczarnia a drugi raz dwa i po sprawie :)

preg.png

17.04.2023 14:00 - Amelia, 4060g, 51 cm SN
    14.10.2021 13:54 - Oliwia, 4150g 53cm SN
    27.09.2020 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm CC

"Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Ja rodziłam tak dwa razy. Wydaje mi się, że niewydolność szyjki mi tu nie pomogła a liczyłam na to. Pierwszy poród to była wielogodzinna męczarnia a drugi raz dwa i po sprawie :)

O nie, miałam nadzieję na inną odpowiedź 😃 a po zdjęciu szwu poród szybko nadszedł? W mojej głowie rysuje się obraz, że samo zdjęcie spowoduje "zwolnienie blokady".

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle czy samo zdjęcie tego szwu jest bolesne? Założenie miałam w znieczuleniu ogólnym, wiadomo że zdjęcie to już szybka sprawa, ale jednak to jakieś działanie na szyjce.

• Zenka1 Ekspertka

Wysłany: 29 maja, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam jaka wygląda zdjęcie szwu. Czy trzeba znów położyć się do szpitala?

preg.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenka1 wrote:
    Też się zastanawiam jaka wygląda zdjęcie szwu. Czy trzeba znów położyć się do szpitala?

To już mogę odpowiedzieć z doświadczenia - nie trzeba kłaść się do szpitala, szew może zdjąć ginekolog podczas wizyty (mój tego odmówił odsyłając mnie na izbę przyjęć) albo w szpitalu, w którym był zakładany. Mi akurat zdjęli wcześniej, jak już położyli mnie do szpitala (33tc), ponieważ zaczęły odchodzić wody, więc i tak byłam w szpitalu.

Samo zdjęcie nie jest przyjemne i trochę boli, ale jest naprawdę bardzo szybkie (nawet nie minuta) i do przeżycia.

Zenka1 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ