Poród we Wrześni
-
Hej,kobietki! Czy jest tu ktoś, kto rodził we Wrześni? Pierwsze dziecko rodziłam w Poznaniu,więc tamtejsze zwyczaje znam,a teraz z racji na przeprowadzkę czeka mnie poród w szpitalu wrzesińskim. Jak to wygląda? I poród SN i cc. Co trzeba zabrać do szpitala? Jak to jest z kontaktem skóra do skóry? Co z karmieniem? Bardzo liczę na podpowiedzi,bo lubię wiedzieć, czego się spodziewać ☺
-
Seriooooo???? Bo ja właśnie słyszałam tak mega pozytywne opinie,że Poznania w ogóle nie biorę pod uwagę. Oczywiście,jak mi wody odejdą w 33 tygodniu,to wiadomo-tylko na Polną i na nic nie będę się oglądać. Ale jeśli wszystko będzie w normie to tylko Września. A znajomy mówił Ci,co się takiego stało,że Września jest u nich na czarnej liście? Czytałam tylko gdzieś,że dobrze jest mieć lekarza z Wrześni i wtedy podobno patrzą na Ciebie inaczej,ale czy to prawda,to nie mam pojęcia.
-
A w Poznaniu rodziłam na Lutyckiej i byłam zadowolona. Fajny personel,dobra opieką. Wiadomo,trafiłam na jakąś felerną położną, ale to wszędzie się zdarzy,natomiast trafiłam też na 10 innych,które były super.Jedyny minus to,że po cc zabrali mi dziecko i je dokarmiali. Ale to akurat częsta praktyka w polskich szpitalach.
-
Gdyby ktoś tu trafił, podaję listę ze szkoły rodzenia:
TORBA DO SZPITALA
- wyniki badań + karta ciąży
- dowód osobisty
- przybory toaletowe + gąbka
- koszula do karmienia x2, szlafrok, kapcie
- chusteczki nawilżone dla noworodka
- wkładki laktacyjne
- stanik laktacyjny
- kaftanik, czapeczka i skarpetki dla noworodka
- woda mineralna
- pomadka nawilżająca
- ręcznik do ciała i osobny do krocza (ewentualnie ręczniki papierowe)
- naczynia osobiste (kubek, talerz,sztućce)
- pieluchy tetrowe x3
- krem na brodawki (z lanoliną)
Wkładki i podkłady zapewnia szpital, pampersy także. -